Perşembe , 28 Mart 2024

MURATLI’DA ACIBAKLA HASADI

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü ve Tekirdağ Önder Çiftçi Danışmanlık Derneği ile birlikte ak acıbakla konusunda yürütülen çalışmalar çerçevesinde Tekirdağ- Muratlı İlçesinde Önder Çiftçi Derneğince ak acıbakla üretilen tarlada hasat günü gerçekleştirildi. Hasat gününe; Tarım ve Orman Bakanlığı Tekirdağ İl Müdürü Oktay Öcal, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Murat Deveci, Önder Çiftçi Derneği Başkanı İmdat Güngör, Genel Müdür Ali Hakan Doğanuz ile Prof. Dr. Adnan Orak, Prof. Dr. Elman Bahar, Doç. Dr. Ertan Ateş, Arş. Gör. Dr. Hazım Serkan Tenikecier ile Önder Çiftçi Derneği Yönetim Kurulu ve üyelerinin katıldı. .

İl Müdürü Öcal, Prof. Dr. Orak ve Dernek Başkanı Güngör yaptıkları konuşmalarda insan beslenmesi yanında rasyonlara dahil edilen acıbaklanın yakın zamanda soyanın yerine kullanılabileceğini belirttiler. Trakya Bölgesi topraklarının organik madde eksikliğine vurgu yapan yetkililer, gelecekte ak acıbaklanın ekim nöbetine dahil olarak kökleri aracılığı ile (yılda 18-25 kg/da) toprağı daha verimli hale getireceğini de belirttiler.

Prof. Dr. Orak tarafından 1992 yılından bu yana yürütülen çalışmalara ek olarak; 2017 yılından itibaren Arş. Gör. Dr. Hazım Serkan Tenikecier’in de dâhil olduğu çalışmalar neticesinde, kışlık özelliğe sahip yerli ve yabancı kökenli ak acıbakla genotiplerinde melezleme ve mutasyon ıslahı konusunda önemli gelişmeler sağlandı. Ak acıbakla çalışmalarında, yem sanayinde soyaya olan bağımlılığı kısmen de olsa azaltmak amaçlanıyor. Çalışmalarda ayrıca, sahip olduğumuz ak acıbakla gen kaynaklarımızın da dâhil olduğu yeni genotipler elde etmek ve ıslah çalışmaları sonunda elde edilecek ak acıbakla çeşitlerini üreticilerimizin hizmetine sunmak da hedefleniyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

“ARKADAŞLARIMIZA SAHİP ÇIKMAYA DEVAM EDİYORUZ”

TMMOB Tekirdağ İl Koordinasyon Kurulu gezi direnişinin yıldönümünde gezi davasından hükümlü durumunda bulunanlara sahip çıkmak …

Bir yanıt yazın