Cumartesi , 20 Nisan 2024

“VATANDAŞIN GERÇEK GÜNDEMİNİ KONUŞALIM”

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak 31 Ağustos 2020 tarihinde Genel Merkez’de, MYK gündemine ilişkin düzenlediği basın toplantısında basının sorularını cevapladı.

Soru- Doğu Akdeniz’de yaşanan gelişmeler tabi ki takip ediliyor yakından. Bir yandan da Yunanistan’ın Meis Adası’na asker çıkardığı yönünde bazı iddialar vardı, görüntüler vardı. Bu konuda CHP’nin yorumu ne olur?

Faik ÖZTRAK- Meis Adası’nın silahlandırılması 1947 Paris Antlaşması’na açıkça aykırıdır. Yaşanan sürece baktığımızda Yunanistan’ın ülkemizi bölgede yalnızlaştırmak için elinden geleni yaptığını görüyoruz. Saray’ında dış politikayı iç politika malzemesi yapması ve dış politikaya ideolojik bakması nedeniyle dış politikada, diplomaside oyun alanını sürekli daralttığını görüyoruz. Şunu açıkça ifade edeyim, saray Türkiye’nin çıkarları çerçevesinde hareket etmelidir. Uluslararası anlaşmaların çiğnenmesine izin vermemelidir. Ama diğer yandan da bölgede Yunanistan’ın bizi yalnızlaştırma politikalarına karşı gerekli önlemleri alıp bölgedeki ilişkilerimizi de sağlamlaştırmaya önem vermelidir.

AB, buradan açıkça söylüyorum, Yunanistan’ın oyunlarına gelmemelidir. Eğer Ege ve Doğu Akdeniz barış denizi olacaksa bunun etrafında yaşayan tüm devletler, devlet sorumluluğu içinde davranmalıdır ve bu sorunlar ülkelerin karşılıklı çıkarlarına ve uluslararası anlaşmalara uygun olarak çözümlenmelidir.

Soru- Cumhurbaşkanı Erdoğan 2019’da 15 Temmuz gazisi sayısını 2 bin 193 olarak vermişti. Aile Bakanlığı ve İletişim Başkanlığının verdiği sayılar bundan 500 kişi daha fazla. AK Parti il ve ilçe teşkilatlarından bazı kişilerin yaralanmamalarına karşın otobüslerle hastaneye götürüldüğü ve gazi yapıldığı iddiaları var kamuoyunda. Bu farklı rakamlara ve iddialara ilişkin sizin görüşünüz nedir?

Faik ÖZTRAK- Şimdi özellikle resmi kuruluşlar arasında ortaya çıkan bu rakam farkı önemlidir. Ama buradaki iddia daha da önemlidir. Bu, bir gazimizin iddiasıdır. Bu gazimiz şunu diyor, AK Parti il ve ilçe teşkilatlarından bazı kişilerin yaralanmamalarına karşın otobüslerle hastaneye götürüldüğü ve gazi yapıldığı iddiaları var. O dönem hatırlayın Sayın Binali Yıldırım ne demişti? “Tırnağınıza bile bir şey gelse gazi ilan edileceksiniz” demişti. Demek ki bu esneklikten birileri yararlanmış. İddia bir gazimizin iddiası… Dolayısıyla bu iddiaların derhal büyük bir ciddiyetle soruşturulması lazım.

Soru- Cumhurbaşkanı Erdoğan yine bir müjde verdi. Bu kez de milli geliştirilen sıvı yakıtlı roket motor teknolojisinin ilk uzay denemesinin başlayacağını müjdeledi. Siz bu müjdeyi nasıl değerlendiriyorsunuz? Vatandaş içinde önemli bir müjde mi, beklediği bir müjde mi bu müjde?

Faik ÖZTRAK- Biz tabi uzaya dönük çalışmaları büyük bir mutlulukla karşılarız. Ama bir şeyi hatırlıyorum. Bugün Sakarya’daki havai fişek fabrikasıyla ilgili rapor yayınlandı. Bu raporun içinde yer alan hususlar bizim daha önce iddia ettiğimiz hususlarla aynı. Burada çok ciddi bir tedbirsizlik var. Umarım bu söylediklerinde de, bu tedbirsizliklerle karşı karşıya kalmayız. Biz ülkemizi ileriye götürecek her faaliyeti sevinçle karşılarız.

Soru- Pandemi süreci İşsizlik Fonu’nu vurdu. Fon’daki para azalırken kısa çalışmada iki ay daha uzatıldı. Bu iki konuya ilişkin sizin görüşleriniz ne olacak?

