Salı , 19 Mart 2024

SARI GELİNE SAHİP ÇIKAMADIK

CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, TBMM’de Türkiye’nin sarı gelini olan ayçiçeği üretiminin arttırılması amacıyla Araştırma Komisyonu kurulması için önerge verdi.

Türkiye’de ayçiçeği yağı tüketiminin yüksek olduğunu anlatan CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, “Türkiye’de, bitkisel yağ ihtiyacı, kişi başı tüketim miktarı ve nüfus artışına paralel olarak artış göstermektedir; yağ ihtiyacını karşılayacak düzeyde üretim gerçekleştirilememektedir” diye konuştu. Türkiye’de ayçiçeği yağı tüketiminin yıllık yaklaşık olarak 900 bin ton olduğunu anlatan Milletvekili Aygun, “Ancak ülke mahsulünden elde edilen ayçiçeği yağı ise yıllık yaklaşık olarak 400-450 bin tondur. Covid-19 pandemisi nedeniyle ihracatçı ülkelerden Rusya, Ukrayna, Moldova’nın ihracat kısıtlamalarını ve yasaklamalarını uygulamaya başlamaları risk oluşturmaktadır” dedi.

Milletvekili Aygun, Ukrayna ve Rusya’nın ayçiçeği ekili alanlarını sürekli olarak arttırdıklarını belirterek, çiftçiye yeterli destek verilmediğini anlattı. Ayçiçeği prim ödemesindeki 1 kuruşluk artışın üretimi ortalama 31.771 ton arttırdığı yönünde çalışmalar olduğunu anlatan Milletvekili Aygun, “Çiftçilerinin üretim maliyetleri düşürülmeli, ücretsiz tohum dağıtılmalı, iklimi uygun yerlerde ayçiçek üretimi teşvik edilmelidir. Türkiye’nin en fazla ayçiçeği üretilen alanlarında ikinci ürün olarak desteklenmesi sağlanmalıdır” dedi.

Ayçiçeği tarımının dünyada en fazla Rusya ve Ukrayna’da yapıldığını yineleyen Milletvekili Aygun, “Bu ülkelerde üretim arttırılıyorsa, Türkiye’de yapılmaması için hiçbir neden yok. Maalesef tarımda doğru politikalar izleyemiyoruz” diye tepki gösterdi. Rusya’nın iç piyasasında yağ tüketiminin Ukrayna’dan fazla olması nedeniyle ayçiçeği üretiminin yüzde 55’ini ihraç ederek önemli bir oyuncu olduğunu aktaran Milletvekili Aygun, dünyadaki tablonun çok iyi okunup, gerekli önlemlerin alınması gerektiğini söyledi.

TOHUM İTHALATINDA BİRİNCİYİZ

Türkiye’nin ayçiçeği tohumu ithalatında da birinci olduğuna işaret eden Milletvekili Aygun, şu tespitleri yaptı: “Bitkisel yağ açığını azaltabilmek için, öncelikli olarak ayçiçeği tohum üretimini arttırmalıyız. Türkiye’de büyük bir potansiyel mevcut olmasına rağmen yeterli ekim alanı ve üretim artışı sağlayamıyoruz. Üretim maliyetlerinin yüksek olması, dış pazar fiyatlarıyla rekabet edilememesi önemli sorundur. Ayçiçeğinde yüzde 53 oranda dışa bağımlılık vardır.”

FİYAT PATLIYOR

Ayçiçeği yağında Ocak 2020-Ocak 2021 döneminde yüzde 66 oranında zam gerçekleştiğini anlatan Milletvekili Aygun, şöyle devam etti: “Türkiye’nin ayçiçeğinde net ithalatçı olması nedeniyle yurtiçi ayçiçeği tohumu ve yağ fiyatları dünya fiyatlarındaki değişimlerden direkt olarak etkilenmektedir.AK Parti iktidarı, ayçiçeğinin çöpünü dahi hayvancılık yemi olarak kullanmak üzere ithal etmektedir. 55 ilde 287 ilçede ayçiçeği üretimi yapılması halinde destek verileceği açıklanmıştır. Ne var ki çiftçilerin bu konuda etkin bir şekilde bilinçlendirilip, yönlendirilmesine yönelik çalışmalar yapılmamıştır. Bu nedenle destekleme kapsamında olmadığı halde Isparta, Elazığ, Kayseri, Tunceli ve Mardin’de üreticilerimiz ayçiçeği ekmektedir. Ayçiçeği için uygun olan Van Muradiye’de ise ekim yapılmamaktadır.”

İKİNCİ ÜRÜN DESTEĞİ

Ülkemizde ayçiçeği üretiminin belkemiğini Trakya’nın oluşturduğuna işaret eden Milletvekili Aygun, şu öneriyi gündeme getirdi: “Tekirdağ yılda 342 bin 299 ton, Edirne 249 bin 569 ton, Kırklareli 210 bin 930 ton ayçiçeği üretmektedir. Bu üç il, ülkemizdeki toplam ayçiçeği üretiminin yüzde 41.17’sini gerçekleştirmektedir. Bunun yanı sıra Konya, Aydın Söke ve Çukurova’da üretim yüksektir. Ayçiçeği, 120 günde hasadı yapılan bir tarımsal üründür. Buğday ve arpa hasadından sonra aynı tarlada ikinci ürün olarak ayçiçeğinin ekilmesine yönelik destekleme çalışması yapılması halinde üretim ikiye katlanacak ve ithalat büyük oranda sona erecektir.”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

DİKTAŞ’TAN ÇOCUKLARA BAYRAM HEDİYESİ

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Çorluda Millet Bahçesi ve Cumhuriyet Parkını Çorluspor …

Bir cevap yazın