Pazar , 28 Nisan 2024

ÖZTRAK “VATANDAŞIN ÇAĞRISINI DİLE GETİRİYORUZ”

CHP Parti Sözcüsü, Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak 12 Ekim 2020 tarihinde Genel Merkezde MYK gündemine dair düzenlediği basın toplantısında basının, Hatay Yangını, Erken seçim, öldürülen kadınlar, Sayıştay raporu, Adana’da ihale edilmeden firmaya verilen köprü inşaatı, İçişleri Bakanı Soylu ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk’un açıklamalarıyla ilgili sorularını cevapladı.

Soru- Hatay’daki yangına ilişkin olacak benim sorum. Siz de açıklamanızda yer verdiniz aslında, “Bölücü terör örgütünün yangınların sorumluluğunu üstlenme çabasını dikkatle izlenmelidir” dediniz. Örgütün bu kez ormanları hedef almasını nasıl değerlendiriyorsunuz? Siz de zaten oraya bir heyet gönderdiniz, heyetin bir raporu ya da izlenimi nasıl onu da alabilir miyiz sizden?

Faik ÖZTRAK- Ağaç yakmak, ormanda yaşayan hayvanların ölümüne sebebiyet vermek, yine bu ormanların yakınında yaşayan yerleşim yerlerini tehdit edecek büyük felaketlere neden olmak kabul edilebilir gibi değil. Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarakher türlü terör olayının karşısındayız. Bunu gayet açık, seçik ifade ediyoruz. Ama diğer yandan şunu da söylüyoruz. Bununla ilgili çok fazla spekülasyon yapılmaya başlandı. Dolayısıyla İçişleri Bakanı’na düşen görev, biran önce bu olayların faillerini bulup adalete teslim etmektir ki bu şaibelerden kurtulalım.

Soru- Bugün Erdoğan Toprak bir açıklama yaptı, erken seçimle alakalı. Ardından da AK Parti’den bir açıklama geldi ve dendi ki, 2023 yılına kadar erken seçim düşünülmüyor gündemimizde yok. Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

Faik ÖZTRAK- Şunu söyleyeyim, her şeyden önce milletimiz bu iktidardan umudunu kesmiştir ve bu iktidarı değiştirmek içinde sandığın bir an önce önüne gelmesini beklemektedir. Bugün bu iktidar ülkenin tüm kurumlarını yıpratmaktadır. İşsizliğe çare bulamamaktadır. Bu nedenle biz şu anda vatandaşın çığlığını dile getiriyoruz. Umudunu yitiren vatandaşımız çareyi sandığın önüne gelmesinde aramaya başlamıştır. İktidarda bunu görmektedir, sandığı ne kadar geç getirirsem o kadar kardır diyerek çeşitli stratejiler geliştirmeye çalışmaktadır.

Ama sandığın gelmesi geciktikçe bunun milletimizi maliyeti her gün biraz daha ağır olmaktadır. Bakın biraz önce söyledim, bu yıl dahil 3 yılda 300 milyar faiz ödemişiz, önümüzdeki 3 yılda 600 milyar faiz ödeyeceğiz. Bunu kim ödeyecek? Milletimiz ödeyecek. Bunun için bir daha borçlanacağız onu da çoluğumuza, çocuğumuza bırakacağız. Millet durumu görmektedir, millet çarenin sandığın önüne getirilmesinde olduğunu artık kabul etmektedir ve bir an önce bunu da istemektedir. Millet iş güç sahibi olsa, millet rahat olsa, millet huzurlu olsa neden sandık istesin ki? Biz de milletimizin sesini dile getirdik.

Soru- Sayıştay raporlarına göre 6 milyar lira kamu dışına aktarıldı. İktidar bu parayı kime verdi, nasıl kullandı? Bu paranın tarikatlara ve cemaatlere harcandığı iddiaları var. Sizin bu konuya ilişkin değerlendirmeniz nedir?

