Cuma , 29 Mart 2024

KÜRESEL SANTRANÇTA ORTADOĞU

   Tekirdağ İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Tekirdağ Tarih Bilincinde Buluşanlar Derneği NKÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ensar Nişancı’nın konuşmacı olarak yer aldığı “Küresel Satranç Oyununda Ortadoğu’nun Rolü” konulu konferans düzenledi. Konferansa; Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, il ve ilçe kurum müdürleri, akademisyenler, siyasi parti temsilcileri, sivil toplumu örgütü temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

   Tarih Bilincinde Buluşanlar Derneği Başkanı Hüseyin Bayol konferans öncesinde dernek ofisinde yaptığı konuşmada: yaşadığımız yüzyılın tarihin önemli dönüm noktalarından birine tanıklık ettiğini vurgulayarak, “Uluslararası politikalar ve değişen güç dengelerinin eşiğinde yeni bir düzen arayışının sancılarını çeken bir dünyaya şahitlik ediyoruz. Arap isyanı ve günümüzde devletlerin adeta oyun sahası haline gelen ve büyük dramların yaşandığı Suriye, Ortadoğu’nun yeniden şekillendiğinin izlerini bizlere sunuyor. Bu yeni konjonktürün dış politik eğilimlerini değerli hocamızın konferansı ile daha net algılayacağız” dedi.

     Bayol’un konuşmasından sonra NKÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ensar Nişancı, ‘Küresel Satranç Oyununda Ortadoğu’nun Rolü’ konulu konferans sunumunu gerçekleştirdi. Nişancı; Ortadoğu’da dünya dengelerinin yerinden oynadığı güç dengelerinin eksen değiştirdiği bir tarihi sürece tanıklık edildiğini, uluslararası denge noktalarının değişmeye başladığını belirtti. Nişancı; “Ortadoğu yeniden şekilleniyor ve bu oluşan düzen bize yeni denge noktalarının ne olacağının ipuçlarını veriyor. Suriye bugün Ortadoğu’nun adeta laboratuarı oldu. Yeni düzene hâkim olmak isteyen, orada kendine yer bulmak isteyen bütün ülkeler şuan bu laboratuarda yarının dengesini oluşturmak üzere çalışıyorlar” diyerek konuşmasını sürdürdü.

   1916’da yapılan Sykes-Picot Anlaşması’yla şekillenen Ortadoğu’daki devletlerin ve sınırların değişmeye başladığı bir yüzyıla tanıklık edildiğini belirten Nişancı; “Farkında mısınız Irak yok oldu, Suriye yok oldu, Libya, Lübnan, Afganistan yok oldu. Mısır can çekişiyor. Tüm bunlar olurken bölgede oluşan boşlukta söz sahibi olmak isteyenler harekete geçiyor” dedi.

   Konuşmasının son bölümünde Ortadoğu’daki boşluğu gören İran’ın çöken devletlerin yerine kendi mekanizmalarını kurmak için bir mücadeleye girdiğini belirten Nişancı; “İran Şia kartını kullanarak aslında bölgede Farsi bir hâkimiyet kurma peşinde. Ancak İran çok güçlü bir devlet değil. Ben İran’ı “zeki ama zayıf bir insan” olarak örnekleyebilirim. Yani doğrudan çatışmaya girmeyen aklıyla işi halletmeye çalışan, vekâlet savaşlarıyla başarıya ulaşmak isteyen bir strateji izliyor” şeklinde konuştu. İran’ın Irak, Suriye ve Afganistan’da etkinliğini artırdığını söyleyen Nişancı, İran’ın devlet dışı aktörlerle bölgede etkin olmak isteyen Türkiye’yi PKK’yla, Arabistan’ı Husilerle, Hizbullah’la da Suriyeli muhalifleri ve İsrail’i meşgul etmeye çalıştığının altını çizerek sunumunu bitirdi. .

   İl Kültür ve Turizm Müdürü Ersan Ulusan ve Tarih Bilincinde Buluşanlar Derneği Başkanı Hüseyin Bayol katkılarından dolayı Nişancı’ya teşekkür plaketi vermeleri ve katılımcıların soru ve cevap bölümünün ardından konferans sona erdi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

“ARKADAŞLARIMIZA SAHİP ÇIKMAYA DEVAM EDİYORUZ”

TMMOB Tekirdağ İl Koordinasyon Kurulu gezi direnişinin yıldönümünde gezi davasından hükümlü durumunda bulunanlara sahip çıkmak …

Bir yanıt yazın