Cumartesi , 27 Nisan 2024

SİYASİLERİN TIRTIL DÜELLOSU

MESTAN ÖZCAN: “ÇAYIR TIRTILINDAN CHP’YE EKMEK ÇIKMAZ”

Bir süredir gündemde olan ve Trakya’daki Ayçiçek tarlalarında görülen çayır tırtılı zararlısına karşı AK Parti Tekirdağ İl Başkanlığının ve AK Partili Milletvekillerinin girişimiyle Tarım ve Orman Bakanlığı harekete geçti.

Yapılan incelemelerin ardından zararlıların görüldüğü aynı gün harekete geçilmiş ve ilaçlama çok geçmeden başlamıştı.

Konu ile ilgili muhalefetin eleştirilerine karşı bir açıklama yapan AK Parti Tekirdağ İl Başkanı Mestan Özcan, bazı muhalefet milletvekillerinin hükümeti sıkıştırmak için çayır tırtılı zararlısından medet umduklarını ifade ederek, “çayır tırtılından CHP’ye ekmek çıkmaz” şeklinde bir açıklamada bulundu.

İl Başkanı Özcan’ın açıklaması şöyle; “Kıymetli kardeşlerim; huzurlarınızda sizlere bir konuyu arz etmek istiyorum. Son bir haftadır, Tüm Trakya’yı etkisi altına alan ÇAYIR Tırtılı Zararlısı ile alakalı herkes seferber olmuş canı burnunda. “Nasıl çözeriz? Zararı nasıl azaltırız?” bunu düşünürken bir milletvekili sırf manipülasyon yapmak için çıkmış konuşuyor da konuşuyor.

Bakınız biz sahada yoğun bir gayret gösteriyoruz. Tarım ve Orman Bakan Yardımcımız Sayın Nihat Pakdil, sorunu duyar duymaz şehrimize, bölgemize gelmiş, Milletvekillerimiz, il ve ilçe yöneticilerimiz, Tarım İl Müdürlüğümüz, Tarım Kredi Kooperatifi Bölge Müdürlüğümüz ve herkes ama herkes teyakkuzda.

Ben öncelikle tüm çiftçilerimize tekrar geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.

Burada bu son bir haftada çok üzücü şeyler yaşadık. Yaşadıklarımız içinde en üzücü olanı da; Edirne’den okumak için şehrimize gelen ve milletin takdiriyle Tekirdağ milletvekili seçilen arkadaşımızın yaptığı videolar.

Yazık. Kendisi aynı zamanda benim de meslektaşım.

Meslektaşımın özellikle tarımla alakalı yaşanan bölgemizdeki bu sıkıntıyı siyasi nemalanma olarak görüyor olması hem çiftçilerimizin hem Tarım İl Müdürlüğümüzün hem de Tarım Bakanlığımızın gayretini hiçe sayacak açıklamalarda bulunması, alınan tedbirleri ve yapılan uygulamaları görmezden gelmesi, herkes seferber olmuşken gayret gösterirken hiç de hoş olmadı.

Ben kendisini kınıyorum. Bu vekilimiz paylaşımlarıyla Sanki tırtılların tüm ayçiçeklerini yemesinin kendisini mutlu edeceğini hissettiriyor ve hatta bunun sonucunda bir iktidar değişecekmiş ümidiyle yayınlar yapıyor.

Buradan size ekmek çıkmaz sayın Vekil. Size tavsiyem, paçaları ve kolları sıva; bizim yaptığımızı yap. İHA ile ilaçlama yapan iki firmayı bul ya da Tarım Kredi Bölge Müdürlüğümüze ait İHA’ları davet et, çağır. Çiftçinin elinden tut, öneri sun.

Ama nerede? Varsa yoksa eleştiri, manipülasyon… Devlet yapsın, devlet çözsün. Merak etme çözeceğiz. Biz güçlü bir devletiz, kendimize elbet yeteriz. Sizin alışkanlıklarınız var tabii. Biz çözemeyiz ezikliğiniz hep başka yerden birileri gelse de bizi kurtarsa düşünceniz var.

Kusura bakma. Bu tutumun seni belki mutlu edebilir ama asla milletimizin ve özellikle çiftçilerimizin gönlünde ve vicdanlarında olumlu karşılık bulmaz.