Faik ÖZTRAK- Sayıştay raporları açıklandıkça her gün bir başka rezaletle karşı karşıya kalıyoruz. Yani 6 milyar liranın kamu dışına aktarıldığı ne demek? Tüyü bitmedik yetimin 6 milyar lirası yok olmuş, yok edilmiş. Bunun derhal soruşturulması lazım. Bu özellikle bu paranın kimlere verildiğinin soruşturulması lazım, tarikatlar yoktur, cemaatler yoktur, devletten nemalanan yoktur diyen İçişleri Bakanının bu soruşturmayı derhal yapması lazım.

Soru- Yerel seçimler öncesi Eskişehir Seyitgazi’de sözü verilen hastaneyle ilgili aradan geçen zamana rağmen bir çivi bile çakılmadı. AKP seçimi kaybedince verdiği vaatleri unutuyor mu, yoksa görmezden mi geliyor? Sizin bu konuya ilişkin yorumunuz nedir?

Faik ÖZTRAK- AK Parti seçimi kazansa da, kaybetse de seçimden önce verdiği vaatleri seçimden sonra unutuyor. Çünkü yandaşlara hizmet etmekten seçimden önce verdiği vaatleri tutmaya imkânı kalmıyor. Sadece Eskişehir’deki hastane mi? Ne oldu polise 3 bin 600 gösterge, hemşirelere 3 bin 600 ek gösterge, din görevlilerine 3 bin 600 ek gösterge? Bunlar seçimden önce söz verilmişti ne oldu? Yok ortada. Ne oldu Emeklilikte Yaşa Takılanların meselesiyle ilgili olarak Bahçeli’nin verdiği sözler? Tutuldu mu? Çok açık söylüyorum, bu saray hükümeti döneminde yandaşa her şey var vatandaşa hiçbir şey yok.  

Soru- CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun erken seçim çağrısı hakkında MHP’li Erkan Akçay, “Zannederim Kılıçdaroğlu siyasi Alzheimer hastalığına tutulmuş” dedi. Akçay’ın açıklamasındaki, “Kılıçdaroğlu kahvehaneye gitsin, sıfır kağıt açtırıp iskambil oynarken seçimlere kadar sembolik cumhurbaşkanı arasın” ifadeleri ve buna benzer ifadelerini, bu siyasi üslubu ve Erkan Akçay’ın sözlerini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Sayın Kılıçdaroğlu’nun Sayın Bahçeli’ye seçim çağrısının arkasında ne var? Bu çağrı neden şimdi yapıldı?

Erken seçimle ilgili sorunun devamında, CHP’nin asıl amacının seçim olmadığı, seçim çağrıları ile karışıklık yaratmaya çalışıldığı yorumları yapılıyor. Siz bu yorumları nasıl değerlendiriyorsunuz?

Faik ÖZTRAK- Şimdi açık söyleyeyim, aslında Cumhur İttifakı’nın ortakları sandık talebinin esas itibariyle milletten geldiğinin bal gibi farkındalar. Yönetme kabiliyetlerini yitirdiklerini, dolayısıyla da artık milletin onları değiştirmek için sandık talep ettiğini görüyorlar. Çünkü millete umut vermiyorlar artık. Milletin meselelerine çözüm üretemiyorlar. Sadece yandaşların sorunlarını çözmeye çalışıyorlar. Böyle olunca da sıkışıyorlar. MHP’nin sözcüleri ne zaman böyle sıkışıyorsa hemen hakaret etmeye yöneliyorlar. Aslında üslubu beyan ayniyle insandır. Dolayısıyla bu üslubu aynen kendilerine iade ediyoruz.

