Cuma , 26 Nisan 2024

ALPULLU ŞEKER FABRİKASI SATILAMAZ

Alpullu Şeker Fabrikası’nın özelleşrilmesiyle ilgili düzenlenen basın toplantısında Trakya’lı Belediye Başkanları; “Alpullu Şeker Fabrikası özelleştirilemezi satılamaz. Özeleştirilecekse biz alırız” dediler.

   Alpullu beldesinde, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün kurdurduğu Alpullu Şeker Fabrikası için özelleştirme kararı alınmasından sonra CHP’nin bölge milletvekilleri, belediye başkanlarının katıldığı özelleştirme protesto toplantısı yapılmıştı. Bu toplantıda Lüleburgaz Belediye Başkanı CHP’li Emin Halebak, satışa çıkarılması halinde belediye bütçesiyle şeker fabrikasını satın almak istediğini açıklamıştı. Alpullu’da düzenlenen özelleştirme protestosu sonrasında Trakya’lı Belediye Başkanları bu kez Tekirdağ’da basın toplantısı yaptılar. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin Meclis Toplantı Salonu’nda düzenlenen basın toplantısına; CHP Tekirdağ Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu, Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün ve Trakya’da görev yapan ilçe ve belde belediye başkanları katıldı.

   Toplantının açılış konuşmasını Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kafir Albayrak yaptı. Başkan Albayrak Tekirdağ’daki Tekel Şarap Fabrikası’nın özelleştirme sürecinden örnekler vererek; “Özelleştirme sürecini yakından yaşayan biri olarak Tekel’in özelleştirilmesini kısaca anlatmak istiyorum. 17 fabrika, içindeki tüm ham madde, şişelik ürün, yarı ürün hatta çalıştığım masanın üzerindeki kalem dâhil özelleşti. 1 Nisan 2004’te fabrikayı devraldılar. Özelleşme ile bu bölgede yaklaşık 70 bin dekar olan bağ sahası 10 sene içerisinde 40bin dekara kadar düştü. Bu bölgenin en hâkim çeşidi olan Semillon üzümü, özelleşmeden bir sene önce devlet olarak 30 kuruşa alındı. Özelleşmeden 1 sene sonra özel sektör tarafından 28 kuruşa alındı. Buna bağcılığın, üreticinin dayanma şansı yoktu. Bugün bağcılığın geldiği noktayı yakından görüyoruz. Alpullu Şeker Fabrikası’nın satılması ve özelleştirilmesi gündeme gelince bunlar benim gözümün önünden geçti. Biz bugün Alpullu Şeker Fabrikasını konuşacağız” dedi.

MİLLİ BİR GÖREV

   Toplantıda ilk söz alan Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün oldu. Akgün özetle şunları söyledi; “Şeker fabrikalarının satış kararı çıkınca özellikle Alpullu Şeker Fabrikası  beni rahatsız etti. Belediye Başkanı Halebak’ın çıkışı çok yerindeydi. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün emriyle 25 Aralık 1925’te yapımına başlanıp, 26 Kasım 1926’da hizmete açılan, Cumhuriyetin ilk şeker fabrikası olarak bunu düşünüp Trakya’daki belediye başkanları kafamızı yorduk, yoracağız. Trakya Belediyeler Birliği için bunun milli bir görev olduğunu düşünüyorum. Nasıl alınabilir? Alınabilme imkânı var mı? Biz fikirlerimizi söyleyelim. Sanıyorum Nisan ayında teklifleri alacaklar.  10 güne kadar bu işten anlayan bir ekip oluşturularak hızlı bir çalışma yapılsın. Merkez Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanlığı olmalıdır. Olduktan sonra biz bunu ulusal ve yerel basın önünde toplantı düzenleyip işleyelim ve kamuya mal edelim. Nedir konu burada? Tarihi bina haline gelmiş binaların korunması ama şeker fabrikası korunarak yine pancar şekeri elde etmek üzere bu toplantıda görüşülmesi istenmiştir. Toplumun zehirleyen mısır nişasta şekeri değil şeker pancarından şeker üretiminin görüşülmesidir. Burada toplanmamızın konusu, Trakya Belediyeler Birliği’nin Alpullu Şeker Fabrikası’nın alınması, işletilmesi ve Avrupa ve Dünyaya açılmasıdır. Duyarlılık ve duruş çok önemlidir. Pazar günü gündeme getirip Pazartesi günü bu kadar belediye başkanının toplanması başarıdır.”

