Cuma , 26 Nisan 2024

TBMM BAŞKANLIĞINA ŞENTOP SEÇİLDİ

TBMM’nin yeni başkanı 24 Şubat 2019 Pazar günü Meclis Genel Kurulu’nda yapılan seçimde 336 oy alan AK Parti Tekirdağ Milletvekili Mustafa Şentop oldu.

Meclis Başkanlığı seçimi öncesinde Naci Bostancı başkanlığında toplanan AK Parti Meclis Grubu, Şentop’tan boşalan TBMM Başkan Vekilliği görevine AKP Isparta Milletvekili ve Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç, Bilgiç’ten boşalan komisyon üyeliğine de AK Parti Mersin Milletvekili Lütfü Elvan önerildi. Toplantının başında Genel Kurulda, AKP Tekirdağ Milletvekili Mustafa Şentop’un TBMM Başkanvekilliğinden, AKP Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç’in de Plan ve Bütçe Komisyonu üyeliğinden istifaları okundu. Hemen ardından yapılan oylamada da Mustafa Şentop’un istifasıyla boşalan TBMM Başkanvekilliğine, AKP Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç; Bilgiç’ten boşalan TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyeliğine, AKP Mersin Milletvekili Lütfü Elvan seçildi.

Geçici TBMM Başkanı Celal Adan, seçime geçmeden önce yaptığı konuşmada, Meclis Başkanlığı seçimi yaptıklarını belirterek, “Meclis Başkanlığı milletimizin ay ve yıldızını göğe yükselten, işgalcilerin hayallerini toprağa gömmek için Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın üstlendiği bir vazifedir. TBMM Başkanlığı, Türk milletinin Kurtuluş Savaş’ını yöneten, tarihi şanla dolu bir makamdır” dedi.


Meclis Başkanlığı için, AKP’den Mustafa Şentop, CHP’den Engin Altay, HDP’den Serpil Kemalbay, İYİ Parti’den de İmam Hüseyin Filiz yarıştı. İlk tur oylamada 528 milletvekili oy kullandığı ve 6 geçersiz oyun çıktığı seçimde; İYİ Parti adayı İmam Hüseyin Filiz 35, CHP adayı Engin Altay 120, HDP adayı Serpil Kemalbay 45, AK Parti’nin adayı Mustafa Şentop 322 oy aldı.  İlk turda üçte iki çoğunluğu (400) hiçbir aday sağlayamayınca ikinci tur oylamaya geçildi. Hava muhalefeti nedeniyle ilk tura yetişemeyen aralarında eski TBMM Başkanı ve AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediyesi başkan adayı Binali Yıldırım’ın da bulunduğu milletvekillerinin katılımıyla ikinci turda Şentop’un oylarında artış oldu. 2. Tur oylamada; Mustafa Şentop 333, Engin Altay 126, Serpil Kemalbay Pekgözegü 46, İmam Hüseyin Filiz 35 oy aldı. 544 milletvekilinin katıldığı 2. Tur oylamada yine yeterli çoğunluk sağlanamadı ve üçüncü tur oylama yapıldı. Üçüncü turda oylamaya 542 milletvekili katıldı. Salt çoğunluğun, 301 oyun seçilmek için yeterli olduğu 3. Tur Oylama sonucunda AK Parti Tekirdağ Milletvekili Mustafa Şentop 336 oyla TBMM 29. Başkanı seçildi.

Şentop oylamanın ardından Meclis Başkanı Şentop yaptığı konuşmada, “bize düşen en önemli görev bu yüce Meclis’e layık olmak, itibarını korumaktır. Adalet ve tarafsızlık anlayışı ile görevimi yürüteceğim” dedi. Şentop, teşekkür konuşmasının ardından önce MHP sıralarına yönelerek MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile tokalaştı. Şentop, daha sonra CHP, İYİ Parti ve HDP grup sıralarına giderek temsilcileriyle tek tek tokalaştı.

ŞENTOP’UN İLK ZİYARETÇİSİ TBMM Başkanı seçilen Mustafa Şentop’un, Meclis Başkanı seçildikten sonra ilk ziyaretçisi eski TBMM Başkanı ve AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım oldu. Ziyaret ardından Binali Yıldırım, Meclis’ten ayrılışında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

MUSTAFA ŞENTOP KİMDİR?

1968 yılında Tekirdağ’da dünyaya gelen Mustafa Şentop, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi. Yüksek lisans ve doktorasını Marmara Üniversitesinde Kamu Hukuku alanında yaptı.

1993 yılında Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde Araştırma Görevlisi olarak çalışmaya başladı. 2002’de doktor, 2005’te doçent, 2011’de profesör oldu. Marmara Üniversitesi dışında birçok üniversitede lisans ve lisansüstü seviyesinde dersler verdi. Marmara Üniversitesinde çeşitli idari görevlerde bulundu.

Öğrencilik yıllarından itibaren çeşitli dergilerde yazarlık, yöneticilik ve editörlük; akademik dergilerde yayın kurulu üyeliği, editörlük ve hakemlik yaptı. Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezinin (ESAM) İstanbul Başkanlığı görevini yürüttü. 4. ve 5. Olağan Kongrelerde AK Parti MKYK Üyeliğine seçildi ve 2012-2015 yılları arasında Genel Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı.

24, 25 ve 26. Dönemde İstanbul Milletvekili seçildi. Anayasa Komisyonu Başkanvekilliği yaptı. 24. Dönemde Anayasa Uzlaşma Komisyonunda AK Parti’yi temsilen görev aldı. 26. Dönemde Anayasa Komisyonu Başkanlığı görevini yürüttü. Son olarak TBMM Başkanvekilliği görevini yürüten ve 24 Şubat 2019 tarihinde TBMM 29. Başkanı seçilen, iyi düzeyde İngilizce ve Arapça bilen Şentop, evli ve 4 çocuk babasıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

DİKTAŞ’TAN ÇOCUKLARA BAYRAM HEDİYESİ

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Çorluda Millet Bahçesi ve Cumhuriyet Parkını Çorluspor …

Bir yanıt yazın