Bir de şunu söylüyoruz, sandık talebinin milletten geldiğini görün ama şuna da bir cevap verin. Bu Uygur Türkleriyle ilgili olarak bütün dünya harekete geçti siz ne yaptınız? Uygur Türklerine uygulanan mezalimle ilgili ne yaptınız? Biz bakın, hakaret etmeden şu soruyu soruyoruz, milliyetçi olduğunuzu iddia ediyorsunuz Uygur Türkleriyle ilgili ne yaptınız diye soruyoruz. Buna cevap versinler. Yine bakın vermeyecekler yine hakaret edecekler. Ama ne kadar hakaret ederlerse etsinler, milletimiz bunların ne yaptıklarını görüyor, bunların notlarını da veriyor, en kısa zamanda talep ettiği sandık geldiğinde de bunları apar topar evlerine gönderecek. 

Soru- Cumhuriyet Halk Partisinin hazırladığı bir rapora göre Türkiye’de öldürülen kadın sayısı hızla artıyor. Buna karşın iktidar bu rakamların düştüğünü ifade ediyor. Siz bu tezatlığı nasıl değerlendiriyorsunuz?

Faik ÖZTRAK- Şimdi TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Giresun Milletvekilimiz bu konuyla ilgili bir rapor hazırlamış. İktidar kadın ölümlerinin yüzde 29 azaldığına dair bir takım şeyler söylemiş o da hesabı kitabı yapmış ve ortaya aslında kadın ölümlerinin azalmadığını aksine çok hızlı arttığını, hele 2003’ten bu yana çok korkunç bir artışın olduğunu da ortaya koymuş. Yalnız şunu söyleyeyim, yani gerçekten bizim için kadın ölümleri, kadına karşı şiddet insanlık suçudur. Bunu kabul etmek mümkün değildir. Kadın cinayetleri ülkemizin kanayan yarasıdır. Dolayısıyla bunları üç arttı, beş arttı diye konuşmak bile bizim içimizi acıtmaktadır. Tek bir kadın cinayeti dahi bizim gözümüzde büyük bir insanlık suçudur.

Soru- Proje başlamadan adı Devlet Bahçeli Köprüsü olan Adana 15 Temmuz Köprüsü ihalesi, duyurusu bile yapılmadan bir firmaya verildi. İhalelerin bu şekilde verilmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Faik ÖZTRAK- Bu duyurusu yapılmadan gerçekleştirilen ihalelerde maliyet nedir, ne kadara çıkmaktadır, neden bu kişilere verilmiştir, acaba gerçekten bu kişiler bu yatırımı en ucuza gerçekleştirecek olanlar mıdır yoksa sadece yandaş oldukları için mi bu ihaleleri almaktadır? Eğer böyleyse burada tüyü bitmedik yetimin hakkı gasbedilmektedir. Bunları arka arkaya söylüyorum. Türkiye’nin bir an önce mevcut İhale Kanunu da değiştirerek ihalelerde saydamlığı, şeffaflığı mutlaka sağlaması gerekir. İhalelerle ilgili hükümetlerin mutlaka hesap verir hale gelmeleri lazım. Yani bir ekonominin düzelmesi için olmazsa olmaz düzenlemelerden bir tanesi de budur. İhaleleri uluslararası kurallara göre hak yemeden, kimsenin hakkını yemeden yapacaksınız. Bu işi makul fiyatlara mal etmenin yolu da tüyü bitmedik yetimin hakkını yememenin yolu da buradan geçer.

Bunu yapmadığınız zaman sonuç ne olur? Bugünkü gibi olur işte. Tefeci faizi ödersiniz. Yani komşunuz Yunanistan bir büyük ekonomik krizin eşiğinden dönen Yunanistan yüzde sıfıra yakın faizle borçlanırken 10 yıl vadede siz 6’nın üzerinde faiz ödemek zorunda kalırsınız. Bu da sonuç itibariyle çocuklarınıza, torunlarınıza fatura edilir.

Soru- İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun devlette tarikat yapılanmasının olmadığı yönündeki açıklamasının ardından bugünde AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş herhangi bir organize yapıya devlet içerisinde müsamaha etmeyiz dedi. Buna şimdiye kadar da müsamaha edilmediğini söyledi. Bu konudaki değerlendirmeniz nedir?

