Cuma , 29 Mart 2024

ZİRAAT BİYOTEK TÖRENİ

Trakya Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen ve Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi tarafından yürütülen TR21/16/KÖA/0006 referans numaralı “ZİRAAT BİYOTEK” isimli projenin Naip Mahallesi’ndeki Tarımsal Biyoteknoloji Araştırma ve Üretim Biriminde projenin kapanış, tesisin açılış töreni yapıldı. Açılışa; TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, AK Parti Tekirdağ Milletvekili Çiğdem Koncagül, Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Mümin Şahin, Süleymanpaşa Kaymakamı Arslan Yurt, İl Emniyet Müdürü Mustafa Aydın, İl Jandarma Komutanı Albay Şahin Karakaş, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cengiz Günay, İl Milli Eğitim Müdürü Ersan Ulusan, davetliler ve basın katıldı.

Ziraat Biyotek Tesisi; Tekirdağ bölgesinde bitki doku kültürü ve su kültürü teknikleri kullanarak üretim altyapısını geliştirmek, bölgede yapılan bitki yetiştiriciliğindeki çeşitliliği artırmak, tüm yıl boyunca ucuz ve bol miktarda bitki materyali sağlamak ve bölge ekonomisini katkı sağlamak amacıyla kuruldu.

Programın ilk konuşmasını Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin yaptı. Şahin,0 tohumda yerli ve milli olmanın önemine vurgu yaparak şunları söyledi: “Ülkemizin son dönemde karşı karşıya kaldığı tehditler göz önüne alındığında birçok alanda yerli ve milli olmanın önemi ortaya çıkmaktadır. Bugün silah alımı ve diğer konularda bize sıkıntılar çıkaranların yarın tohum ve diğer gıda maddeleri söz konusu olduğunda aynı sıkıntıları çıkaracağı net bir şekilde görünüyor. Bu nedenle gıda güvenliği ve yeterliliğini kendi imkânlarımızla sağlamalıyız. Destek verdiğimiz ve yoğun çabalar ile hayata geçirilen bu proje bu amaca hizmet edecek. 2016 yılında ilk buraya geldiğimizde burada yıkık dökük eski bir okul binası vardı. Bugün 2.700.000 TL harcanarak bu muhteşem tesis ortaya çıktı. Trakya Kalkınma Ajansı tarafından 2016 yılı Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı kapsamında desteklenen, Namık Kemal Üniversitesi (Ziraat Fakültesi) tarafından yürütülen “ZİRAATBİYOTEK” isimli projenin bütçesi 784.392,44 TL olup, %75’ine tekabül eden 588.294,33 TL Trakya Kalkınma Ajansı tarafından finanse edildi.

Ziraatbiyotek projesi ile birlikte üniversite bünyesinde Tarımsal Biyoteknoloji Araştırma ve Üretim Birimi kuruldu. Bina inşaatı ve çevre düzenlemeleri ayni katkı olarak üniversitenin Yapı İşleri Birimi tarafından gerçekleştirilmiş olup, Ajans desteği ile birlikte Ziraatbiyotek binasına 1 adet tam donanımlı Eğitim Sınıfı, 1 adet Bitki Doku Kültürü laboratuvarı,1 adet Ar-GE laboratuvarı, 1 adet Besi Ortamı Hazırlama Laboratuvarı, 1 adet Sterilizasyon Laboratuvarı, 2 adet Bitki Büyütme Laboratuvarı ile Topraklı ve Topraksız olmak üzere 2 adet sera kurulumu gerçekleştirildi. Böylesine değerli bir projenin hayata geçirilmesinde desteği olan TBMM Başkanımız Sayın Mustafa Şentop başta olmak üzere, Sayın Valimiz Aziz Yıldırım’a, Rektörümüz Prof. Dr. Mümin Şahin’e ve emeği geçen akademisyen ve uzmanlarımıza teşekkürü bir borç biliriz.”

Şahin’den sonra kürsüye Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Mümin Şahin davet edildi. Rektör Şahin konuşmasında özetle; “Ülkemiz ve dünyamızda iklim değişiklikleri, kuraklık, hastalıklar ve böcek zararları nedeniyle tarımda azalmalar meydana gelmektedir. Tarımsal azalmayı düşündüğümüzde alternatif projeleri hayata geçirmek kaçınılmaz oluyor. Tohumculuk alanında yeni stratejiler ortaya koymamız gerekiyor. Ziraat Biyotek ismi verilen bu proje Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin’in destekleriyle ortaya çıkmış bulunuyor. Neden Naip? Naip, Toprak yapısı olarak uygun. Yerleşke içinde 2 seramız bulunuyor. Kışın dahi çeşitli bitkilerin, çeşitli klonlamaları yapılarak, Türkiye’de ilk proje ve yılda 1 milyon bitki üretilmesi amaçlanılarak yola çıkılmış. Üretime, ürüne çok faydalı sonuçlar alacağımıza inanıyorum. Başkandan söz aldık. İnşallah bir benzerini de Barbaros’a yapacağız. Herkese teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

