Perşembe , 18 Nisan 2024

İKİNCİ BİR NAMIK KEMAL ÇIKMAMIŞTIR

Doğumunun 175. vefatının 127. yılında İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Hürriyet ve Vatan Şairi Namık Kemal için Büyükşehir Belediyesi Yılmaz İçöz Sahnesi’nde anma gecesi düzenlendi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan gecede Prof. Dr. Birol Emil Namık Kemal’le ilgili verdiği konferansla devam etti.

Emil’in Namık Kemal Konferansından satırlar: “Türk Kültür ve Edebiyatı’nın o muazzam kabristanında uyuyan yüzlerce ilim, sanat ve kültür adamımız vardır. Bazıları yalnızca devirleri ile sınırlıdır. Bir kısmı da eser ve fikirleriyle kendi devirlerini etkilemek ve değiştirmekle beraber, sonraki dönemleri etkilemiş ve değiştirmişlerdir.

Onlar; sosyal ve idari idealleri ortaya koyan veya yenilerini inşa edenlerdir. Onlar; tıpkı Namık Kemal’de gördüğümüz gibi “Cemiyet Mistisizmi” yaratmışlardır. Onlar; dava adamıdır. Onlar; bir topluma meselelerinin ne olduğunu öğreten, çözüm yollarını gösteren şahsiyetlerdir. Fikirlerinin dava adamlarıdır. Kendi varlığını, millet ve cemiyete adayan adamlardır onlar.

Onlar eski zamanların kâhinleri idi. Yalnız yaşadıkları zamanın meselelerini iyi bilenler değil, milletinin 50-100 yıl sonra yaşayacaklarını ve onların çözüm yollarını gösteren, karanlıkları dağıtan fikir ışıklarıdır. Milletler ayakta kalmalarını birazda bu büyük adamlara borçludurlar. Namık Kemal’in 25 yaşındayken başladığı fikir mücadelesi ve burada ileri sürdüğü fikir ve kavramlar bugün içinde ayniyle vakidir.

Namık Kemal neden büyüktür ve neden devrinden bugüne kadar yaşayan Namık Kemal vardır? Bu sorunun cevabı; yaşadığı dönemin şartlarında mevcuttur. 1877-78 Rus Harbi’nde çöken Türkiye’nin bu şartlardan acilen kurtarılması lazımdı. Avrupa’da Rönesans başlamıştı. Rönesans’la gelişen ve onunla hiçbir şekilde mücadele edemeyecek, ilimsiz, irfansız bir Türkiye vardı.

Namık Kemal; hem devrinin meselelerini ilen iyi bir aydın, Avrupa’yı tanıyan politikacı, devlet memuru sıfatıyla devletin zaaflarını çok iyi gören ve aydınların başında yer alan bir aydındı. Onlar; eğitimsiz, hiçbir şey bilmeyen halka her şeyi anlatacaklar, halkı haberdar edeceklerdi.

Namık Kemal; Avrupa’nın, tek bir Avrupa olduğuna inanmıyordu. 2 Avrupa vardı. !. Siyaset Avrupa’sı, 2. Kültür Avrupa’sı vardı. Siyaset Avrupa’sı karşısında İmparatorluk Türkiye’sinin çok dikkatli olması gerektiğini söylüyordu. 2. Avrupa; hakikaten çok büyük bir Kültür ve Medeniyet Avrupa’sıdır. Bizim için dünde bir dersti, bugünde bir derstir, yarında bir ders olacaktır.

Namık Kemal; hem siyasi mücadele vermiş; ilim, terakki, medeniyet, hukuk gibi kavramlarla medeniyete verdiği önemli; İmparatorluk Türkiye’sinin kurtulmasına çalışmıştır. “Bir milletin hesabını geleceğe karşı; Halk değil, Aydınlar verir.” Namık Kemal; bu fikri kabul etmiş ve bu yolda mücadele vermiştir. Namık Kemal; şairdi, gazeteciydi, ihtilalciydi.

Namık Kemal’e göre hürriyet iki çeşittir.1-Fert olarak, 2- Milli İstikrar; yaşam, insan hakları, düşünce, hürriyet mücadelesi, Cemiyet halinde Hürriyet manasına gelir. Namık Kemal’e göre; düşünen, idrak sahibi olan insan; hürriyeti isteyecektir. Namık Kemal’e göre insanlık tarihi; düşünen zekâların hürriyet için mücadelesidir. Namık Kemal’de Toplum olarak hürriyetin manası da istiklal’dir.

Namık Kemal’in fikri; Vatan tehlikeye düşmeden, vatanın ne olduğu bilinemez. Son derece doğru bir fikirdir. Namık Kemal bunu VATAN makalesinde anlatmıştır. Vatan, millet, Sakarya diyerek kutsal kavramlarla alay edenler var. Bu nedenle Namık Kemal’in Vatan Makalesi; okullardaki öğrencilere dağıtılmalıdır.

Namık Kemal 1888’de ölmüştür. Milli Mücadele başlamıştır. Sonraki hürriyet mücadelesini biliyoruz ki Namık Kemal’in şiirleri vardır, resimleri asılmıştır. Namık Kemal’in önemli fikirlerinden biri; Parlamento fikridir. Milli bir Parlamento ister. Kanunlar, her milletin; geleneklerinden, göreneklerinden gelenleri savunmalıdır. Namık Kemal’in desteklediği budur.

1867’de Namık Kemal; bir gün Cumhuriyet Rejimi’nin kurulacağını söylemiştir. Bunu Hürriyet Gazetesi’nde çıkan makalesinde yazmıştır. Ne kendi devrinde, ne kendi devrinden sonra ne de günümüzde 2. bir Namık Kemal çıkmamıştır.”

Konferans sonrası Emil’in hayatından slayt gösterisi ile kesitler sunulurken hakkında bilgiler verildi. Eğitim hayatında birlikte çalışanların onunla ilgili anılarını anlatmasıyla devam eden gece Emil’e çiçek verilmesiyle sona erdi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

HEYKEL DALINDA GELEN ÖDÜL

Şarköy Tekirdağ doğumlu Furkan Ahmet Demirel, Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü tarafından …

Bir yanıt yazın