Cuma , 29 Mart 2024

GAZİYE HAKARET MECLİS GÜNDEMİNDE

   CHP Tekirdağ Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divan Üyesi Emre Köprülü; Saray ilçesi Karayolları Bakım Merkezi’nde çalışan gaziye yapılan hakareti Meclis gündemine taşıdı.

   Güneydoğu’da vatani görevini yaparken PKK’lı teröristlerce girilen çatışmada sol bacağını kaybeden ve yerine protez takılan Abdurrahman Doğan, çalıştığı Tekirdağ’ın Saray İlçesi’ndeki Karayolları Bakım şantiyesinde işe bir gün geç kalmış, bunun üzerine amirleri tarafından Doğan’a tuvalet temizleme cezası verilmişti. Abdurrahman Doğan, protez bacağıyla tuvaletleri paspaslarken bir mesai arkadaşı da cep telefonuyla fotoğrafını çekmiş, sosyal paylaşım sitelerinde paylaşılan görüntüler, kısa sürede büyük tepkiye yol açmıştı.

Konuyu gündeme getiren CHP’li Köprülü, “Kurtuluş Savaşı’nı kazanmış ve dünyada tek gazi ünvanını taşıyan bir meclisin üyesi olarak, gazimize yapılan bu davranışı şiddetle kınıyorum” dedi.

Köprülü, ülkenin ve devletin bölünmez bütünlüğünü için, kanlarını akıtan şehitlere, gazilere saygılı olmanın ve hatıralarını yüceltmenin kanuni ve vicdani bir sorumluluk olduğunu belirterek, “Vatanın birliği ve bütünlüğü için cepheden cepheye koşan, şehit olmayı göze alan gazilerimiz, Türkiye Cumhuriyeti’nin medar-ı iftarı olarak başımızın tacıdır. Özellikle son aylarda yaşadığımız her gün şehit haberi aldığımız bu hassas günlerde, böylesi utanç verici bir haber duymak kamuoyunda olduğu gibi, Tekirdağ’da da büyük tepkilere neden olmuştur” dedi.

“Malul gazilerimize, gazilik onuru ile bağdaşmayacak onur kırıcı işler vermek, onlara sahip çıkmak, saygılı olmak, hatıralarını yüceltmek hepimizin kanuni ve vicdani sorumluluğu iken, onları böyle haysiyetsizce bir duruma düşürmek asla kabul edilemez” diyen Köprülü önergesinde şu sorulara yer verdi:

 TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Aşağıdaki sorularımın Başbakan Sayın Ahmet DAVUTOĞLU tarafından yazılı olarak cevaplandırılması konusunda gereğini arz ederim.

        Emre KÖPRÜLÜ

        Tekirdağ Milletvekili

TBMM Başkanlık Divan Üyesi

Hakkari’nin Çukurca İlçesi’nde bulunan Üzümlü Karakolu’nda vatani görevini yaparken PKK’lı teröristlerce girilen çatışmada sol bacağını kaybeden ve yerine protez takılan Abdurrahman Doğan adlı Gazimizin, çalıştığı Tekirdağ’ın Saray İlçesi’ndeki Karayolları Bakım şantiyesinde akıl almaz, saygısızca bir muameleye uğradığı basına ve kamuoyuna yansımıştır.

42 yaşındaki Gazimizin, çalıştığı iş yerine 1 gün geç kaldığı için amirleri tarafından “tuvalet temizleme cezası” verildiği iddia edilmiş, Gazimizin protez bacağıyla tuvaletleri paspaslarken çekilen fotoğrafı medyada yer alırken kamuoyunda büyük tepki uyandırmıştır. Ulusumuzun güven ve huzuru için hayatlarını tehlikeye atarak, büyük bir cesaret ve fedakarlıkla görevlerini yerine getirirken yaralanarak malûl Gazi olan bu vatan evlatlarına yapılan saygısızca davranış, tüm halkımıza yapılmış bir hakarettir.

Vatanın birliği ve bütünlüğü için cepheden cepheye koşan, şehit olmayı göze alan Gazilerimiz; Türkiye Cumhuriyeti’nin medar-ı iftarı olarak başımızın tacıdır. Özellikle son aylarda yaşadığımız her gün şehit haberi aldığımız bu hassas günlerde, böylesi utanç verici bir haber duymak kamuoyunda olduğu gibi, Tekirdağ’da da büyük tepkilere neden olmuştur.

Malul Gazilerimize, Gazilik onuru ile bağdaşmayacak onur kırıcı işler vermek, onlara sahip çıkmak, saygılı olmak, hatıralarını yüceltmek hepimizin kanuni ve vicdani sorumluluğu iken, onları böyle haysiyetsizce bir duruma düşürmek asla kabul edilemez.

Bu bağlamda;

Başbakanlık’ın “Malûl Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri” hakkındaki genelgesi de dikkate alınarak, Gazimize yapılan bu davranışın sorumluları hakkında bir işlem yapacak mısınız?

Kamu işçilerinin, işe geç kalmaları nedeniyle kendilerine “tuvalet temizleme cezası” verilmesi hangi kanunda yer almaktadır?

Gazilerimize yapılan bu tür insafsız ve haysiyetsiz davranışları, terörle kahramanca mücadele eden güvenlik güçlerimizin aziz hatıralarına, onların yakınlarına ve ailelerine ve Türk milletine yapılmış bir saygısızlık olarak değerlendiriyor musunuz?

Çalıştıkları iş yerlerinde kabul edilemez davranışlara maruz kalan Gazilerimizin karşılaştıkları sorunları çözüme kavuşturmak adına bir çalışmanız olacak mı?

Malûl Gazi personelin çalıştıkları iş yerlerinde farklı uygulamalara maruz kaldıkları, zaman zaman gazilik onurunu zedeleyici söz, tutum ve davranışlarla karşılaştıkları, kendilerine görev verilirken, sağlık durumlarının ve fiziksel noksanlıklarının dikkate alınmadığı hususları sözlü ve yazılı müracaatlarla çok sık olarak dile getirildiği göz önüne alındığında bu bağlamdaki istatistiki rakamlar nelerdir?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

“ARKADAŞLARIMIZA SAHİP ÇIKMAYA DEVAM EDİYORUZ”

TMMOB Tekirdağ İl Koordinasyon Kurulu gezi direnişinin yıldönümünde gezi davasından hükümlü durumunda bulunanlara sahip çıkmak …

Bir yanıt yazın