Perşembe , 25 Nisan 2024

KÖPRÜLÜ’NÜN DÜNYA KADINLAR GÜNÜ MESAJI

CHP Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü 5 ARALIK DÜNYA KADIN HAKLARI GÜNÜ VE TÜRK KADININA SEÇME VE SEÇİLME HAKKININ VERİLİŞİ dolayısıyla basın açıklaması yayınladı. Köprülü’nün basın açıklaması:

LAİK, DEMOKRATİK CUMHURİYETİMİZİN TEMİNATI KADINLARDIR…

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Kurtuluş Savaşı’nın hemen ardından, kadın- erkek eşitliği temelinde insan hak ve özgürlüklerinin en iyi şekilde uygulandığı, çağdaş medeniyete ulaşma çabasını başlatmış ve bu amacını başarıyla sonuçlandırmıştır.

Atatürk, yapılan devrimlerin topluma yerleşmesinin temel koşulunun kadın-erkek eşitliği olduğu bilinci ile pek çok çağdaş ülkeden önce seçme ve seçilme hakkını kadınlara tanımıştır.

Ekonomik ve siyasal yaşama kadınların katılmaları yönünde bir dizi devrimler yapılmış, 5 Aralık 1934 günü ise Başbakan İsmet İnönü ve 191 milletvekilinin imzasıyla “Kadınların Milletvekili Seçilme” hakkı yasa tasarısı, oylamaya katılan 258 üyenin tamamının kanunun kabulü yönünde oy kullanmasıyla kabul edilmiştir.

Kanunun kabul edilmesinden büyük memnuniyet duyan Atatürk:

“Bu karar, Türk kadınına sosyal ve siyasi hayatta bütün milletlerin üstünde yer vermiştir. Çarşaf içinde, peçe altında ve kafes arkasındaki Türk kadınını artık tarihlerde aramak lazım gelecektir. Siyasi hayatta belediye seçimlerinde tecrübesini yapan Türk kadını, bu sefer de milletvekili seçmek ve seçilmek suretiyle haklarının en büyüğünü elde etmiş bulunuyor. Çağdaş memleketlerin birçoğunda kadından esirgenen bu hak, bugün Türk kadınının elindedir ve onu en iyi şekilde kullanacaktır” demiştir.

Siyasal alanda yapılan tüm bu devrimler, zaten Türk toplumlarında her zaman, her alanda erkeklerle birlikte tüm haklara sahip olan Türk kadınına, hakkının teslimiyetinden başka bir şey değildir.

Bugün, Türk Kadını’na verilen tüm bu hakları kısıtlamaya çalışan, kadını toplumsal yaşamdan uzaklaştıran, ekonomik ve sosyal hayatın dışına itmeye çalışan gerici ve karanlık malum zihniyete yanıtı, yine aydınlık ve çağdaş dünyanın ışığı olmaya devam eden kadınlarımız verecektir.

Türk Kadını’nın şefkatli elleri, mayası bilgelik, onur ve kültürden oluşan medeniyet hamurunu Anadolu’da yoğurmaya devam edecek, malum karanlık zihniyetlere geçit vermeyecektir. Bu anlamda laik, demokratik Cumhuriyetimizin koruyucusu, kollayıcısı ve teminatı her şeyden ve herkesten önce aydınlık düşünceli kadınlarımızın kendileridir.

5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü ve Türk Kadını’na seçme ve seçilme hakkının verilişinin 81. yılında; kadın – erkek eşitliğinin sosyal ve siyasal hayatta tam ve koşulsuz gerçekleştiği bir geleceği birlikte kurulacağı inancıyla sevgi ve saygılar sunarım.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

DİKTAŞ’TAN ÇOCUKLARA BAYRAM HEDİYESİ

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Çorluda Millet Bahçesi ve Cumhuriyet Parkını Çorluspor …

Bir yanıt yazın