Bak sana öğreteyim neler yapılmış bu konu ile ilgili;

  1. Çayır tırtılının görüldüğü ilk gün olan 12.07.2022 tarihinde Tarım ve Orman İl Müdürlüğü hemen aynı gün tüm üreticilerimize SMS olarak bilgilendirme yaptı. Tarla kontrollerine başlanıldı. Ayrıca çiftçilerimiz sahada bilgilendirilmeye başlanıldı. Bakanlığımız ise 13.07.2022 tarihinde yayınladığı yazıyla İHA’larla ilaçlama izni verdi.
  2. Tırtılın tespitinden sonra 8 adeti Tarım Kredi Kooperatiflerine ait olmak üzere toplamda 25 adet İHA bölgemize sevk edildi. Bakanlığımız izinli olan bütün firmalara ulaşarak İHA teminini sağladı.
  3. İlimizde 70.000 dekar alanda zararlı tespiti yapıldı. Şuana kadar 56.000 dekar (%80) alan yer aletleri ve İHA’larla ilaçlandı.
  4. Bölgeye gelen Tarım Orman Bakan Yardımcımız Dr. Nihat PAKDİL bölgede denetimlerde bulundu.
  5. Yapılan çalışmalar sonucunda; ÇAYIR TIRTILI ZARARLISI KONTROL ALTINA ALINDI.

Yorumu değerli çiftçilerimize ve milletimizin vicdanına bırakıyorum

MIZRAK ÇUVALA SIĞMAZ

Tekirdağ’ın sorunlarını çözmek, halkımızın dertlerine çare bulmak, sıkıntıları ülke gündemine sokmak, çözüm kanalları geliştirmek ve yerelden Türkiye’ye uzanmak üzere 27. Dönem Tekirdağ Milletvekili seçildim. Halkımın oyları ile seçilmiş Milletvekili olarak, halkımdan başka kimseye hesap vermedim, vermem. Edirne’de doğdum, Tekirdağ’da ve Türkiye’nin her bölgesinde hizmet ediyor, çalışıyor ve bundan da gurur duyuyorum. Tekirdağ, hiç kimsenin tekelinde, mülkiyetinde değildir. Edirne doğumlu olmama gönderme yaparak, Tekirdağ’ın sahibiymiş cüretinde bulunmak ya cahilliğin ya da Atatürk’ün ülke sevdasından nasibini almamanın neticesidir.

Ülke sevdası, bu toprağın her metrekaresine aynı aidiyet ve bağlılıkla hizmet etmeyi gerektirir.

Misak-i Milli’ye bağlıyız. Edirne’den Tekirdağ’a, Erzurum’dan Çorum’a, Balıkesir’den Hatay’a kadar ülkemizin her metrekaresini ziyaret ediyor, vatandaşımızla buluşuyor, sorunlarını çözmek için var gücümüzle çalışıyoruz. TBMM’deki Vekil Odamıza, sadece Tekirdağ’dan, Edirne’den, Kırklareli’nden değil yurdun dört köşesinden vatandaşlarımız gelmekte, sıkıntılarını anlatmaktadır. Erzincan Tercanlı çiftçiler, kendi ilinin vekillerinden umutlarını kesip, sorunlarının çözümü için bizleri ziyaret ediyorsa, yolumuzun da rotamızın da doğru olduğunun en güzel kanıtıdır.

Yaşadığım, çalıştığım, hizmet ettiğim ve halkımızın teveccühü ile Milletvekili olarak seçildiğim Tekirdağ’ın sorunlarını her koşulda gündeme getirmek, vatandaşımın yanında olmak, onların derdini dert etmek; boynumun borcudur. Halkımıza hizmet etmek için seçildik, TBMM’de bunun için yemin ettik.

Ödediği vergi ile aynı oranda hizmet almayan Tekirdağ’da karayollarından okullara, hastanelerden çevre sorunlarına kadar pek çok noktada ağır sorunlar yaşanmaktadır. Tarım sektörü krizdedir. En değerli tarımsal araziler, plastik sanayiye peşkeş çekilmektedir. Kim ne derse desin bu sorunları gündemde diri bir şekilde tutmaya devam edeceğiz.

Gıda enflasyonu açısından OECD ülkeleri içinde zirveye oturan Türkiye’de hayat pahalılığı yediden yetmişe herkesin belini bükmüştür. Vatandaşımız, kilo ile sebze-meyve aldığı dönemleri geride bırakarak, tane ile alım dönemine geçmiştir. Hayat pahalılığının en önemli kalemi haline gelen gıdada büyük bir kriz yaşanmaktadır. Trakya; buğdayda ve ayçiçek üretiminde Türkiye’nin önde gelen bölgeleri arasında yer almaktadır. Verimli arazileri ile büyük potansiyel sunan Tekirdağ’ın çiftçisi yaşadığı sıkıntılar karşısında yalnız bırakılmaktadır.

