Cumartesi , 27 Nisan 2024

MERKEZDE DEĞİŞİM BAŞLIYOR

   Tekirdağ İli Süleymanpaşa İlçesi Ertuğrul Mahallesi Özel Proje Alanları 1. Etap kapsamındaki Rüstem Paşa Bedesteni Çevre ve Meydan Düzenlemesi yapım işinin temel atma töreni 4 Şubat 2016’da yapıldı. Rüstemaşa Bedesten önünde düzenlenen saygı duruşu ve İsiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törene; Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Süleymanpaşa Kaymakamı Ahmet Atılkan, Büyükşehir Genel Sekreteri Oral Karakaya, TESKi Genel Müdürü Şafak Başa, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanları; Neşat Erdoğan ve Şeref Çetin, Daire Başkanları, Birim Müdürleri, Büyükşehir ve Süleymanpaşa Belediyesinin Meclis Üyeleri, Siyasi Parti Temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

GEÇMİŞLE GELECEĞİN BAĞLANTISINI KURUYORUZ

   Törenin açılış konuşmasını Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi İmar, Çevre ve Şehircilik Daire Başkanı Dilşat Ergin yaptı. Ergin konuşmasına; Süleymanpaşa İlçesi Kentsel Sit etkileme geçiş alanı için hazırlanan plana Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 21.6.2013 tarih ve 1086 sayılı kararla onay verildiğini belirterek başladı.

   Ergin projenin amacı hakkında şunları söyledi: “Projenin amacı; Süleymanpaşa İlçesi, tarihi kent merkezi ve çevresinde kültürel dokunun korunması ve yansıtılmasını sağlayacak fonksiyon ve alan düzenlemelerinin yapılması ve düzenleme içerisinde bulunan yapıların yapısal ve tarihsel kimlikleri ile korunarak çevreleri ile bütünleşmelerinin sağlanmasıdır.”

   Konuşmasında; düzenleme için yapılan kamulaştırmalar ve yıkımlar, düzenlenecek alanın büyüklüğü, maliyeti, kullanılacak malzemelerle ilgili bilgiler verdi. Ergin konuşmasının son bölümünde şunları söyledi; “Proje alanının çevresindeki, Rüstempaşa Bedesteni, Orta Cami, Eski Cami ve Valilik Binasını ziyaret etmek isteyen gerek yerli gerekse yabancı misafirlerin, dinlenebileceği, Süleymanpaşa’ya özgü hediyelik eşyalar alabileceği, fotoğraf çekip kahvelerini yudumlarken tarih ve doğayla iç içe hatıralar biriktirebileceği ve hoşça vakit geçirebileceği yeni bir meydan kazandırmak, Tekirdağ’ın turizmine de katkı sağlayacaktır.

   Sonuç olarak; proje ile kentte yaşanan olumsuz dönüşümleri minimize ederek, kimlik öğelerini vurgulayarak, onları zedelemeyen yeni önerilerle, geçmiş ile geleceğin bağlantısının kurulması amaçlanmıştır.”

BÜYÜKŞEHRİN GÖRÜNEN YÜZÜ BURASIDIR

   Ergin’den sonra kürsüye davet edilen Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat oldu. Eşkinat konuşmasında özetle şunları söyledi: Bugün gerçekten çok özel bir gün bizim için. Hani derler ya biz büyük hülyaların, büyük rüyaların büyük dönüşümlerin anlayışından geliyoruz. Evet, bugün ben bunu hissediyorum. Hayal ettiğimiz, düşündüğümüz kent meydanlarıyla vardır kavramının önemli bir adımını bugün gerçekleştirmiş olacağız. 2010 yılında, geçen dönem başlayan çalışmalar hal kenarındaki binaların yıkımıyla sonuçlanmıştı. O zaman pek fark edememiştik belki ama hazırlanan özel proje alanı 1 kapsamını gördüğümüzde ciddi ölçüde heyecanlanmıştık. Evet, bizim şehrimizin meydanı olmalıydı. Bu meydan şehre bir değer katmalıydı. Ve bu meydan Tekirdağlının yıllardır kullandığı bir özlemi olan sahil projesiyle bütünleşmeliydi ama maliyetli bir projeydi. Süleymanpaşa Belediyesi’nin tek başına altından kalkamayacağı mutlaka Büyükşehir’in desteği gerekliydi. Sayın Başkan’ım biraz sonra konuşmasında mutlaka altını çizer 11 ilçesi olduğunun. Ama asla unutulmamalıdır ki Büyükşehir’in merkezi burasıdır ve görünen yüzü de Süleymanpaşa’dır.