Faik ÖZTRAK- Burada açık bir dengesizlik var. Şu anda İşsizlik Fonu’ndan yapılan bu harcamalar aslında İşsizlik Fonu’nun kuruluş amacına uymuyor. Daha öncede yine birçok harcama otoyollar, köprüler İşsizlik Fonu’ndan finanse edilmeye çalışılmıştı. O dönemde de bu konuda sendikaların çok fazla sesi çıkmamıştı. Yani İşsizlik Fonu kanunda tanımlanan işsiz kalanların o işsiz kaldıkları sürelerde kaybettikleri gelirleri telafi etmek için kurulmuş olan bir fon. Dolayısıyla burada sendikalara önemli görevler düşüyor. Bir de burada açık bir dengesizlik var diye başlamıştım. Hakikaten, İşsizlik Fonu çalışanların kumbarası. Havuz müteahhitlerinin dolarla, avroyla verilen garantilerini bütçeden ödüyorsun. Başka kurumlara da, başka kesimlere de bütçeden para veriyorsun ama iş çalışanlara, işçilere geldiği zaman “kır kumbaranı al oradan parayı” diyorsun. Bunu kabul etmek mümkün değil.

Soru- AK Parti iktidarı Nisan’da esnafa düşük faizle kredi verdi. Geri ödemeler Ekim’de başlıyor fakat esnafın işleri henüz pandemi öncesindeki döneme geri dönmedi ucu da belirsiz gözüküyor. Bu krediler nasıl ödenecek, bu konuda hükümetin atması gereken adım ne olmalı?

Faik ÖZTRAK- Şimdi bunu baştan itibaren söylüyoruz, Türkiye bu salgın döneminde vatandaşını borçlandırma rekortmeni, esnafını borçlandırma rekortmeni ama doğrudan destek vermeye, kaybettiği geliri telafi etmeye gelince son sıralarda yer alıyor. Geçen hafta Tekirdağ’daydım, hafta sonu esnaf kuruluşlarıyla da görüştüm. Yapılması gereken şey açıktır, bu kredilerin ödemesini erteleyin bir. Ertelediğiniz bu kredilerin faizini almayın iki. Üç, esnafın çalışmadığı dönemde ödeyemediği Bağ-Kur primlerini silin.

Soru- Biraz önce kısa değindiniz ama Sakarya’daki havai fişek patlamasının bilirkişi raporu tamamlandı. Rapordan yine ihmal çıktı. Depoların ruhsatsız olduğu, hatta elektrikli su sebillerinin patlama noktasında olduğu anlaşıldı. Sizin bu raporla ilgili yorumunuz nasıl?

Faik ÖZTRAK- Bunlar hepsi kaza sonrasında bizimde tespit ettiğimiz hususlar. Burada bir ihmal olduğu açık ama bu ihmal sadece kazanın olduğu güne ait değil. Kaç defa aynı ihmaller yapılmış buna rağmen tedbir alınmamış neden? Çünkü bu bir yandaşın fabrikası.

Soru- Milli Eğitim Bakanının “Öğretmen maaşları en büyük yük” sözleri… Bugün “Niyetim açık” yanıtını verdi ama niyetini de açıklamadı. Sizin bu sözlerle ilgili yorumunuz nasıl olacak?

Faik ÖZTRAK- Biraz önce söyledim yani nedir niyeti? Siyasetçiyiz ağzımızdan çıkan sözü kulağımız duyacak. Siz en büyük maliyet öğretmen maaşları diyorsanız bunun altında kalırsınız.

Soru- Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’tan aşure isteyen hemşire sosyal medyadan cinsel saldırı tehdidine uğradı. Tehdidi yapan kişi hemşirenin işten atılması için Sağlık Bakanını da mesajına ekledi. Bu saldırıların önüne nasıl geçilebilir, sizin bu konuya ilişkin yorumunuz nasıl olacak?

Faik ÖZTRAK- İşte burada esas hareket etmesi gereken atama İçişleri Bakanıdır. Onu bunu hedef göstermek yerine burada gereğini yapmalıdır. Bu lafları, sözleri yazanların hepsini yakalayıp adalete teslim etmelidir.

Soru- Ölüm orucu sonucu hayatını kaybeden Ebru Timtik’e çok sayıda CHP’liden destek açıklaması geldi. O açıklamalardan birini yapan CHP Gençlik Kolları Üyesinin evinde arama yapıldı. Ebru Timtik’in ismi DHKP-C ile anıldığı için CHP teröristlere sahip çıkıyor yorumları da yapıldı. Timtik tartışmasıyla ilgili sizin söyleyeceğiniz neler var?

