Cumartesi , 20 Nisan 2024

ORGAN BAĞIŞLAYANLAR KAHRAMANDIR

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanlığı, Sağlık İşleri Daire Başkanlığı ve Tekirdağ Sağlık İl Müdürlüğü’nün ortaklaşa düzenlediği Organ Bağışı’yla ilgili toplantı Yılmaz İçöz Sahnesi’nde yapıldı. Toplantıya; Tekirdağ Valisi Enver Salihoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Tekirdağ İl Sağlık Müdürü Dr. Yavuz Akbulut, Gazeteci – Yazar Tuluhan Tekelioğlu, Prof. Dr. Havva Asuman Yavuz, Süleymanpaşa Belediye Başkan Vekili Berkay Çakır, Büyükşehir ve Süleymanpaşa Belediyesi 1. Başkan Vekili Münür Karaevli, davetliler, basın ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan toplantıda kürsüye ilk davet edilen İl Sağlık Müdürü Yavuz Akbulut oldu. Akbulut konuşmasına: “Organ bağışı; bir insanın organlarının bir kısmının veya tamamının, henüz sağlıklı iken, beyin ölümünün ardından başka insanlarda yararlanılmak üzere bağışlanmasıdır. Organ Bağışı; Hastanelerdeki hakem kurulu tarafından beyin ölümü gerçekleşti kararı verildikten sonra alınan organların ihtiyacı olan kişilere verilme esasına dayanmaktadır” diyerek başladı.

Akbulut 2238 sayılı yasaya göre bağış yapılabilecek organlar ve bağış koşulları hakkında bilgi verdi. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu’nun 1980 tarih ve 396 Saylı Kararı ile organ naklinin caiz olduğunu açıkladığını belirten Akbulut112 Acil Sağlık Hizmetlerinin çalışması ve yatak sayısı hakkında bilgi verdi. Yavuz konuşmasını “Tekirdağ halkımızın ve hemşerilerimizin organ bağışında gereken hassasiyeti göstermesini, yeni bir hayata fırsat verme adına komşularımıza, hemşerilerimize ve insanımıza yapmamız gereken bu bağışı desteklemesini ümit ediyorum” diyerek bitirdi.

Yavuz’dan sonra kürsüye Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak davet edildi. Albayrak konuşmasında özetle şunları söyledi: “Tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklar tüm Dünya’da olduğu gibi ülkemizde de sağlık sorunlarının başında yer almaktadır. Türkiye’de organ ve doku nakli bekleyen hastaların sayısı her geçen gün artarken, yapılan organ bağışları ihtiyacı karşılamakta yetersiz kalmaktadır.

20 bini aşkın vatandaşımız hayatlarını devam ettirmek için organ nakline ihtiyaç duymaktadır. Her gün 10 vatandaşımız organ nakli olmadığı için hayatını kaybederken, 60 bin vatandaşımız organ nakliyle hayata tutunmayı beklemektedir. Bu anlamda organ bağışı konusunda farkındalık yaratacak her çalışma büyük önem taşımaktadır. Organ bağışı direkt olarak hayat kurtarmaktadır ve bu nedenle organ bağışı konusunda daha bilinçli, daha duyarlı ve daha hassas olmamız gerekmektedir.

Bir insanın bir insana yapabileceği en büyük yardımlardan biri olan organ bağışı konusunda ülkemiz, henüz istenilen seviyeye ne yazık ki ulaşamamıştır. Organ bağışının yaygınlaştırılması, bu anlamda çalışmaların arttırılması ivedilikle hızlandırılmalıdır. Bugünkü etkinliğimiz ile de Tekirdağlı hemşerilerimin sağduyu ve dikkatini bu konuya çekeceğine olan inancım tamdır. Bugün organ bağışını yapan ilk kişi Kadir Albayrak olsun.

Bu duygu ve düşüncelerle, “Yeni Hayat” belgeseli ile bizlere organ bağışı konusunda farkındalık kazandıran Sayın Tuluhan Tekelioğlu’na, verdiği bilgilerle bizleri aydınlatan Sayın Prof. Dr. Havva Asuman Yavuz’a ve emeği geçen herkese teşekkürü bir borç bilir, sevgi ve saygılarımı sunarım.”

Albayrak’tan sonra kürsüye Tekirdağ Valisi Enver Salihoğlu davet edildi. Vali Salihoğlu’nun konuşmasından satırlar: “Bugün çok hayırlı bir konuyu tekrar gündeme getirmek maksadıyla burada toplanmış bulunuyoruz. İnşallah hayırlı sonuçlar alırız. Bu konularda; Siyami Ersek’ler, Mehmet Haberal’lar ilk çalışmaları yapan hocalarımızdır. 50 sene geçti ama halen istenilen noktada değiliz. Hukuki ve dini yönleriyle bir engel yok. Bu bir duyarlılık konusu; demek ki bu konuyu daha duyarlılıkla ele almamız gerekiyor. Deme ki en büyük engel; duyarsızlıktır.

