Cuma , 26 Nisan 2024

TURKUAZ KONGRESİ BAŞLADI

Osman Şimşek
Osman Şimşek

   16-18 Eylül tarihleri arasında NKÜ ev sahipliğini yaptığı I. Uluslararası Turkuaz Sosyal Bilimler Kongresi başladı. NKÜ’si İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin Balkanlar ve Sosyal Bilimleri Yeniden Düşünmek ana temalarında oluşan kongreye, ulusal ve uluslararası kurumların katılmaktadır.

   NKÜ Rektörlük Konferans Salonu’ nda gerçekleştirilen açılış törenine; NKÜ Rektörü Osman Şimşek, Rektör Yardımcısı M. İhsan Soysal, Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Ahmet Tabakoğlu, BİGMEV Başkanı Muzaffer Çilek, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ile ulusal ve uluslararası araştırmacı, akademisyen ve öğrenciler katıldı.

     Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törenin açılış konuşmasını yapan Şimşek şunları söyledi: “I. Uluslararası Turkuaz Sosyal Bilimler Kongresi’ nin üniversitemiz ev sahipliğinde gerçekleşecek olmasından onur duymaktayım. Balkanların bizdeki değeri çok büyüktür. Öyle ki Balkanlara gittiğimizde duygulanır ve kendimizi adeta İstanbul’ da, Edirne’ de hissederiz. Balkanlarla olan ilişkimizi yalnız siyasi açıdan değil sosyal açıdan da geliştirmemiz gerekmektedir. Sosyal anlamda Balkanlardan alacağımız ve bizim de Balkanlara vereceğimiz çok şey var. Günümüzde dünyadaki olayları ve gelişmeleri de dikkate alırsak her zamankinden çok sosyal bilimler alanına ağırlık vermemiz gerektiği kanısındayım. Ben bu kongrenin daha geniş çaplı araştırmalara ve toplantılara yön vereceğini düşünmekteyim,. Yaptıkları çalışmalardan ve araştırmalardan ötürü İktisadi ve İdari Bilimler Fakültemiz ile tüm katılımcıları, araştırmacıları kutluyorum.”

   Şimşek’ten sonra kürsüye gelen NKÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Ensar Nişancı; “Bizler Fakülte olarak üniversitemizin sosyal bilimlere katkı sağlaması gerektiğinin önemini biliyoruz. Bilgi üretiminin yapılmasını gerektiren en önemli konu Balkanlardır. Balkanlar konusunda, strateji geliştirmekten öteye gidilmeyen bir ilişki söz konusudur. Bu kongre; Balkanları sosyal bilimler alanında incelemenin, değerlendirmenin, bilgi üretmenin ilk adımı olacaktır. Kongremizin adının “Turkuaz” olması bir renk olmasının ötesinde sembolik bir önemi de vardır. Çiniyi temsil eden Turkuaz, medeniyetin ve estetiğin de sembolüdür. Bunun yanı sıra Akdeniz’in sembolüdür. Ümit ediyorum bu kongre güzel müzakerelerin gerçekleşmesinde önemli bir adım olacaktır” dedi.

     Nişancı’dan sonra kürsüye davewt edilen Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Ahmet Tabakoğlu “Türkiye Açısından Balkanların Önemi” başlıklı konuşmasında özetle şunları söyledi: “Türklerin Balkanlarda varlıkları Roma Dönemi’ ne kadar uzanmaktadır. Tarihe baktığımızda büyük nüfus hareketleri tarihe yön vermiştir. Orta Asya’ da nüfus hareketleri olmasaydı; Türkler Avrupa’ ya yönelmezdi. Kavimler Göçü, İstanbul’ un fethi, Türklerin Balkanlara yerleşme sürecini hızlandırmıştır. Edirne’nin Osmanlı Devleti’nin Başkenti olmasının ardından Balkan Devleti olması sağlanmıştır. 1775′ e kadar Osmanlı Devleti’nin hâkimiyeti devam etmiştir. Balkan Savaşları’nın başlamasıyla bölge boşalmaya başlamıştır.”

     NKÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Alpay Hekimler panelin açılışını gerçekleştirdikten sonra sözü panel konuşmacılarından Çilek Mobilya Kurucusu ve Bosna Hersek İlişkileri Geliştirme Merkezi Vakfı (BİGMEV) Başkanı Muzaffer Çilek’e söz verdi.  Çilek; “Ekonomik Yönüyle Türkiye Açısından Bosna Hersek’ in Önemi” hakkında, Nişancı ise “Ortadoğu’daki Jeopolitik Sıkışma ve Türk Dış Politikası” hakkında bilgi verdi.

   Kongrede açılış ve panel konuşmalarını gerçekleştiren katılımcılara NKÜ Rektör Osman Şimşek ve Rektör Yardımcısı M. İhsan Soysal tarafından katılım belgesi verildi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

“ARKADAŞLARIMIZA SAHİP ÇIKMAYA DEVAM EDİYORUZ”

TMMOB Tekirdağ İl Koordinasyon Kurulu gezi direnişinin yıldönümünde gezi davasından hükümlü durumunda bulunanlara sahip çıkmak …

Bir yanıt yazın