Cuma , 29 Mart 2024

ZİÇEV GENÇLERİ “BİZİM GÖZÜMÜZLE GÖRMEK İSTER MİSİNİZ?”

     Trakya Kalkınma Ajansı tarafından 2015 yılı Sosyo-Ekonomik Kalkınma Mali Destek Programı- Önce İnsan programı kapsamında destek verdiği,

Süleymanpaşa Belediyesi ile Süleymanpaşa Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü’nün ortaklaşa düzenlediği “ZİÇEV Fotoğraf Atölyesi” projesinin tanıtım ve atölye açılışı Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme ve Koruma Vakfı Tekirdağ Şube binasında düzenlenen törenle yapıldı. ZİÇEV Fotoğraf Atölyesi’nin açılış törenine; Tekirdağ İl Milli Eğitim Müdürü Halis İşler, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, Süleymanpaşa İlçe Milli Eğitim Müdürü Ünal Mamur, Süleymanpaşa Halk Eğitim Merkezi Müdürü Suat Aydın, Trakya Kalkınma Ajansı İzleme ve Değerlendirme Birim Başkanı Tuluğ Bayram, ZİÇEV Yönetim Kurulu Başkanı Rukiye Güneş, ZİÇEV öğrencileri ve aileler katıldı.

   ZİÇEV Fotoğraf Atölyesi töreninde açılış konuşmasını yapan ZİÇEV Yönetim Kurulu Başkanı Rukiye Güneş; “Sizleri burada görmekten çok mutlu ve gururluyum. Bizler; yönetimdekiler zoru başardık. Fotoğraf Atölyesi projesinin fikir annesi benim. Çok istediğim bir şeydi; onların gözüyle görmek, onlar nasıl görürler, neler düşünürler merak ederdim. Onların dünyaları çok farklı, ayrıntılara dikkat ediyorlar. Onların dünyasını görmenizi istedim. Bizim çocuklarımız hergün değişiyor. Bir tek şey değişmiyor; saflıkları ve temizlikleri. Onlar için yapılan her şey size iyilik olarak geri dönecektir.

   Bu proje yazıldı. Bu projede öncelikle bizleri destekleyen Trakya Kalkınma Ajansı’na, proje ortakları olan Süleymanpaşa Belediyesi, Akşam Sanat Okulu ve Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü’ne ve desteklerinden dolayı Tekirdağ Fotoğraf Derneğine çok teşekkür ediyoruz.

   Zihinsel engelli bireyler bu proje kapsamında kendi gözlerinden Tekirdağ’ımızın tarihi ve kültürel yerlerini çekecekler. Ayrıca Kırklareli ve Edirne’ye giderek buralarında tarihi ve kültürel yerlerin fotoğraflarını çekecekler. Altı aylık bir eğitim görecekler ve çocuklarımızın çektikleri fotoğrafları 10-16 Mayıs Engelliler Haftası’nda sergi açarak Tekirdağlılara göstereceğiz ve bu kurs sonunda çocuklarımız almış oldukları katılım belgeleriyle birlikte İŞKUR’a müracaat edecekler” dedi.

   Güneş’ten sonra Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat konuşmasında şunları söyledi: “Aslında Rukiye Güneş her şeyi o kadar güzel özetledi ki! Biz; onların neler düşündüklerini ve gördüklerini ilk defa bu kadar yakından görüyoruz. Çocuklarımızın gözünden bu dünyayı nasıl gördüklerini ne düşündüklerini ilk defa bu kadar net anlayacağız. Bu proje ZİÇEV’in projesidir. Biz sadece ortağı olduk. Tamamen onların emekleridir. ZİÇEV bu ülkede bütün Sivil Toplum Kuruluşlarına örnek bir topluluktur. Diğer toplum kuruluşları da ZİÇEV’in yaptığı işlere bakarak kendilerine bir pay çıkarabilir.

     Bizim iki temel hedefimiz var. Bir tanesi; bizden daha az şanslı ama bir gün bizimde yaşayabileceğimiz sıkıntıları yaşayan yurttaşlarımız var ve ailelerinin sosyal dokudan kopmamaları, sosyalliklerinin devam etmesi ya da sosyalleştirmek. Bu birinci görevimiz. İşin özüne gelecek olursak; bu gerçekten basit bir fotoğrafçılık işi falan değil. Bu hiç fark etmediğimiz, günlerdir hatta yıllardır gördüğünüz olaylara ya da nesnelere çocuğumuzun dünyaya nasıl baktığının somut bir göstergesi olacak. Yıllardır gördüğünüz evladınızın; dünyaya nasıl baktığını görüyorsunuz. Ben emeği geçen; katkı verdiği için Trakya Kalkınma Ajansı’na, İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerimize ve çocuklarımıza çok teşekkür ediyorum.”.

   Eşkinat’tan sonra İl Milli Eğitim Müdürü Halis İşler konuşma yaptı. İşler konuşmasında özetle şunları söyledi: “Devletin verdiği destekle özel çocuklarımızın farkına vardık. Daha önce bunlar dilendiriliyordu. Devletin verdiği destekle bu çocuklarımızın farkına vardık. Onlar bizden çok şey istemiyorlar. “Engelleri kaldırın. Biz; engelli değiliz” diyorlar. Önyargısız insanı seven tek kurumdur. Ben de sizlere teşekkür ediyorum. Yolunuz devam etsin. Ben; bu projenin tanıtımına geldim. Baktık ama bakmışız, asıl görmemiz gerekenler çocuklarımızdır. Trakya Kalkınma Ajansı’na teşekkür ediyorum. Her türlü malzeme verdiler. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Özellikle onların velilerine teşekkür etmek lazım. Onlarda bizimle birlikte olursa çok sevinirim.”

     İşler’den sonra Trakya Kalkınma Ajansı İzleme Birim Başkanı Tuluğ Bayram “Hibe programı, bu kutsal görev, devamını diliyoruz. Daha nice projelere diyor, sevgi, saygılar sunuyorum” dedi.

     Bayram’dan sonra son olarak konuşan Yekta Ali Kurtuluş şunları söyledi: “Fotoğraf çekmeyi seven biriyim. Daha önce proje yaptık. 2013’te çocukları çalışırken çektik ama işin içine girmeden öğrenilmiyormuş. İşin içine girince anne-babaların ne zorluklar yaşadıklarını gördük. Fotoğrafa başladık ama birlikte öğrendik. Öğrendiler demiyorum öğrendik diyorum. Onları halk otobüsüne bindirip gezmeye gidiyoruz. Sosyalleşiyorlar. İş; bir fotoğrafla, deklanşöre basmakla bitmiyor. Başladık hep birlikte gidiyoruz.” Konuşmalar sonrasında Fotoğraf Atölyesi’nin kurdelesi birlikte kesilerek açılışı yapıldı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

ONLAR ERDİ MURADINA

Ayşe ve Hayrettin Topçu’nun güzel kızı Ayser ile Hamide ve Aydın Gündoğdu’nun yakışıklı oğlu Ayhan, …

Bir yanıt yazın