Cuma , 19 Nisan 2024

KİŞİLİK HAKLARI İHLALİ

“Özel hayatın gizliliği nedeniyle içeriğe erişimin engellenmesi”

www.ihbarweb.org.tr/ohg/

    Günümüzde internet ve teknoloji kullanmayan insan kalmamış denecek kadar azdır. Peki kendimizi internet ortamında güvende hissediyor muyuz ? Arkadaş, eş-dost yada yakın çevrenizden elbet duymuşsunuzdur sosyal ağ hesabım ele geçirildi yada biri benim üstümden profil oluşturmuş gibi, bu gibi durumlarda ne yapabiliriz ve ne yapılmalı işte bu sorunun cevbabı adım adım bu makalemizde siz değerli okuyuculmarıza anlatıyoruz.

   Vatandaşlar Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı ‘nın online sistemi olan ihbarweb  ” ww.ihbarweb.org.tr/ohg/ ” kişilik hakları ihlali söz konusu olduğunda bireysel başvuru yapabilecekler. Peki nedir bu ihaber sistemi nasıl işliyor? Sosyal medyada (facebook, twitter, instagram vb) yada internet sitelerinde kısacası internet ortamında sizin kişilik haklarınızı ihlal eden bir içerikle karşılaştınız yada artniyetli insan/insanlar tarafından böyle bir duruma maruz bırakıldınız yada kadlınız. O zaman yapmanız ihabrweb üzerinden bireysel başvuruda bulunabilirsiniz ve bu başvurunuz eksiksiz ve başvuru kurallarını uygun ise en geç 4 saat içerisinde bağlı olduğu başkanlık tarafından ilgili içeriğin bulunduğu internet ortamından tedbiri alınır.

İlk olarak başvuruda bulunacakların bilmesi gereken :

” İnternet ortamında yapılan yayınlarda özel hayatın gizliliğinin ihlaline ilişkin olarak bireysel başvuru yapılmadan önce, 5651 sayılı Kanunun 9/A maddesi dikkatlice okunmalıdır. “

Peki nedir bu madde :

Bireysel başvuru formu görseli :

 

   Başvuru formunu eksiksiz ve hatasız doldurduktan sonra “işleme devam et” ile başvuru işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Peki bu kadar ile işlem bitiyor mu, başvuru yaptıktan sonra 24 saat içinde erişimin engellenmesi için Sulh Ceza mahkemesine başvurabilirsiniz.

ÖZEL HAYATIN GİZLİLİĞİNİN İHLALİ KONUSUNDA BİREYSEL BAŞVURU ADRESİ :

https://www.ihbarweb.org.tr/ohg/

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı

http://www.tib.gov.tr

Bunların dışında sosyal ağ destek adresleri :

Facebook

   Facebook’ta karşılaşmış olduğunuz bir problemi bildirmek ve gerektiği takdirde içerik çıkartma talebinizi iletmek için Yardım Merkezi’ni kullanabilirsiniz. Bunun için öncelikli olarak aşağıdaki linke tıklamanız gerekmektedir:
https://www.facebook.com/help

Twitter

   Twitter’da karşılaşmış olduğunuz bir problemi Twitter’a bildirmek ve gerektiği takdirde içerik çıkartma talebinizi iletmek için Yardım Merkezi’ni kullanabilirsiniz. Bunun için öncelikli olarak aşağıdaki linke tıklamanız gerekmektedir:

https://support.twitter.com/

Youtube

Youtube ile ilgili telif hakkı ve diğer işlemler için aşağıdaki link aracılığıyla talebinizi iletebilirsiniz.

https://support.google.com/youtube/

Google

Google ile ilgili işlemler için aşağıdaki linkler aracılığıyla talebinizi iletebilirsiniz.
Kötüye kullanımı ve yasadışı etkinliği bildirme:
http://www.google.com/intl/tr/goodtoknow/online-safety/reporting-abuse/

Uygunsuz içeriği rapor etme:
http://www.google.com/intl/tr/goodtoknow/familysafety/abuse/
Kimlik hırsızlığını önleme & şüpheli e-postaları ve hilekârlıkları bildirme:
http://www.google.com/intl/tr/goodtoknow/online-safety/identity-theft/

Instagram

Instagram Yardım Merkezi

https://help.instagram.com/

Swarm – Foursquare

Foursquare Yardım Merkezi

https://support.foursquare.com/hc/en-us

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

EMİNE ANNEANNEMİZ

Ben yıllar önce Tekirdağ’da bankada çalışırken çocuklarıma bakıcı tutardım. Bunlardan biriydi Emine anneannemiz; Emine anne …