Cuma , 26 Nisan 2024

İnmemiş Testis Kısırlık Habercisi Olabilir

Op. Dr. Ekrem Çömez
Op. Dr. Ekrem Çömez

Özel Tekirdağ Yaşam Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Ekrem Çömez, yeni doğan erkek çocuklarında inmemiş testis’in kısırlık habercisi olabileceği konusunda uyardı.

Doğmadan önceki evrede karın boşluğunda bulunan ve kasık kanalından geçerek torbaya inen testislerin, karın içindeki hormonların yetersizliğine bağlı olarak ‘inmemiş testis’ oluşumuna neden olabildiğini ifade eden ve zamanında tedavisi yapılmamış bebeklerin büyüdüklerinde kısırlık tehlikesiyle karşı karşıya kalabildiğini bildiren Özel Tekirdağ Yaşam Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Ekrem Çömez, konuyla ilgili şu bilgileri aktardı:
Erkek bebeklerin her iki testisi, doğmadan önceki evrede karın boşluğundadır. Bebek anne karnında gelişimine devam ederken testislerde skrotuma (kasık) kanalından geçerek inerler. Her iki testisin torbada olmalarının nedeni, fonksiyonlarını vücut sıcaklığından daha düşük sıcaklıktaki bir ortamda gerçekleştirebilmeleridir.
İnmemiş testis erkek bebeklerde %3-%5 oranındadır. Testislerin inişi bebekler doğduktan sonra da devam eder. Prematüre bebeklerde inmemiş testis oranı %30 civarındadır. İnmemiş testis görülme sıklığı 1 yaşında % 1’e düşer. İnmemiş testis tek taraflı veya çift taraflı da olabillir.
İnmemiş testis oluşumu, testisin karın içinden inişini sağlayan hormonların yetersizliğine bağlı olabilir. İnmemiş testis tanısı konan bebeklerde bir veya her iki testis gelişmemiş de olabilir. Bu bebeklerin testisleri palpe edilemez. İnmemiş testis gelecekte fonksiyon kaybı ve testis hastalıklarına neden olabilir.

* Üreme fonksiyonlarında azalma veya kayıp,
* Testis kanseri gelişmesi,
* Testis torsiyonu,
* Testislerin travmadan kolay etkilenmesi,
* Kasık fıtığı gelişmesi.

Zamanında tedavisi yapılmamış bebekler büyüdüklerinde %15 oranında kısır olacaktır. Bu oran, iki taraflı inmemiş testisi olanlarda %35’tir. Hastanın diğer testisi normal yapıda ve yerinde olsa da tedavi edilmemiş inmemiş testis, sağlam testisi de olumsuz etkilemektedir. İnmemiş testisli hastaların 500′ de birinde testis kanseri oluşabileceği rapor edilmektedir. Normal testisli erkeklere nazaran inmemiş testisli erkeklerde kanser görülme sıklığı 20 – 46 kez artmaktadır. İnmemiş testisli bebekler 6 aylık olunca %66′ sının testisleri kendiliğinden torbaya indiği görülür. 6 aylıktan sonra ise testislerin kendiliğinden inmesi olasılığı hemen hemen hiç  yoktur.
Bebekler 6 aylık olduğunda tedavi planlanmalı ve en geç 2 yaşına kadar tamamlanmalıdır.
* İnmemiş testis ameliyatı olan çocuklar aynı gün hastaneden taburcu edilir ve ameliyat sonrası ilk bir kaç saatten sonrasını evde geçirirler. Böylesi hem tıbbi açıdan hem de psikolojik açıdan çocuk ve ailesi için çok daha avantajlıdır. Ağrı kesici-ateş düşürücü özelliği olan ilaçlarla ameliyat sonrası rahatsızlıklar rahatça kontrol altına alınır. İki gün içinde tüm çocuklar ayağa kalkar ve oyuna başlar. Ameliyat sonrasında torbada ve kasıkta hafif şişlik ve morluklar olabilir. Bunlar birkaç gün ve hafta içinde kendiliğinden geçer.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

ONLAR ERDİ MURADINA

Ayşe ve Hayrettin Topçu’nun güzel kızı Ayser ile Hamide ve Aydın Gündoğdu’nun yakışıklı oğlu Ayhan, …

Bir yanıt yazın