Salı , 19 Mart 2024

11.ULUSLARARASI ROBOT YARIŞMASI KONYA

   Milli Eğitim Bakanlığının düzenlediği robot yarışmasının bu yılki teması, “Mevlana” ve “Ahican Hoşgörü Kenti Konya´da” olarak belirlendi. Birincisi 2007´de 3 kategori ve 132 robot ile Ankara´da düzenlenen robot yarışmasının 11´incisine 391 okuldan 3 bin 240 öğrenci ve öğretmenin katıldı. Yarışma kapsamında, “Temalı”, “Çizgi İzleyen”, “Hızlı Çizgi İzleyen”, “Sumo”, “Mini Sumo”, “Robotino (Hareketli Robotlar)” ve “Serbest Proje” kategorilerinin yanı sıra bu yıl “İnsansız Hava Aracı (Mini Drone)”, “İnsansı Robotlar”, “Endüstriyel Robotik Kol”, “Tasarla-Çalıştır” ve “Yumurta Toplama (Caretta Caretta)” kategorilerinde toplam 2 bin 834 robot performans sergiledi.

    Bu yarışmalar Mesleki ve teknik eğitimin niteliğinin arttırılmasını ve toplumda bu alanda farkındalık oluşturulmasını, lise ve üniversite öğrencilerinin eğitimleri sürecinde edindikleri bilgiyi beceriye dönüştürülebilmesini amaçlıyor.

Açılış Bakan Yılmaz tarafından yapıldı.

   Kategori platformları ve organizasyonun tamamı genel müdürlüğün rehberliğinde öğretmen ve öğrenciler tarafından, giderleri ise genel müdürlük bütçesiyle düzenlenen yarışmanın açılışı, Millî Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz tarafından yapıldı.

Yurt dışından da katılım var

   Yarışmaya Azerbaycan, Bosna Hersek, Gürcistan, KKTC, Kırgızistan, Makedonya, Tunus, Türkmenistan, Romanya, Suudi Arabistan ve Yunanistan olmak üzere 11 ülkeden 58 öğrenci ve öğretmen, 31 robot ile katıldı.

Ödüller

   Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) arasında imzalanan protokol çerçevesinde, dereceye giren yarışmacı ekiplerin para ödülü TÜBİTAK tarafından karşılandı. İlk üç dereceye girenlere katılım belgesi, başarı belgesi, madalyon ve okullara kupa, dizüstü bilgisayar ve jüri özel ödülü, en iyi tasarım ödülü, fairplay ödülü takdim edildi. TÜBİTAK tarafından kategorilerinde birinci olan yarışmacı ekip üyesi öğrenci ve danışman öğretmene kişi başı 2 bin 500´er, ikinci olanlara 2 biner, üçüncülük ödülü olarak ise bin 500´er lira verildi.

TMTAL olarak biz

   Konya’da düzenlenen bu yarışmaya Tekirdağ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Elektrik- Elektronik Teknolojisi Alanı olarak 10 öğrenci ile birlikte, alan şefimiz Ragup KOÇ ve ben dahil 12 kişi ile katıldık. Çizgi izleyen robot ve mini sumo robot kategorilerinde, 10 robot hazırladık. En çok katılımın olduğu kategoriler de bunlardı.

   Bu yıl toplam 640 mini sumo robotun karşılaştığı müsabakalarda amaç gerçek sumo güreşlerinde olduğu gibi rakip robotu dohyo denilen siyah bir çemberin dışına atmaktır. Tekirdağ Mesleki ve Teknik Anadolu lisesi olarak hazırladığımız mini sumo robotlar ile 4. Tura yükselerek ilk 80 robot arasında yerimizi aldık.

   Çizgi izleyen robot yarışmasında ise amaç; yarış arabası benzeri küçük robotlar ile daha önceden duyurulan bir parkur üzerinde siyah bir zemin üzerinde beyaz çizgiyi takip edip belirlenen görevleri hatasız bir şekilde yerine getirmek ve parkuru en kısa sürede tamamlamak. Bu yıl 450 çizgi izleyen robotun yarıştığı bu kategoride Tekirdağ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olarak ilk 8’e kalıp çeyrek finalde yarışma şansı bulduk.

   Bu elbette bizim için çok önemli bir başarı. Sayılar göz önüne alındığında bu kategorilerde ilk üçe girmenin çok zor olduğunu söyleyebiliriz. Ancak ilk 8’e girebildiysek neden gelecek yıllarda ilk 3 olmasın? İhtiyacımız olan yüksek motivasyon ve biraz da maddi destek.

   Bu yarışmanın yarışma olmasının dışında çok önemli bir tarafı daha var. O da belki de düzenlenebilecek en güzel teknik gezilerden biri olması.  Türkiye’nin 81 ilinden gelen öğrenciler yaptıkları çeşit çeşit robotları ya da buluşları sergilerken birbirleriyle tanışıyor, paylaşımlarda bulunuyor, sosyalleşiyor ve yeni arkadaşlıklar kuruyorlar. Mesleklerinin önemini daha iyi idrak edip onu daha çok seviyorlar.

   Yarışmanın öğrencilerin kültürel gelişimini desteklemesi açısından da önemi büyük. Bu yıl Konya’da düzenlenen bu etkinlik vasıtasıyla öğrencilerimiz Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin türbesini ziyaret etme fırsatı da buldu. Türk-İslam medeniyetinin yetiştirdiği en önemli şahsiyetlerden biri olan Mevlana, dünyanın her yerinde eserleri okunan, derin bir sufi, büyük bir şair ve tasavvuf ehli bir alimdir.  Yazdığı en büyük eser olan Mesnevi sayısız dile çevrilerek dünyanın her yerinde okunmuş ve insanların beğenisini kazanmıştır. “Gel gel yine gel, ne olursan ol yine gel. Yüz kere eğer tövbeni kırsan yine gel” dizeleriyle, insanları dil, din, ırk, mezhep ayrımı gözetmeden, kardeş olmaya, barışa ve hoşgörüye çağıran din bilginidir. 13. yüzyılda yaşamış olmasına rağmen eserleri ve düşünceleri çağları aşan Mevlana merhameti ve karşılıksız olan insan sevgisiyle sadece İslam alemini değil, diğer dinlerdeki insanları da kendine hayran bırakmıştır.

   Sözün sonunda robot yarışmalarına katılmamız yönünde bizi daima destekleyen, her türlü şartı zorlayarak yarışmalara gönderen başta okul müdürümüz sayın İbrahim ÇAKAL’a , her zaman arkamızda olduğunu bildiğimiz teknik müdür yardımcımız sayın Umut YILDIRIM’a ve diğer idari personelimize, sık sık mekanik yardım aldığımız makine teknolojisi alanı öğretmen arkadaşlarıma ve de destek veren tüm diğer öğretmen arkadaşlarıma ayrıca teşekkür ederim.
Son olarak beni sürekli bu yarışmaya katılmamız yönünde zorlayan, emek vererek özveriyle çalışıp robotları yarışmaya hazırlayan tüm değerli öğrencilerime teşekkür ederim. Siz olmasanız olmazdı…

Erman AYDIN

Elektrik-Elektronik Tek. Alan Öğretmeni

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Trakya Ar-Ge ve Teknoloji Proje Pazarına başvuru süresi 15 Eylül 2017 tarihine kadar uzatıldı.

Trakya Kalkınma Ajansının desteği ile Trakya Üniversiteler Birliğince düzenlenecek olan “Trakya Ar-Ge ve Teknoloji Proje …

Bir cevap yazın