   Biz seçim döneminde buna inandık. Arkadan oluşan belediye meclisimizin bütün grupları buna büyük bir heyecanla baktılar ve her bir adım atılışında umudumuz biraz daha da artmaya başladı. Biz; şuna inanıyoruz, bu dönem biz bunu göreceğiz. Çünkü biz; Kadir Başkanımıza güveniyoruz. O’nun verdiği sözü tuttuğunu biliyoruz. Eski Tekirdağ fotoğraflarına bakıyoruz. Sene 1927-28; o değerler bizim elimizde varmış. Biz; o değerleri yeniden geri getiriyoruz. Bir daha kötü amaçlarla kullanılmasına izin vermemek üzere. Biz; Kadir Albayrak’a, büyükşehir belediye başkanımıza inanıyor, güveniyoruz.”

TEKİRDAĞ DEĞİŞİYOR

   Eşkinat’tan sonra kürsüye davet edilen isim Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak oldu. Albayrak konuşmasına; “Ekrem Başkan bize gazı verdi. Bu gazı verdikten sonra bizde “Hayır” diyemeyiz. 92 yıl boyunca Tekirdağ deyip alışılmış sistemin; Süleymanpaşa olarak konuşulmaya başlanması, alışılmadı kolay değil” cümleleriyle başladı.

   Albayrak; Tekirdağ’ın artan nüfusu ve yapılan belediye çalışmalarıyla ilgili bilgiler verdiği konuşmasının devamında şunları söyledi: “Tekirdağ çok değişiyor. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine göre Tekirdağ’ın nüfus rakamı açıklandı. Tekirdağ’ın nüfusu 937.910’dur. Her sene 30-35.000 arası nüfus artışı var. 11 ilçenin Büyükşehir Belediye Başkanı olarak, bütün sistemin genel yapısını göz önünde bulundurmak durumundayız. Bu nedenle elbette Süleymanpaşa İlçesi bizim merkezimizdir. Bir yandan da 245 bin 650 nüfusa ulaşmış bir Çorlu, 129 bin nüfusa ulaşmış bir Çerkezköy, 97 bin 700 nüfusa ulaşmış bir Kapaklı İlçemiz var. Bütün bunları göz önünde bulundurursak gerçekten Büyükşehir Belediyesi olarak çok önemli görevleri üstlenmiş bulunuyoruz.

   Konumuz Süleymanpaşa olduğuna göre; Süleymanpaşa’nın 1928’li yıllarda çekilmiş bir fotoğrafı var. Tarihsel dokusu, Rüstempaşa Camisi, Orta Cami, Vilayet binası, Bedesten’in göründüğü bir fotoğraf. O fotoğrafta bir ayrıntı vardı. Nereden bakarsanız bakın denizi görüyordunuz. Aradan geçen 90 yıllık süre içerisinde çarpık yapılaşma sonucu denize kapanmış bir meydan ortaya çıktı. 2-3 yapı yıkılınca bazı yeden denizi görüyorsunuz.   1.1.2018’de Büyükşehir Belediye binası devreye gireceği için büyükşehir binası yıkılacak ve denizi göreceğiz. Bu projelerin sonuçlandığında eskisi gibi deniz tamamen görünecek. 11 İlçe, 257 Mahalle, 23 belde bir değişim süreci geçiriyor.

   Vatandaşlarımızdan biraz sabır istiyoruz. Bir değişim geçiriyoruz. Tekirdağ’ın 50 yıllık altyapısını hazırlıyoruz. Tekirdağ’ın içinde artık minibüs olmayacak. Bir yıl sonra minibüsleri kaldırıp otobüs koyacağız. Bunun çalışması içindeyiz. Tekirdağ’ın Toplu Taşıma Rehabilitasyon Palanı’nı hazırladık. Altyapı için büyük tenkitler alıyoruz. Gelecekte vatandaşlarımız için; temiz çevre, temiz deniz bırakmak, torunlarımızın temiz denizden balık yemelerini sağlamak bizim görevimizdir. Bize inandığınızı biliyoruz. İnancınız bize güç veriyor. Sadece siz vatandaşlarımızdan biraz sabır istiyoruz. Bütün bu çalışmalarımızın sonunda diyoruz ki, kazanan Tekirdağ olsun, kazanan Süleymanpaşa olsun, kazanan halkımız olsun.” Konuşmalar sonunda protokol üyeleri birlikte temel atmayı gerçekleştirmesiyle tören sona erdi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

“ARKADAŞLARIMIZA SAHİP ÇIKMAYA DEVAM EDİYORUZ”

TMMOB Tekirdağ İl Koordinasyon Kurulu gezi direnişinin yıldönümünde gezi davasından hükümlü durumunda bulunanlara sahip çıkmak …

Bir yanıt yazın