Salı , 19 Mart 2024

COĞRAFİ İŞARETLER TOPLANTISI

Trakya Kalkınma Ajansı koordinasyonunda Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından başvurusu yapılan Kırklareli Meşe Balına ve Kırklareli Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından başvurusu yapılan Kırklareli Kıvırcık Kuzu Etine coğrafi işaret alınmasıyla ilgili Kırklareli Valiliği’nde tanıtım toplantısı yapıldı. Toplantıya Kırklareli Valisi Osman Bilgin, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy, Kırklareli TSO Meclis Başkanı Hakkı Özsan, Kırklareli Ticaret Borsası Başkanı Turhan Altıntel, Kırklareli Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ali Fuat Şeker, Kırklareli Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanı Halil Kahraman, Kırklareli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Dermenci, Kırklareli Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bülent Oral, Kırklareli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nuri Çalışkan, Kırklareli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkan Yrd. Emrah Akol, davetliler ve basın mensupları katıldı.

Kırklareli Valisi Osman Bilgin, toplantıda yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Özellikle meşe balı başta olmak üzere kıvırcık koyun, beyaz peyniri, hardaliye coğrafi işaret tescili yapıldı. Bunlar çok önemli konular. Coğrafi işaret belki bundan 10 yıl, 20 yıl önce önem arz etmiyordu. Ama artık çok önem arz ediyor. Meşe balı da çok önemli. Son dönemde yapılan bilimsel araştırmalarda insan sağlığı açısından olumlu etkisi olduğu hepimiz tarafından bilinmekte. Hardaliyemiz sadece bölgenin ve Kırklareli’nin özel bir ürünü. Hardaliyemizin son dönemde daha da yaygınlaştırılması açısından tesis oluşturuldu. Kıvırcık koyunumuz çok önemli. Coğrafi işaret olarak tescillenip tanıtımının daha da yaygınlaştırılması için özellikle ’Köyüme Dönmek İçin Bir Sürü Nedenim Var Projesi’yle birlikte destek vererek çiftçilerimize üretimin yaygınlaştırılmasını sağlıyoruz. Ortak çıkarlarımız için sivil toplum kuruluşlarımız, kamu kurumlarımız ile birlikte çok daha güzel işler başaracağımıza inanıyorum. Kırklareli peynirimiz maalesef ya Ezine yada Edirne peyniri olarak tüketiciler tarafından bilgileniyor ve algılanıyor. Bu doğru bir şey değil. Ezine peyniri, Edirne peyniri onlara da saygımız var onlar bizim konu alanımız değil zaten. Kırklareli beyaz peynirinin gerçekten coğrafi manada yörenin insanları tarafından üretildiğini, halkımızın beğenisine sunulduğunu belirtmek istiyorum”

Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, tanıtım toplantısının sonunda basına yaptığı açıklama: “Coğrafi işareti yeni alınmasına rağmen pandeminin de etkisiyle balımızın vitamin açısından, antioksidan değerinin yüksek olmasından dolayı Covid-19 mücadelesinde hem de vücudun korunmasında çok ciddi fayda sağladığından dolayı yurt dışından Katar gibi, Kuveyt gibi ülkelerden sipariş gelmekte, hem de ülkemizde e ticaret üzerinden ciddi sipariş gelmektir. Meşe balı üretimi 2019 yılında 300 ton iken, 2020 yılında sıcaklıktan dolayı 100 tona düştü. 300 üreticimiz var ve yeni bu yıl ve 2022 yılında 400 ton 500 tona çıkarmak istiyoruz ve yurt dışına açılmak istiyoruz” dedi.

Analiz Değerleri Kalitesini Ortaya Koyuyor  Trakya Kalkınma Ajansı, tespit edilen ürünlere coğrafi işaret alınması ve hali hazırda başvurusu yapılmış ancak teknik sorun yaşanan dosyaların hızlandırılması amacıyla ilgili kurumlarla iş birliği protokolü imzaladı. Bu kapsamda protokol imzalanan kurumlardan biri de Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü oldu. Protokol kapsamında Ajans, başvuru sahibi kurumlarla iş birliği içerisinde dosyaların hazırlanması ve sürecin yönetimini üstlendi. Aralık 2019 yılında başlatılan süreç ile Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan başvuru dosyası Türk Patent ve Marka Kurumuna teslim edildi. Kırklareli Meşe Balına coğrafi işaret alınması ile ilgili işlemler ise Şubat 2021 başında tescilin yapılması ile tamamlanmış oldu. Kırklareli Meşe Balı; koyu renkli, kolay kristalize olmayan, viskoz, akışkan, nem oranı çiçek ballarına göre daha düşük, boğazı yakmayan, antioksidan kapasitesi yüksek bir salgı balıdır. Kırklareli Meşe Balı temmuz – ağustos aylarında üretiliyor. Salgı balı niteliğinde bulunan Kırklareli Meşe Balı daha koyu ve kırmızılığa doğru kayan rengi ile kolayca ayırt edilir. Tadı pekmezi andırır. Düşük miktarda polen içerdiği için kolay kristalize olmadığından herhangi bir ısıl işlem uygulanmaz. Bu nedenle düşük HMF miktarı ve yüksek diastaz aktivitesine sahiptir. Balın koyu rengi de benzer şekilde balda hile yapılmasına izin vermez. Kırklareli Meşe Balının coğrafi sınırı Kırklareli Merkez, Demirköy, Pınarhisar, Vize ve Kofçaz ilçeleri olarak belirlendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

KOZMETİK VE TEMİZLİK ÜRÜNLERİ SANAYİ MECLİSİ

Türkiye Kozmetik ve Temizlik Ürünleri Sanayi Meclisi Toplantısı, Meclisten sorumlu Tekirdağ TSO Başkanı ve TOBB …

Bir cevap yazın