Gelecek kuşaklara aktarmamız gereken en büyük değer; bazı konularda duyarlılık bırakmaktır. Taş, toprak, mal bırakmamız o kadar önemli değildir. Asıl miras; bu duyarlılığı bırakmaktır. Anladığım kadarıyla, kişi bağışını yapıyor ama aile izin vermiyor. Bu insani bir hadise, çok daha önde gelen bir bağış, daha duyarlı toplum olmamızı diliyorum.

Bu işin en güzel olduğu yer; ilkokul düzeyindeki çocuklardan başlamalı. Bunu yerleştirme konusunda daha etkin, duyarlı olmalıyız. Herkesin daha duyarlı olmasını diliyor; hepinize sevgi ve saygılar sunuyorum.”

Salihoğlu’nun konuşmasından sonra Tuluhan Tekelioğlu’nun “Yeni Hayat” isimli belgesel filmi izlendi. Filmi izleyenlerin çoğu gözyaşlarına hakim olamadı. Filmde: “Türkiye’de 18 yaş üstü 6 kişiden birinin ağır böbrek hastası olduğu ama bilmediği, Diyaliz hastalarının ortalama 8 yıl yaşadığı, böbrek nakli yapılanların 25 yıl yaşamını sürdürdüğü, Türkiye’de 60.000 kişinin organ nakli beklediği, Türkiye’de günde 10 insanın Organ Nakli yapılamadığı için öldüğü, Tıpta; biri doğum biri Organ Nakli olan 2 mucizenin olduğu, Organ Bağışında bulunan bir insanın kahraman olduğu, “İnsanın insana verebileceği en büyük hediyenin YAŞAM olduğu belirtildi.

Filmin gösteriminden sonra kürsüye davet edilen isim Tuluhan Tekelioğlu oldu. Tekelioğlu özetle şunları söyledi: “2014 yılında “Yeni Hayatlar” belgeselini çektim. Gitmediğimiz yer kalmadı. Organ nakli mucizesini gerçekleştiren doktorlara, o dünyaya bir alkış daha alabilir miyim? Bu filmde gördüğünüz her şey bir gerçektir. Ekibimle bu belgeselle başka bir dünyaya şahit olduk.

Bence; hayatta en kıymetli şey bu, bir başkasının hayatına, yaşamına katkıda bulunmaktır. Biz; hayattayken organlarımızı bağışlamıyoruz ama canınızdan can veriyorsunuz. Dünya’da canlı bağışında Türkiye 1. sırada, organ bağışı Dünya’da milyonda otuza ulaşmış, bence o bile az. Organlarınızı bağışlamış olsanız bile beyin ölümü gerçekleştiğinde ailenizin izni olmadan alınamıyor.

Organ bağışında 1. adımı Kadir Albayrak attığı için çok teşekkür ediyorum. Sizden de devamının gelmesini diliyorum.”

Tekelioğlu’ndan sonra kürsüye son olarak davet edilen isim Prof. Dr. Havva Asuman Yavuz oldu. Yavuz: “Filmi izlerken hala gözlerim yaşarıyor çünkü bu insanları tanıyorum. Hastaların; kötülükten iyiliğe geçişini hissederek yaşıyorum. Alper Hocamın dediği gibi; bu iş bağışıklılık, biz bu işe bağımlıyız.

Türkiye’de 68.000 kişi diyalize giriyor. Diyaliz merkezlerinde çok kaliteli, üst düzeyde tedaviler yapılıyor. Azerbaycan’da diyalizler parayla, insanlar giremiyor, ölüyorlar. Halen bağışçı sayımız; 130.000, çok az sayıdadır. Canlı naklinde koşa koşa organ bağışlıyoruz ama ölünce bağış yapmıyoruz. İran’da diyalizde organ nakli bekleyen hasta yok. Elbirliğiyle organlarımızı bağışlayalım diyorum, çok teşekkür ediyorum” dedi.

Program Tuluhan Tekelioğlu ve Asuman Yavuz’a çiçek verilmesiyle sona erdi. Program sonrasında İl Sağlık Müdürlüğü tarafından kurulan Organ Bağış Stantlarına vatandaşların ilgisi ve bağışı yoğun oldu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

ONLAR ERDİ MURADINA

Ayşe ve Hayrettin Topçu’nun güzel kızı Ayser ile Hamide ve Aydın Gündoğdu’nun yakışıklı oğlu Ayhan, …

Bir yanıt yazın