Kurban Bayramı döneminde kendini göstermeye başlayan çayır tırtılı, adım adım tarlaları sarmaya başlamıştır. İl Müdürlükleri, büyüyen tehlikenin farkına varamamış, çiftçileri uyarmamış, önlem almamıştır. Bu tehlikeye karşı çiftçimizi uyaran ilk isimler arasında yer aldım. Çiftçilerimizin tarlalarını kontrol etmesini, acilen ilaçlamaya geçmesini istedim. Süleymanpaşa’da, sıkıntının büyüdüğü köyleri tek tek ziyaret ettim. Tarım ve Köyişleri Bakanı Vahit Kirişci’yi telefonla arayan ilk milletvekillerinden biri şahsım olmuştur. Drone ve uçakların bölgeye sevk edilmesini, acil ilaçlama yapılmasını, Trakya’nın Afet Bölgesi ilan edilmesini, zararların tarımsal sigortada karşılanmasını istedim. Uyarılarımız sonucunda önce iki drone Bölge Tarım Kredi Kooperatifi’ne gönderilmiştir. Konuyu etkin bir şekilde yerel ve ulusal medyaya taşıyarak, Bakanlık üzerinde baskı kurmaya çalıştık. Nitekim uyarılarımız sonrasında Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Nihat Pakdil, bölgeye gelmiştir. Ancak “rüzgâr gibi” gelen Pakdil, “rüzgâr gibi de gitmiştir. Kapsamlı ziyaretler yapamadığı için sorunun büyüklüğünü görememiş, ayçiçeği rekoltesinde kayıp olmayacağını iddia edecek kadar, gerçeklerden kopuk açıklamalar yapmıştır. Ancak MIZRAK ÇUVALA SIĞMAZ, gerçekler balçıkla kapatılamaz.

Vatandaşlarımız “drone”ları ve tarım ilaçlamaları kendi ceplerinden karşılamaktadır. Bakanlık, sübvanse etmemektedir. Drone’lar yetersiz olduğu için çiftçilerimiz yer araçları ve traktörler ile ayçiçeklerini ezerek ilaçlama yapmaktadır.

İlaçlamalar tek elden ve merkezi yönetimle yapılmadığı için bölgedeki arılar yok olmaktadır. Bilimsel ölçütlere göre yapılmayan ilaçlamalar nedeniyle arıcılık yapan üreticilerimiz büyük zarar görmektedir. Telefonlarımız susmamaktadır. Çiftçimiz, “Tırtılların, ayçiçeklerin başlarına kadar ilerlemesini niye beklediler? Kurban Bayramı’nda niye uyudular, Bakanlık, İl Müdürlüğü ne işe yarar” sorularını yöneltmektedir. Çaresiz kalan çiftçi, bizleri aramaktadır. Bize gelen talepleri hem medyaya taşımak hem de Tarım İl Müdürlüğü’ne aktarmak, görevimizin gereğidir.

Çayır tırtılı sorunu ilimizde halen bitmemiştir. Trakya’yı da aşarak, Çanakkale, Balıkesir, Bursa, Bilecik, İstanbul, Sakarya illerine sıçramıştır.

Siyaset, kişisel husumet ve hırsla yapılmaz. Demokrasi, çok sesliliktir. Eleştirilere tahammül etmek, eleştirilere kulak vererek, çözüm yolları geliştirmek, demokrasinin bir parçasıdır. Cumhurbaşkanlığı sisteminde yandaş medya üzerinden muhalefetin sesini kısan, gerçekleri örtbas eden AKP Yönetimi, yolun sonuna geldiği için “hırçınlığını” arttırmıştır. Tekirdağ AKP İl Yönetimi; bizleri susturamaz, yıldıramaz, yolumuzdan döndüremez. Vatandaşın ayçiçeğinden ve bir yıl boyunca emek verdiği diğer tüm ürünlerden “EKMEK” yemesinden başka derdimiz yoktur.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

“ARKADAŞLARIMIZA SAHİP ÇIKMAYA DEVAM EDİYORUZ”

TMMOB Tekirdağ İl Koordinasyon Kurulu gezi direnişinin yıldönümünde gezi davasından hükümlü durumunda bulunanlara sahip çıkmak …

Bir yanıt yazın