Cumartesi , 20 Nisan 2024

SÜT BİRLİK DAMIZLIK İTHAL ETTİ

     Süleymanpaşa Süt Üreticileri Birliği ithal edilen damızlıklarla ilgili temsili dağıtım töreni düzenledi. Gazioğlu mahallesi’nde Tuncay Çakırlar’ın mekanında yapılan, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende kürsüye ilk davet edilen isim Süleymanpaşa Süt Üreticileri Birliği Başkanı Şerif Baykut oldu.

     Baykut Süt Birliğin kurulduğundan bu yana yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi. Baykut kouşmasının devamında şunları söyledi: “Şu anda birliğimizde; kendisine ait olan Ziraat Odası ile ortaklaşa kullandığı içinde laboratuarından toplantı salonuna kadar bulunan 5 katlı binası ile 13.200m2 arsada bulunan 10.000 ton süt toplama kapasiteli süt toplama merkezi, ayrıca 2 kamyonu ile üreticilerimize hizmet vermeye devam ediyoruz. Birliğimiz 37 mahallede günlük 80 ton soğutma kapasiteli tanklarıyla süt toplamaya ve hizmet vermeye devam etmektedir.

     Düveleri ithal etmekteki birinci amacımız; işletmeleri büyütmek ve en azından 10 başa çıkarmaktır. Bunlar hastalıklara fazla dayanıklı değiller. Ülkemizin ete de ihtiyacı var. Bakanlığımızın almış olduğu kararla Ziraat Bankası ile aramızda sözleşme yaptık. 24 üyemize 7 yıl vadeli 2 yılı ödemesiz 252 düve getirdik. Bugün 122 tanesi geldi. 130 tanesi de yarın gelecek. 2 trilyon lira; banka tarafından kredi kullandırıldı. Hem et ihtiyaçlarını karşılamak hem de süt üretimini arttırmak için bu hayvanlara ihtiyacımız vardı. Bunların günde 20-25 kilo süt garantisi var. Bunların dişi buzağılarını da üyelerimize vereceğiz. Tabii bedeli karşılığında, dışarı vermeyeceğiz. Böyle bir karar aldık. Sözleşmede de yazıyor.

   Başta Ziraat Bankası ve hükümetimiz olmak üzere emeği geçen herkese, bizlere güvenip, bizlerin arkasında duran üreticilerimize; teşekkür ediyor saygılar sunuyorum.”

   Baykut’tan sonra mikrofona davet edilen Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Zekeriya Sarıkoca oldu. Tekirdağ’daki tarım ürünleri ve hayvancılıkla ilgili bilgiler vererek başladığı konuşmasında Sarıkoca özetle; “Günlük süt üretimimiz 950-1000 ton arasında, biz; artsın istiyoruz. Bugün ihtiyaçlar doğrultusunda yeni bir parti hayvan ilimize geldi. Çiftçilerimiz bunların yetiştirilmesini en iyi şekilde biliyorlar. Etçil ırklara da ihtiyaç var. Tarım Bakanlığı olarak hayvan başına çok ciddi destek veriyoruz. Daha iyi şartlarda hayvancılık nasıl yapılır? Lütfen bize danışın. Kapımız sizlere açıktır” dedi.

   Sarıkoca’dan sonra kürsüye Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak davet edildi. Albayrak’ın konuşmasından satırlar: “Geçen yıl ilkini yaşadığımız hayvan ithalatının ikincisini burada gördüm, çok duygulandım. Saray’daki mandacılığı kalkındırmak istiyoruz. Tarım İl Müdürlüğü ile ortaklaşa çalışarak; tarıma katkımız olacaktır. Arıkovanı dağıtımı ile arıcılığa katkımız olacaktır. Tarım ve Hayvancılık ana vizyonlarımızdan bir tanesidir.

   Büyükşehir olarak Tarım İl Müdürlüğü’yle beraber; ona rakip olarak değil kol kola vermiş, tarım ve hayvancılığı geliştirmek için her şeyi yapacağız. Böyle projelerin artması dileğiyle hepinizi kutluyor, sevgi ve saygılar sunuyorum.”

   Albayrak’tan sonra kürsüye son davet edilen isim Tekirdağ Valisi Enver Salihoğlu oldu. Salihoğlu konuşmasında şunları söyledi: “Bu bölgede hangi cins hayvanların yetişip, verimli olacağı bilinmeyen bir şey değil. Ziraat Fakültesi; çalışmalarıyla tarımda en iyi düzeyde verimli olmasını sağlıyor. Hayvancılıkta da bugün yapılan ithalatla yüksek verim alınması mümkündür. Mera; bu ilin kapasitesine göre çok düşük. Yem bitkilerine ayrılmış alanlar çok az; ihtiyaç olanın üçte veya dörtte biri kadar yem bitkisi ekiliyor. Yüksek verimli yem bitkilerini ekmek lazım.

     Günde 53 litre süt veren inek varmış. Bunlar bilimsel çalışmalar sonucu ulaşılmış rakamlardır. Tarım İl Müdürü, Rektörümüz de burada; bundan sonrada onlar en yüksek verim almak için katkı sağlayacaklardır. Başkanımızın da ifade ettiği gibi bunlar; Süt Birliğin yapacağı işlerdir. İlt ithalatı yaptılar, inşallah devam eder. Bu güzel, önemli, hayırlı faaliyeti gerçekleştiren başta süt birlik başkanımıza, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum.”

   Konuşmalar sonrasında hayvan pasaportlarının dağıtımı ile tören sona erdi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

“ARKADAŞLARIMIZA SAHİP ÇIKMAYA DEVAM EDİYORUZ”

TMMOB Tekirdağ İl Koordinasyon Kurulu gezi direnişinin yıldönümünde gezi davasından hükümlü durumunda bulunanlara sahip çıkmak …

Bir yanıt yazın