Cuma , 29 Mart 2024

KÖPRÜLÜ “BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ YOKSA DEMOKRASİ DE YOKTUR”

CHP Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü 0 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla basın açıklaması yayınladı. Köprülü’nün basın açıklaması:

   “Toplumun çıkarlarını savunan, halkı bilgilendiren ve önemli konularda kamuoyu oluşturan, evrensel meslek ilkeleri ışığında görevini sürdüren bağımsız ve güçlü bir basın, demokrasi için yaşamsal öneme sahiptir.

   Gazeteciliğin en önemli görevi olan toplumu bilgilendirme hakkı, aynı zamanda vatandaşın doğru haber alma hakkıyla birlikte değerlendirilmelidir. Gazetecilere yapılacak engelleme, vatandaşın haber alma hakkını da engellemek demektir.

   Toplum adına yaşamsal görevler üstlenen basının, yansız ve bağımsız yapısını koruyabilmesi için kendi içinde de bir denge ve denetleme düzeneği kurması ve buna işlerlik kazandırabilmesi gerekmektedir.

   Siyasal ve sosyal hayatımızda özgürlüklerin geliştirilmesi, uzlaşma ve barış kültürünün oluşturulması, şeffaf yönetim anlayışının yerleşmesi, demokratikleşme sürecinin hızlandırılması, halkın haber alma hakkını en iyi biçimde kullanmasıyla eş değerdedir.

   Bugün ne yazık ki dünya kamuoyunda Türkiye, gazeteciler için büyük bir hapishane durumuna gelmiştir. AKP iktidarları dönemlerinde, basın emekçileri için her geçen gün çalışma koşulları ağırlaşmış, gazeteciler sadece gerçekleri yazdıkları için tutuklanmış, haber siteleri kapatılmış, yayın kuruluşlarına fiziki ve sözlü saldırılar gündemden hiç düşmemiştir.

   Kimi zaman ise sosyal medya üzerinden halkın haber alma hakkı için görev yapan gazeteciler hedef gösterilmiştir. Özellikle toplumsal olaylarda gazeteciler hedef seçilerek fiziksel saldırıya uğramış, işten atılmakla tehdit edilip, susturulmaya çalışılmıştır. Ücretlerinin zamanında ödenmediği, mesai haklarının verilmediği bir ortam yaratılmıştır. Haklarında açılan davalardan, soruşturmalardan dolayı birçok gazeteci zamanının büyük bir çoğunluğunu adliyede geçirmiştir.

   Basının özgür olmadığı bir ülkede demokrasiden ve özgürlüklerden söz edilemez. Gazeteciler mesleklerini icra etmekte özgür olmalıdır ki ülkemizde çözüm üreten, sağlıklı ve sürdürülebilir bir demokrasi kurulabilsin. Türkiye’de basın özgürlüğü yoksa demokrasi de yoktur.

   Var olan sansür ve baskı uygulamalarının sona erdiği, gerçeklerin haber yapıldığı ve bu haberlerden dolayı gazetecilerin tutuklanmadığı, sorunlarının çözümü için gerekli adımların atılacağı günlerin gelmesi dileği ile tüm basın emekçilerinin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyorum.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

DİKTAŞ’TAN ÇOCUKLARA BAYRAM HEDİYESİ

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Çorluda Millet Bahçesi ve Cumhuriyet Parkını Çorluspor …

Bir yanıt yazın