TRAKYA SÖZ KONUSU OLDUĞUNDA

   Akgün’den sonra söz alan Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu; “Trakya söz konusu olduğunda demek ki Trakya Belediye Başkanları bir telefonla bir araya gelebiliyorlar. İlki ilimizde İğneada Nükleer Santralı, ikincisi bu. Alpullu Belediye Başkanı Saim Kırcı aramızda. Bugün MHP’de görev yapıyor ama geldiği için, duyarlılığı için teşekkür ediyorum. Önce kotalar düşürüldü. Bugün kotaların düşürülmesi, ekim alanlarının daraltılması nedeniyle 10 günde şeker pancarı alım kampanyası bitiyor. Sarımsaklı Çiftliği de ayni düşünceyle özelleştirildi. Fırat Pen almıştı. Ben özelleştirmeye karşı değilim ama kritik özelleştirme yapılamaz. Geçriğimiz günlerde görüşmeler yapıldı. Toplantılar tutanak altına alınır. Ben siyasi tecrübeme dayanarak söylüyorum; bu konu tutanak altına alınmamıştır. Amerika’da nişasta bazlı şeker %8’e düşürülürken Türkiye’de %15,5’a çıkarılmıştır. Bu toplantı bu anlamda çok önemlidir. Kırklareli Belediye Başkanı olarak, her türlü katkı ve özveri içinde olacağımı arz ediyorum” dedi.

ALAN BU FABRİKADAN ZARAR ETMEZ

   Kesimoğlu’ndan sonra söz alan Alpullu Belediye Başkanı Saim Kırcı özetle şunları söyledi; “Alpullu Şeker Fabrikası; Türkiye’nin Mustafa Kemal’in emriyle kurulmuş, Türkiye’nin şeker üretimini yapan fabrikalarından bir tanesi. Bugün az şeker pancarı üretilip, az şeker yapılıyorsa o farklı mecranın ifadesi. Öncelikle kim alırsa alsın bu fabrikadan zarar etmez. Besici arkadaşlarımız küspeye çok itibar ediyorlar. Bir gün gelin fabrikayı gezelim. Burası mükemmel bir alan; orada ormanımız var. Fabrikayla beraber 500 dönüme hitap ediyor. Daha öncede burası satılacaktı. Ankara’da toplantıya gittik. Türkiye Şeker Fabrikaları araştırma sonrasında, özelleştirmeden, satıştan çıkarılmıştı. Bu özelleştirme durduruldu. Torku yapıyorsa biz neden yapamayalım? Biz burada Trakya Belediye Başkanları olarak; inanıyorum öncü olalım, sivil toplum kuruluşları da, halk da destek verecektir. Sizlerden ricamız; alpullu Beldesi’nde sizi ağırlamak isterim. Atatürk’ün köşkünü, fabrika alanını bir gezelim.”

