Perşembe , 18 Nisan 2024

KARADENİZ HAVZASI ARAZİ BÜTÜNLÜĞÜ KONGRESİ

   “ILMM-BSE Karadeniz Havzalarında Bütünleşik Arazi Kullanım Yönetiminin Modellenmesi” Projesi Final Kongresi yapıldı. Kongre kapsamında NKÜ ile Bulgaristan’dan; Bourgas Prof. Assen Zlatarov Üniversitesi, Ukrayna’dan; Odessa Devlet Çevre Üniversitesi ve Gürcistan’dan; Batum Shota Rustaveli Devlet Üniversitesi arasında karşılıklı işbirliği anlaşması imzalandı.

     TURMEPA tarafından Koç Holding Konferans Salonu’nda düzenlenen, NKÜ Rektörü Osman Şimşek’in de katıldığı Karadeniz Deltalarında Bütünleşik Arazi Kullanım Yönetiminin Modellenmesi (ILMM-BSE) projesinin Yönetim Kurulu Toplantısı; 4 Kasım 2015, Final Kongresi ise 5 Kasım 2015 tarihinde yapıldı.

   Proje ortaklarının katıldığı Yönetim Kurulu Toplantısında; Projeyle ilgili yapılacak faaliyetler, sonuçları, bütçesi ve sonuç raporu görüşüldü. Final Kongresinde; yerel yöneticiler, akademisyenler, kamu kurum temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve basından oluşan katılımcılarla; deltalara/havzalara ait araştırma sonuçları ile Ekosistem Eğitim Programı hakkında bilgiler paylaşıldı. Dört ülkeden katılan yerel yöneticiler de; üniversite rektörleri ve sivil toplum kuruluşu yetkilileri arasında, proje ile başlayan iş birliğinin devam etmesi yönünde anlaşmalar yaptı.

   Kongre açılış konuşmasını ev sahibi TURMEPA Genel Müdürü Akşit Özkural yaptı. Özkural’dan sonra ; Guria Bölgesi Valisi Gia Salukvadze, NKÜ Rektörü Osman Şimşek, Gürcistan Batum Shota Rustaveli Devlet Üniversitesi Rektörü Merab Khalvashi ve İstanbul Vali Yardımcısı Haluk Nadir konuşma yaptı.

    NKÜ Rektörü Osman Şimşek konuşmasında; çevreyi kirletmeden önlem almanın çevre korumasında en etkili ve en ekonomik yöntem olduğunu belirterek bunun; havzadaki arazilerin kullanımının ve havzaya yapılacak yatırımların, havza ekosistemini nasıl etkileyeceğini önceden tahmin etmemize yarayacak enstrümanların varlığına bağlı olduğunu vurguladı. ILMM-BSE Projesinin, tam da bu amaca hizmet edecek nitelikte olduğunu söyleyen Şimşek; bu bağlamda projenin, yerel yönetimler ve karar mercileri için iyi bir “karar-destek aracı” olacağını belirtti.

   İstanbul Vali Yardımcısı Haluk Nadir de Ergene Havzası’nın, çevresine etkisi bakımından çok önemli bir yer olduğunu vurguladı. Gelecek nesillere güzel bir çevre bırakmak bizim borcumuzdur diyen Nadir; “ İstanbul Valiliği olarak üzerimize düşen görevi yapmaya hazırız” dedi.

   Kongrenin ikinci bölümünde; Bulgaristan Burgaz Bölgesi Turizm Derneği (BRTA) Yöneticisi ve Proje Koordinatörü Sonya Enılova proje hakkında geniş bilgi verdi. . NKÜ’den Ortak Araştırma Koordinatörü Fatih Konukçu; Türkiye – Ergene Havzası hakkında elde edilen önemli bulguları özetledi. Konukçu; CBS ortamında toprak haritaları, tomografik haritalar, orman alanları, jeomorfoloji, Sayısal Yükseklik Modeli, hidrolojik network, arazi kullanım modeli ve değişikliği, arazi örtüsü, nüfus dağılımı, biyoçeşitlilik, koruma alanları, erozyon risk haritaları, taşkın risk haritaları, modellendiğini belirterek geleceğe yönelik farklı kullanım senaryolarının veya havza içinde yapılacak olan yatırımların (yol, sanayi tesisi, v.s) doğuracağı çevresel etkileri kısa orta ve uzun vadede ettiklerini de modellediklerini belirtti.

Ortak Araştırma Koordinatörleri; projeden elde edilen araştırma sonuçlarını anlattılar.

   Prof. Dr. Fatih Konukcu, CBS ortamında toprak haritaları, tomografik haritalar, orman alanları, jeomorfoloji, Sayısal Yükseklik Modeli, hidrolojik network, arazi kullanım modeli ve değişikliği, arazi örtüsü, nüfus dağılımı, biyoçeşitlilik, koruma alanları, erozyon risk haritaları, taşkın risk haritaları, modellendiğini söyledi. Ayrıca Konukcu, geleceğe yönelik farklı kullanım senaryolarının ve ya havza içinde yapılacak olan yatırımların (yol, sanayi tesisi, v.s) doğuracağı çevresel etkileri, kısa orta ve uzun vadede modellediklerini belirtti.

   NKÜ’ den Veri Yönetim Koordinatörü Selçuk Albut; Web sayfası WebCBS ve Entegre Yönetim sistemleri hakkında, TURMEPA Genel Müdürü Akşit Özkural; ILMM-BSE Projesinin önemli çıktılarında olan Ekosistem Eğitim Programını tanıttı. Akşit; eğitim programına http://e-blacksea.com/ergene/index.html linkinden ulaşılabilineceğini söyledi.

   Kongrenin kapanışında, NKÜ ile Bulgaristan; Bourgas Prof. Assen Zlatarov Üniversitesi, Ukrayna’dan; Odessa Devlet Çevre Üniversitesi ve Gürcistan’dan; Batum Shota Rustaveli Devlet Üniversitesi arasında ikili işbirliği anlaşması imzalandı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

“ARKADAŞLARIMIZA SAHİP ÇIKMAYA DEVAM EDİYORUZ”

TMMOB Tekirdağ İl Koordinasyon Kurulu gezi direnişinin yıldönümünde gezi davasından hükümlü durumunda bulunanlara sahip çıkmak …

Bir yanıt yazın