Perşembe , 25 Nisan 2024

EŞKİNAT ORGANLARINI BAĞIŞLADI

   Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat; “Organ Bağışı ve Yeni Hayatlar” konferansından sonra Tekirdağ Tabip Odası Başkanı Yücel Ayaz ile birlikte Tekirdağ İl Sağlık Müdürlüğü standına giderek tüm organlarını bağışladı.

   Eşkinat kampanyaya tüm vatandaşların destek olması gerektiğini belirterek şunları söyledi: “Çok insani ve doğru bir iş yaptığıma inanıyorum. Yaşamı terk ettikten sonra organlarımızı başka insanlar yaşasın diye bırakmak, aslında eser bırakmak gibi bir şey. Bugün burada çok doğru bir iş yaptım ve organlarımı bağışladığım için büyük huzur duyuyorum.”

   Organ Bağışı kapmayası ve Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat’ın kampanyaya katılması ile ilgili görüşlerini aldığımız Türk Böbrek Vakfı Tekirdağ Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ülkü Eşkinat “Çok güzel bir şey yapmış. Yıllar öncede onlar talebeyken eşi de kendisi de organ bağışı yapmışlardı. Halkımıza örnek olmasını diliyorum. Ben bütün anneler gibi Ekrem Eşkinat’ın da sağlıklı, mutlu bir yaşam geçirip bu güzel düşüncelerini halkımıza örnek olarak yansıtmasına devam etmesini dilerim. Belediye Başkanımızı tebrik ederim” dedi.

     Konferans sonunda Süleymanpaşa Belediye Başkan Yardımcısı Gülferah Güral da organ bağışı kampanyasına katılan kişi oldu. Güral: “İçeride konferansta da dinledik. Organ bağışı beyin ölümümüzün gerçekleşmesinin ardından organlarımızın ihtiyacı olan hastalarda yaşaması demek.Dinen yanlış olduğunu düşünen insanlar için altını çizmek istiyorum içeride konferansta da belirtildiği gibi Diyanet İşleri Başkanlığı’da Din İşleri Yüksek Kurulu da organ bağışını destekliyor. Bu kampanyaya katıldığım için bende çok mutluyum” açıklamasını yaptı.

ORGAN BAĞIŞI NEREYE YAPILIR?

Tekirdağ İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri tarafından yapılan açıklamada organ bağışı yapmak isteyenlerin; Toplum Sağlığı Merkezleri, Devlet Hastaneleri ve İl Sağlık Müdürlüğü Bölge Koordinasyon Merkezlerine başvurarak organ bağışçısı olunabileceği belirtildi.

ORGAN BAĞIŞIYLA YENİ HAYATLAR

Süleymanpaşa Belediyesi, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü Organ Nakli Marmara Koordinasyon Merkezi, Tekirdağ İl Sağlık Müdürlüğü, Tekirdağ Halk Sağlığı Müdürlüğü, Tekirdağ Tabip Odası ve Türk Böbrek Vakfı Tekirdağ Şubesi işbirliğinde “Organ Bağışı ve Yeni Hayatlar” konferansı yapıldı. Tekirdağ İl Milli Eğitim Toplantı Salonu’nda yapılan konferansta paylaşılanlarla konferansa katılanların organ bağışı yaparak önemini yayma sözü hastalara umut oldu. Konferansa; Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, Tekirdağ Tabip Odası Başkanı Yücel Ayaz, Süleymanpaşa Belediye Başkan Yardımcısı Gülferah Güral, Süleymanpaşa Belediye Meclis Üyeleri Münür Karaevli, Deniz Taner ve Hülya Karaağaç ile vatandaşlar katıldı.

Dr. Ali Demirli ve Dr. Ebru Atilla tarafından katılımcılara; Organ Bağışı’nın önemini ve prosedürü video sunumlarıyla anlattılar. Demirli; organ bağışının önüne set çeken doğruluğu olmayan iddialar hakkında “Ülkemizde maalesef organ bağışı sayısı çok düşük. Bunu azaltan etkenlerden biri facebook ve benzeri paylaşım sitelerinde, ülkemizde hiç var olmamış Organ Mafyası’nın sürekli işleyen bir mekanizmaymış gibi gösterilme çabası. Bir de kulaktan kulağa yayılan hurafeler var. “Organ mafyasının kaçırdığı adam buz dolu küvette bulunmuş, kadın uyandığında böbreği yokmuş” gibi çirkin yalanlarla insanlarımız kandırılıyor. Lütfen böyle şeylere itibar etmeyin. Gerçek olsa zaten emniyet bültenlerinde ya da haberlerde bu tip şeyleri görürsünüz.” dedi.

Demirli; bazı dini anlayamamış insanların açıklamalarının organ bağışının önüne geçen bir diğer unsur olduğunu belirterek “Örneğin İran’da organ bağışı oranı %96. Bunun sebebi din adamlarının organ bağışının önemini halka yansıtabilmiş olması. Dinen hiçbir sakıncası olmadığını aksine olumlu bir şey olduğunu söylüyor. Bizim Diyanet İşlerimiz de organ bağışını destekliyor. Ancak bunu vatandaşlarımıza duyurabilmek onlara gerçekleri anlatabilmek çok zor oluyor” dedi.

İnsanların organ bağışının önemini ihtiyaç duymadıkça istenildiği gibi anlamadığının altını çizen Dr. Ebru Atilla “Hastanelerde organ sırası bekleyen on binlerce hastamız var. İnsanlarımızı makinelere bağlı yaşamaktan, hastane köşelerinde umutsuzca beklemekten kurtarmıyoruz? Neden öldükten sonra çürüyüp yok olacak bir parçamızı başkasında yaşatmıyoruz? Maalesef insanların başına gelmeden bunu anlatabilmek çok zor. Umarım ülkemizde bu konuda bir duyarlılık oluşturabilir ve organ bağışını arttırarak hiçbir insanın hastaneye mahkûm olmamasını sağlarız” dedi.

Konferansın sonunda soru cevap kısmından sonra Süleymanpaşa Belediye Başkan Yardımcısı Gülferah Güral ve Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat’ın annesi Ülkü Eşkinat Dr. Ebru Atilla ve Dr. Ali Demirel’e çiçek verdiler. Konferans sonrasında Tekirdağ İl Sağlık Müdürlüğü tarafından kurulan stantta organ bağışı yapmak için katılımcıların kuyruk oluşturması organ bekleyen hastalara umut oldu. Günün ikinci kısmında devam eden konferansta sağlık çalışanları ve öğrencilere organ bağışı hakkında bilgiler verildi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

ONLAR ERDİ MURADINA

Ayşe ve Hayrettin Topçu’nun güzel kızı Ayser ile Hamide ve Aydın Gündoğdu’nun yakışıklı oğlu Ayhan, …

Bir yanıt yazın