Cuma , 19 Nisan 2024

ÖĞRENCİ SERVİSLERİNİN SORUNLARI

İyi Parti Süleymanpaşa İlçe Başkanı Ali Darıcı, Sahil Anfi Tiyatro önünde öğrenci serv islerinin sorunlarıyla ilgili basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasına İYİ Parti Süleymanpaşa İlçe yönetim kurulu üyeleri katıldı.

Başkan Darıcı, basın açıklamasında şunları söyledi; “İlçemiz Süleymanpaşa’da faaliyet gösteren, Namık Kemal, Süleymanpaşa ve Tekirdağ Öğrenci Servisi Kooperatifi yöneticileri, İyi Parti Süleymanpaşa İlçe Başkanlığı yöneticileri ve İl Eğitim Politikaları Başkanı ile İlçe Başkanlığı’nda sektörün sorunlarını tespit etmek için bir araya gelmişlerdir.

Eğitim sektörünün paydaşlarından olan Öğrenci Servisi işveren ve çalışanlarının sorunları, çözüme katkıda bulunabilmek amacıyla partimiz tarafından gündeme getirilmiştir.

Pandemi şartlarından dolayı okullarda eğitim-öğretime ara verildiği 11 Mart 2020 ‘den itibaren kontak kapatılmışken, sonrasında çalışmalar gerçekleşiyormuş gibi görünüyorsa da sınırlandırmalar getirilmiştir. Yeni eğitim-öğretim yılının kademeli olarak başladığı günümüzde ise, öğrencilerin sınırlı olarak okula gidiyor olması servislerin taşımakta olan öğrenci sayısını da etkilemiş olduğundan sektör çalışanları neredeyse servis kapasitesinin yarısından daha az öğrenci ile taşımacılık hizmetine devam etmek zorunda kalmıştır. Bu durum da, zaten var olan sıkıntıların artmasına sebep olmuştur.

TESPİT EDİLEN SORUNLAR VE ÖNERİLER:

1. Yaklaşık 8 aydır faaliyet gösteremeyen sektör çalışanları evine ekmek dahi götüremez iken her ay ödenmesi gereken BAĞ-KUR primleri ve vergiler ile karşı karşıya kalmışlardır. BAĞ-KUR primlerini karşılayabilecek gelirlerinin bulunmaması nedeni ile kendisi ve ailesi için karşılanması gereken sağlık haklarından faydalanmaları sekteye uğramıştır. Kontak kapatan sektör çalışanlarının gelirleri bulunmuyorken hem kendi BAĞ-KUR primini, hem de yanında herhangi bir kişinin çalışması halinde, çalışanının sigortasını karşılayamamakta olup, tüm bunları bir de ödenmesi gereken vergiler izlemektedir. İzah edilen nedenlerle hem işveren hem işçi kişiler aileleri ile birlikte mağduriyet yaşamaktadırlar.

            Bu konuya binaen ilgili esnafın mağduriyetinin giderilebilmesi adına çalışılamayan dönem için,  genç girişimcilere uygulanmakta olan BAĞ-KUR muafiyeti emsal alınarak bir düzenleme ve vergi affı veya ötelemesi gerçekleştirilebilir. Böylelikle mağduriyetler bir nebze de olsa giderilmiş olacaktır.

2. Servis sektörünün önemli giderlerinden olan yakıt giderinin tarım ve balıkçılık sektöründe olduğu gibi vergiden muaf olarak sağlanması gerekmektedir. 

3. İlçe genelindeki okulların tadilatlarına zamansız başlanmış olması, eğitim-öğretim yılının başlamasıyla öğrencilerin farklı okullara taşınması gereği hem öğrenciler hem de servis çalışanları için yeni bir sıkıntı oluşturmuştur. Tadilatların bir an önce bitirilmesi sorunların azalmasında etkili olacaktır.

