Perşembe , 28 Mart 2024

İSTATİSTİKLER NEDEN ÖNEMLİDİR

       Kariyer Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Edirne Bölge Müdürlüğü işbirliği ile NKÜ’de “Dünya İstatistik Günü” etkinliği düzenlendi.

     Etkinliğe; NKÜ Rektör Yardımcısı M. İhsan Soysal, Kariyer Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Murat Çetin, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Durmuş Çağrı Yıldırım, Ekonometri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Emrah İsmail Çevik, TÜİK Edirne Bölge Müdürü Kenan Çelebi, Bilgi İşlem ve İletişim Takım Sorumlusu Fevzi Günder, Fiyat İstatistikleri Takım Sorumlusu Vedat Can, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi personeli, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

   NKÜ Rektör Yardımcısı İhsan Soysal yaptığı açılış konuşmasında; Dünya İstatistik Günü dolayısıyla etkinliğin düzenlenmesinden memnuniyet duyduğunu, istatistiğin anlamı, günümüzde kullanımı, kaliteli ve doğru istatistik verilerin önemi ve etkileri hakkında açıklama yaptı.

   Soysal’dan sonra kürsüye davet edilen TÜİK Edirne Bölge Müdürü Kenan Çelebi; daha iyi veri, daha iyi yaşam ilkesi çerçevesinde doğru veri ve istatistiklerin önemine vurgu yaptı. Doğru veri ve istatistiklerin tutulmaması ve gizlenmesi sonucu AB’nin bazı ülkelerinin ekonomik krize girmelerine neden olduğunu belirtti. Çelebi konuşmasının devamında, TÜİK’in kaliteli ve doğru veriyi üretmesinde; idari kayıtların rolünün arttırılması, bilişim teknolojilerinden daha etkin yararlanılması, istatistiklerin koordinasyonu ve denetiminin hayati fonksiyonu olduğunu söyledi.

   Etkinliğin ilk sunumunu TÜİK Edirne Bölge Müdürlüğü Bilgi İşlem ve İletişim Takım Sorumlusu Fevzi Günder yaptı, TÜİK’in tanıtımı, bilgi ve verilere nasıl erişilir konulu sunumunda TÜİK’in genel bir tarihçesi, organizasyon yapısı, istatistik üretim süreci, veri kaynakları, verilerin derlenmesi ve işlenmesi konuları üzerinde durdu.

     TÜİK Edirne Bölge Müdürlüğü Fiyat İstatistikleri Takım Sorumlusu Vedat Can yaptığı sunumda; Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) tanımı, tarihçesi, kullanım alanları, hesaplama yöntemleri, TÜFE tüketici sepetinin oluşturulması, sepette kullanılan mal ve hizmetlerin nasıl ağırlıklandırıldığı, kalite kontrol aşaması ve ilanı konularında açıklama yaptı.

     NKÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ekonometri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Emrah İsmail Çevik etkinliğin son sunumunda “Günümüzde İstatistik” konusunda bilgiler verdi. Çevik sunumunda her beş yılda bir kutlanan Dünya İstatistik Gününün; sübjektif yargılardan kurtulabilmek için doğru ve kaliteli istatistiğe ihtiyaç olduğunu belirterek bugünün NKÜ’de kutlanmasın da önemi üzerinde durdu. Çevik sunumun devamında; İstatistiğin sadece geçmişi değerlendirmekle kalmadığını gelecek ile ilgili öngörüler yapma imkânı sunduğunu, Big Data ve Nowcastin (Şimdi öngörü) kavramlarının istatistikte önemli bir çığır açacağını söyledi. Etkinlik katılımcılara günün anısına teşekkür belgelerinin verilmesiyle son buldu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

“ARKADAŞLARIMIZA SAHİP ÇIKMAYA DEVAM EDİYORUZ”

TMMOB Tekirdağ İl Koordinasyon Kurulu gezi direnişinin yıldönümünde gezi davasından hükümlü durumunda bulunanlara sahip çıkmak …

Bir yanıt yazın