Faik ÖZTRAK- Çok açık söyleyeyim, işin başından beri biz ölüm oruçlarına karşı olduğumuzu söyledik. Cumhuriyet Halk Partisi bugüne kadar ne teröre, ne de teröriste sahip çıkmıştır. Cumhuriyet Halk Partisi bu ülkenin kurucu partisidir. Cumhuriyet Halk Partisi adaletsizliğe, haksızlığa, hukuksuzluğa karşı çıkar. Birileri adaletsizliğe, haksızlığa, hukuksuzluğa uğruyorsa bu haksızlığa, hukuksuzluğa uğrayan herkese sahip çıkmak bizim görevimizdir.

Bu nedenle şunu söyleyeyim, şimdi arkadaşımız bir yorum yapmış. Bu yorum suç mu? Hayır. Ama İçişleri Bakanı bunu hedef göstermiş. Ertesi gün de polis evine girip arama yapmış. Bu olmaz. Partimizin durduğu yer açık. Bir daha söylüyorum, biz her türlü haksızlığın, hukuksuzluğun, adaletsizliğin karşısındayız. Biz ölüm oruçlarının karşısındayız. Biz terörün de, teröristin de karşısındayız.

Soru- Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanı adayı yapılması hakkında açıklamaları vardı. “Abdullah Gül’den neden korkuyorlar” demişti. İYİ Parti lideri Akşener de Abdullah Gül’ün adaylığı için “O gün geldiğinde değerlendirilir” yorumunu yaptı. Dün, Gül’ün 30 Ağustos için attığı kutlama mesajında da adaylık başvurusu için olduğunu yorumlayan kişiler vardı. Olası erken seçimde Abdullah Gül millet ittifakının adayı olabilir mi?

Faik ÖZTRAK- Arkadaşlar bizim gündemimizde böyle bir konu yok. Dereyi görmeden paçayı sıvamanın da alemi yok. Dolayısıyla ben bu soruların hepsini, bu değerlendirmelerin hepsini maksatlı buluyorum. Vatandaşın gerçek gündemini konuşalım. Biraz önce vatandaşın çığlığını burada dile getirdim.

Soru- Üzerinde çalışılan yerel yönetimler yasasına ilişkin önümüzdeki dönemde AK Parti ile herhangi bir masaya oturulacak mı? Bu yasayla ilgili hedeflenen ve sizin görüşleriniz, Cumhuriyet Halk Partisi’nin beklentileri ne olacak?

Faik ÖZTRAK- Bizim yerel yönetimler yasasında kapsamlı bir değişiklikle ilgili bu dönem için yaptığımız bir hazırlık yok. Ama taleplerimiz var. Öyle görünüyor ki, iktidar belediyelerimizin elini, ayağını daha sıkı tutabilmek, daha sıkı bağlayabilmek için bir takım girişimlerde bulunacak. Biz ise milli iradenin seçtiği belediyelerimizin yerel taleplere daha rahat cevap vermelerini sağlayacak idari ve mali düzenlemeleri talep ederiz. Biz bunları Meclis’e veririz iktidar, muhalefet Meclis’te değerlendirir. Şu anda böyle bir görüşme gündemde yok.

Soru- Efendim iki sorum olacak müsaadenizle. Birincisi, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin 12 adanın durumunun hukuki olarak yeniden değerlendirilmesi çağrısı oldu. Buna yaklaşımınız ne olur? Bir ikincisi de, (İzmir’de) Gençlik Kongresinde bazı istenmeyen görüntüler vardı sizde parti olarak harekete geçmiştiniz. Bir disiplin işlemi var mıdır, tespit söz konusu mudur?Faik ÖZTRAK- En sonuncudan başlayım. Yaşanan görüntüleri tasvip etmek mümkün değildir. Partimiz kendi iç hukuku çerçevesinde gerekenleri yapacaktır. 12 adalar meselesine gelince de, yani şimdi mi akıllarına geliyor? 12 adalar kaç zamandır silahlandırılıyor Lozan’a aykırı olarak. Dolayısıyla en başta, Meis Adası meselesinde de söylediğim gibi bu konuları iç politika malzemesi yapmaktan vazgeçip uluslararası hukuka ve hakkaniyete uygun olarak çözmek gerekir. Hakkaniyet meselesi önemli burada. Hem Doğu Akdeniz’e, hem Ege denizine ilişkin meseleleri karşılıklı tartışabilmek lazım. Kimse bu milletin hakkını yedirmemelidir. Ama diplomasiden de uzaklaşmamalıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

DİKTAŞ’TAN ÇOCUKLARA BAYRAM HEDİYESİ

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Çorluda Millet Bahçesi ve Cumhuriyet Parkını Çorluspor …

Bir yanıt yazın