Rektör Şahin’den sonra kürsüye Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım davet edildi. Vali Yıldırım şunları söyledi; “Dünyada hepimizin bildiği gibi nufus artıyor ve bu nufusun beslenmesi gerekiyor. Bu demektir ki gıdanında aynı şekilde artması lazım. Geçmişte bir tohumdan elde edilen bir fideden belki 5-6 kilo alabiliyorduk ama bugunkü nufusa bunu yetiştirmek çokta mümkün olmuyor. Öyleyse buna benzer bir fideden çok daha fazla domates üretebilmemiz lazım ve bunu da iklim şartlarından bağımsız bir hale getirmek gerekiyor. Onun içindir ki seralarımız iklim farklılıklarını ortadan kaldırıyor. Hem de tohumdan elde edilen üretimler 5-6 katında çıkarılabiliyor. Bunlar önemli kazanımlardır. Burada bunu yapabilecek bir laboratuar kurulmuş. Burada sadece sebze olmayacak, belediyelerimiz,  şehrimizin güzelleştirilmesinde kullanılan bitkilerin fidelerini de buradan temin edebilecekler. Tüm bunlar azımsanmayacak gayretlerdir. Bunları temin etmeye çalıştığımızda hepsine ayrı ayrı para vermek zorunda kalıyoruz.”

Açılışın son konuşmasını TBMM Başkanı Mustafa Şentop yaptı. Şentop’un konuşmasından satırlar; “Burada bölgemiz için, Tekirdağ için, Süleymanpaşa için çok hayırlı olacak bir tesisin açılışı için bulunuyoruz. Namık Kemal Üniversitesi Rektörüne, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreterine çok teşekkür ediyorum. Bu tesis belki küçük görünebilir ama çok önemli bir amaç ve çok önemli bir görevi ifa etmek için kuruldu. Yeryüzünde iktidar odakları bugün hem nesli bozmak, gıdamızı da bozmak anlamında bir gayret içerisindeler. Bizim ziraat alanında bilhassa temel gıdalarımızın; tohumlar yerli ve milli üreticilere ihtiyacımız var. Bu tesis bu nedenle çok önemlidir. Bunların sayısının arttırılması lazım. Maddi ve manevi anlamda planlayıp gerçekleştirmemiz lazım. Üniversite sayımız 2002’de 65 iken 207’ye yükseldi. Üniversiteye yakışacak akademisyenleri yetiştirmek için gayret gösteriyoruz. Üniversitelerin bilim, ilim mekânı, bilim, ilim üretmeleri çok önemli. Türkiye bir merkez. Bazı ülkelerde yapılan bilimsel çalışmaların Amerika; bir merkez, tüm dünyadan gelen bilim adamları çalışıyor. Bu çalışmalar Amerika’ya yarıyor. Türkiye bu anlamda da bir merkez. Türkiye geliştikçe Dünya’nın beyinlerini, potansiyelini toplayan merkez haline geleceğiz.”

Konuşmasını Yeni Zelenda’da yaşanan terör olayına değinerek sürdüren Şentop, bunun “bana ne” denilecek bir anlayış doğurmaması gerektiğini ve önlem alınmazsa çok şiddetli bir tehditle karşı karşıya olduğumuzu anlamalıyız dedi. Şentop konuşmasının son bölümünde şunları söyledi; “Çok kritik bir dönemden geçiyoruz. Özellikle neyle karşı karşıya olduğumuzu anlamak, idrak etmeliyiz. Birlik ve beraberlik içinde hareket etmeliyiz. Önümüzdeki dönem; birlik ve beraberliğimize ihtiyaç duyacağımız bir dönem olacaktır. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Hepinizi sevgiyle, saygıyla selamlıyorum.”

Günün anısına TBMM Başkanı Şentop’a Vali Yıldırım, Vali Yıldırım’a da Şentop hediye verdi. Kurdele kesiminin ardından TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Vali Aziz Yıldırım ve beraberindekiler tesisi gezdi. Daha sonra TBMM Başkanı Şentop ve Vali Yıldırım ağaç dikti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

“ARKADAŞLARIMIZA SAHİP ÇIKMAYA DEVAM EDİYORUZ”

TMMOB Tekirdağ İl Koordinasyon Kurulu gezi direnişinin yıldönümünde gezi davasından hükümlü durumunda bulunanlara sahip çıkmak …

Bir yanıt yazın