CUMHURİYETİN ÇAKTIĞI İLK ÇİVİ

   Kırcı’dan sonra Lüleburgaz Belediye Başkanı Emin Halebak söz aldı. Halebak’ın konuşmasından satırlar; “ Cuma günü Alpullu’da bir eylem yapıldı. Alpullu Şeker Fabrikası satılmasın diye. Niçin böyle bir çıkış yaptım? Alpullu Şeker Fabrikası Cumhuriyetin çaktığı ilk çividir. Onun için sökülmesini istemem. O nedenledir bu çıkışım, bu tarihin sökülmemesi adınadır. Köylü yeni bir ürünle tanıştı; pancar. Yeni makinelerle, ekim makineleriyle tanıştılar. Cumhuriyet ilk defa kurma modellinin bir örneğini burada hayata geçiriyordu. Geçmişimizin yok edilmesi; buna izin veremezdim. Sarımsaklı özelleşirken mahkemeye veren tek bendim. Buradaki asıl mesele siyasi duruş meselesidir. Sonuç itibariyle satılacaksa da, Trakya’nın geleceğiyle hepimize düşen sorumluluklar var. Orayı alıp müze haline getirebiliriz. Burayı alıp sanayiyi geliştirebiliriz. Çiftçiye daha çok pancar ektirebiliriz. Saman getiriyoruz. Girdilerin fiyatı yükseliyor. Alpullu Şeker Fabrikası’nın içerisinde Balo Salonu var. 2017’de Türkiye’de balo yapamazsınız. Türkiye nereye gidiyor?  Biz, bu fabrikanın üretimini çağdaş anlamda ortaya koyamaz mıyız? Fransa nişasta bazlı şekeri yasakladı. Bizde yükseliyor. İthal edebiliriz ama ne üreteceğiz? Üretemezsek nereye gideceğiz? Topluma çok faydalı şeyler üretebilir. Üniversiteler var. Trakya Üniversitesi, Namık Kemal Üniversitesi, Kırklareli Üniversitesi var. Gelecekte gençler için yeni kavramlar yaratacak, yeni alanlar yaratabiliriz. O gün oradaki çıkışı yaptık. Keşke hep beraber olabilseydik. Desteklediğiniz için çok teşekkür ediyorum. Sizlerden beklediğim siyasi destek. Trakya Halkı Alpullu Şeker Fabrikası’nın bedelini yıllardır ödedi. Trakya Çiftçisinin şeker pancarı üretimini tekrar sağlayacağız. Ben adım attım. Bu akşam tek başıma olmadığımı da gördüm. Teşekkür ediyorum.”

BU FABRİKANIN DEBLETİN ELİNDE KALMASI LAZIM

   Toplantının son konuşmasını CHP Tekirdağ Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak yaptı. Öztrak özetle şunları söyledi; “Bu işe belediyeler birliğiyle girmek size fayda sağlayacaktır. Panko Birlik ve Şeker-İş’in iptal talepleri yerine gelmezse uygulayacağımız eylem planını tartışıyoruz. Bunun her fırsatta, her ortamda söylenmesi lazım. Satılmasına karşıyız ama satılması önlenemezse o zaman belediye satın almalıdır. Ama burada üreticileri de işin içine almamız lazım. Önce bu işin durdurulması lazım. Önlenemiyorsa Panko Birlik’le bu işi önleyebilir miyiz ona bakmamız lazım. Çok önemli bir iş yaptınız. Çözüm olmaması halinde de bu işe çözüm bulunacağını gösterdiniz. Bu toplantı çok önemli. Ben yarın genel merkezde toplantı yapacağım. Buradaki mesajı da oraya götüreceğim. Cumhuriyet değerlerine sahip çıkmak için, çiftçiler için; bu fabrikanın devletin elinde kalması lazım. Bu fabrikanın özelleştirilmemesi lazım. Özelleştirirse de burada bu cevabı hazırlıyorsunuz.”

Alpullu şeker Fabrikası’nın alınması için Trakyakent Belediyeler Birliği tarafından teklif sunulması kararı alınan toplantının sonunda Başkan Albayrak’ın önerisiyle oluşturulan 5 kişilik konisyo kurulması kabul edildi. Başkanlığını Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak’ın yapacağı komisyonu oluşturan isimler; Lüleburgaz Belediye Başkanı Emin Halebak, Hayrabolu Belediye Başkanı Fehmi Altayoğlu, Alpullu Belediye Başkanı Saim Kırcı ve Uzunköprü Belediye Başkanı Enis İşbilen oldu.  Kurulan komisyon çalışmalarına başlayarak Alpullu Şeker Fabrikası’nın alım şartlarını araştıracak.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

“ARKADAŞLARIMIZA SAHİP ÇIKMAYA DEVAM EDİYORUZ”

TMMOB Tekirdağ İl Koordinasyon Kurulu gezi direnişinin yıldönümünde gezi davasından hükümlü durumunda bulunanlara sahip çıkmak …