4. Bilindiği üzere öğrenci servislerinin çalışabilmesi için Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nden izin belgesi alınma zorunluluğu bulunmaktadır. Ancak bu izin belgesinin alınabilmesi için öğrenci listesi, sağlık raporu, yeterlilik belgesi ve belediyeden borcu yoktur yazısı istenmektedir. Ancak pandemi döneminde kademeli eğitim gerçekleştiğinden sabit öğrenci listesi oluşturulamamaktadır. Yine öğrencisi olmadığı için çalışamayan ve izin belgesi alamayan araçların izin belgesi olmadığı gerekçesi ile plaka iptali söz konusudur. Ayrıca, Halk Eğitim Merkezi tarafından verilen yeterlilik belgesi için yeterli kursiyer olmadığı gerekçesi ile kurs açılmamaktadır. Bu durum da izin belgesinin alınmasının önüne geçen ayrı bir sebeptir.

 Kişilerin, ehliyet alma ve 5 yılda bir gerçekleşen zorunlu psikoteknik muayeneleri üzerine ayrıca aile hekimlerinden “Şoförlük Yapabilir” belgesinin istenmesi bir külfet ve içinde bulunduğumuz pandemi döneminde büyük bir risk oluşturmaktadır.

            Her yıl okul servisi araçlarının TÜV araç muayenesinden geçirilmesine rağmen, bunun yanı sıra araç uygunluk belgesi alabilmesi için belediye tarafından aracın teknik muayeneye alınması ve bu muayenelerin uzman olmayan personel tarafından yapılması servis çalışanlarını hem maddi hem zaman açısından mağdur etmektedir.

5-   Milli Eğitim Bakanlığı tarafından verilmiş olan kararda, öğrenci servislerinde en az 22 yaşında ve yine en az lise mezunu hostes çalıştırma şartı bulunmaktadır. Ancak, devlet tarafından gerçekleştirilen taşımalı eğitim servisi ihalelerinde araçlar için hostes bulundurma şartı olmaması ikilem yaratmakta olup taşınmakta olan öğrenciler adına güvenlik zafiyeti oluşturmaktadır.

Ancak; hosteslik konusu için bu asgari şartlardan olan eğitim durumunun kişinin eğitim durumuna göre değil çocuklar ile iletişime geçebilecek ehliyet çerçevesinde değerlendirilmesi ve bu kriterlerin ilköğretim mezuniyet seviyesine indirilmesi istihdam ve servisçinin aile ekonomisi açısından en azından bu dönem için daha faydalı olacaktır.

6-  Yine Milli Eğitim Bakanlığı’nın yapmış olduğu taşıma ihalelerinde il dışı katılımlar ve yeterli belgesi olmayanların ihaleye alınması kendi bölgemizdeki servis çalışanlarını zor durumda bırakmaktadır. Bu konular ile ilgili düzenlemelerin yapılması gerekmektedir.

7- İhaleye çıkan devlet kurumunun, maliyet hesaplarında mazot bedellerinin ÖTV’siz olarak hesaplamakta olmaları şoför esnafını maddi açıdan zorlamaktadır.

8-  Pandemi sebebi ile Mart 2020’den itibaren okullar kapanmış olduğundan bu döneme ait ihale bedeli üzerinden alınan teminatların çalışılmayan aylar kısmına ait olanının iadesi gerekmektedir.

9-  İhaleye bağlı işlerde ödemelerin gecikmesi yine servis çalışanlarını mağdur etmektedir.   Okuluna gidip gelmesi için servise verilen her çocuk, servis şoförü için paha biçilemez bir emanettir. İnsanlığa ve işine saygısı olan herkes gibi Servis Şoförleri de kendilerine emanet edilen çocukları, kendi çocukları gibi her türlü tehlikeden korumaktadırlar. Aynı zamanda veli ve okul idaresi gibi diğer paydaşlara da saygı göstermelerine rağmen, zaman zaman hak etmedikleri bazı davranışlara maruz kalmaktadırlar. Daha huzurlu bir çalışma ortamı için, karşılıklı saygı unsurunun unutulmaması gerekmektedir. “

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

“ARKADAŞLARIMIZA SAHİP ÇIKMAYA DEVAM EDİYORUZ”

TMMOB Tekirdağ İl Koordinasyon Kurulu gezi direnişinin yıldönümünde gezi davasından hükümlü durumunda bulunanlara sahip çıkmak …

Bir yanıt yazın