Faik ÖZTRAK- İşte bende orasının üzerinde duruyorum. Yani şimdiye kadar müsaade edilmemiş. Burada hep söylüyorum, ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz. Bu necip millet bunların yönetiminde devletini sokaklardan toplamak zorunda kaldı. Ondan sonra hiçbir dönemde böyle bir iş yapılmadı. Kim için yapıldı? Cemaat için yapıldı, cemaatle koalisyon ortaklığı kuruldu, hüngür hüngür ağlandı “ne istediniz de vermedik” diye. “Memlekete dön” dendi. Milletin ordumuzun harimi ismeti kozmik odaya bunlar sokuldu. Şimdi de kalkmışlar biz böyle bir şey yapmadık. Bırakın, geçin bunları… Ayinesi iştir kişinin lafa söze bakılmaz.

Soru- Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk yaptığı açıklamada emeklilere Ağustos’ta 30,5 milyar TL, son iki yılda toplam 674,5 milyar lira aylık ödemesi gerçekleştirdik. Emeklilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz dedi. Emekli maaşı ve ikramiye ödemek emeklilerin yanında durmak için yeterli midir?

Faik ÖZTRAK- Şimdi gerçekten bu laflar neyin nesidir ben anlayamıyorum. Yani neyi söylemek istiyor? Emekli maaşları devletin emeklilere taahhüdüdür. Emekli maaşlarının kaynağı bu insanlar çalışırken maaşlarından yapılan kesintilerdir. Siz kimin parasını kime veriyorsunuz da ondan sonra övünüyorsunuz?

Ya da “Allah’a şükür şu günlerde de emekli maaşlarını ödedik önümüzdeki dönem Allah kerim” demeye mi çalışıyorsunuz? Bunlar çok tehlikeli laflardır. Tabi ödeyeceksiniz emeklinin de, memurunda maaşlarını ödeyeceksiniz. İlaç firmalarının paralarını ödemiyorsunuz, bazı diğer kuruluşların paralarını ödemiyorsunuz iskonto istiyorsunuz. Buraya mı gidiyoruz emeklilerde de?

Tekrar söylüyorum, milletimiz işlerin ne hale geldiğini görüyor. Artık bu iktidarın kendi meselelerine çözüm üretemeyeceğini anlıyor. Bunlara notunu veriyor, sandığın biran önce önüne gelmesini istiyor. Bunlardan kurtulmak için istiyor, bunlara yerini gösterecek, bunları evlerine gönderecek.

Soru- CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu HDP’ye yapılan 6-8 Ekim operasyonlarının Millet İttifakı’nı dağıtma hamlesi olarak değerlendirdi. Bu saptama neye dayandırılıyor?

Faik ÖZTRAK- 6 yıl önce meydana gelmiş bir olayın dosyasını uygun zamanda kullanmak üzere 6 yıl boyunca sümen altında saklamışsınız. Uygun zaman geldi diye de sümen altından çıkartmışsınız. Bu davanın siyasi olduğu açık. Dolayısıyla da bu siyasi davayla ilgili Genel Başkanımızda siyasi değerlendirmelerini açıklamıştır.

Soru- Erken seçim çağrısı MYK’da görüşüldü mü? Faik ÖZTRAK- Bugün MYK’da görüştüğümüz hususları biraz önce açıkladım. Ama bu demek değildir ki, MYK’da başka hususlarda görüşülmüyor. Dolayısıyla biz tüm MYK’larımızda milletten gelen talepleri de dikkatle değerlendiririz. Seçim talebi de bunlardan bir tanesidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

DİKTAŞ’TAN ÇOCUKLARA BAYRAM HEDİYESİ

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Çorluda Millet Bahçesi ve Cumhuriyet Parkını Çorluspor …

Bir yanıt yazın