Cuma , 19 Nisan 2024

ENGELLİLER ENGELSİZ TEKİRDAĞ İSTİYOR

   3 Aralık Dünya Engelliler Günü Tekirdağ’da düzenlenen törenlerle kutlandı. İlk tören Tekirdağ Valiliği Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından Valilik önündeki Atatürk Anıtı’nın orada yapıldı. Buradaki tören çelenklerin anıta sunulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

   Buradaki törende Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Hasan Yılmaz konuşmasına Engellilik tanımı ile başladı. “Günümüzde birülkenin gelişmişlik düzeyini gösteren en önemli unsur olarak, o ülkenin genelde insanlarına, özelde ise engelli vatandaşlarına yönelik sağladığı eğitim, iş, barınma ve destek hizmetlerinin yaygınlığı ve kalitesi sayılmaktadır” diyen Yılmaz sosyal devlet ilkesinin son yıllarda çok daha aktif ve etkin bir şekilde işletildiğini, engelli vatandaşların sorunlarının çözümü için; bu konunun gündemde tutulması ve toplumsal hassasiyetin güçlendirilmesi gerektiğini belirtti.

   “Kurum, Kuruluş ve Özel Teşebbüsler tüm engelli gruplarına hizmet vereceğini düşünerek dizayn edilmeli. En önemlisi şehirler engelsiz olmalı. Başta Kamu Kurumları ve Yerel Yönetimler olmak üzere müteşebbisler fiziki düzenlemelerini ve yatırımlarını bu önceliği gözeterek yapmalıdırlar” diyen Yılmaz konuşmasının devamında ilimizdeki engellilere verdikleri hizmetler ile maaş alan engelli sayıları hakkında bilgiler verdi.

   Yılmaz konuşmasını “Tüm bu hizmetler engelli bireylerimiz aramızda daha çok olsunlar diye sunuyor, her gün daha kuvvetli bir azimle çalışıldığını bilmenizi istiyoruz. Engelli bireylerimiz okullarda, iş hayatında, sokaklarda, parklarda uani hayatın her alanında var olsunlar, ülkemize hizmet etme yarışında bizlere omuz versinler, destek olsunlar istiyoruz” diyerek tamamladı.

   Yılmaz’ın konuşmasından sonra ZİÇEV Halk Oyunları Ekibi’nin gösterisi ile buradaki tören sona erdi. Buradaki törene; Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Hasan Yılmaz, İl Müdür Yardımcısı Nurşen Mutlu, Süleymanpaşa Belediye Başkan Vekili Berkay Çakır ve Süleymanpaşa Belediye Başkan Yardımcısı Gülferah Güral, Zihinsel Çocukları Yetiştirme ve Koruma Vakfı Tekirdağ Şubesi Başkanı, öğretmen ve öğrencileri, Türkiye Sakatlar Derneği Tekirdağ Şubesi’nin Başkan ve üyeleri, Süleymanpaşa Engelsiz Yaşam Derneği’nin başkan ve üyeleri, basın ve davetliler katıldı.

     3 Aralık Dünya Engelliler Günü etkinliklerinin ikincisi Tekira AVM’de Tekirdağ Özel Eğitim Uygulama Merkezi ve İş Uygulama Merkezi’nde eğitim gören 88 engelli öğrencinin yapmış olduğu el emeği ürünlerin sergi açılışıyla devam etti.

   Serginin açılış törenine Tekirdağ İl Milli Eğitim Müdürü Halis İşler, Aile Sosyal Politikalar Tekirdağ İl Müdürü Hasan Yılmaz, 8. Mekanize Tugay Komutanlığı’nı temsilen Albay Zekai Kutbay, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ünal Mamur, Süleymanpaşa Belediye Başkan Vekili Berkay Çakır, Tekirdağ Özel Eğitim Uygulama Merkezi ve İş Uygulama Merkezi öğretmenleri, öğrenciler ve aileleri katıldı.

   Engelli öğrencilerin öğretmenler ve ailelerinin yardımlarıyla ortaya koydukları; ağaç oymacılığı sanatı, el sanatları, seramik gibi el emeği ürünlerinden oluşan sergi 4 gün sürecek.

   Büyükşehir Belediyesi Yılmaz İçöz Sahnesi’nde Süleymanpaşa Belediyesi, Sekomer ve Engelsiz Yaşam Derneği tarafından ortaklaşa düzenlenen “Gönülden Gönüle Türk Halk Müziği” konserine; Tekirdağ Valisi Enver Salihoğlu, Garnizon Komutanı, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Hasan Yılmaz, Süleymanpaşa Belediye Başkan Vekili Berkay Çakır, Başkan Yardımcısı Gülferah Güral, ZİÇEV öğrenci ve öğretmenleri, basın ve davetliler katıldılar.

   Konserin açılış konuşmasını yapmak üzere mikrofona davet edilen Engelsiz Yaşam Derneği Başkanı Şerife Türüdü’nün “3 Aralık Dünya Engelliler Günü değil 3 Aralık Dünya Engelliler Farkındalık Günü diyoruz. Çok konuşmayacağım. Sadece özel bir çocuğun yazdığı mektubu okuyacağım” diyerek doğmamış bir çocuğun annesine yazdığı mektubu okuması salonda duygusal anların yaşanmasına neden oldu.

   Türüdü’nün mektubu okumasından sonra Engelsiz Yaşam Korosu’nun 9 parçadan oluşan konseri başladı. Konser sonunda Şef Nemci Özgül’e plaketini vermek üzere sahneye davet edilen Albayrak; Özgül’e plaketini verdikten sonra kürsüye gelerek şunları söyledi: “3 Aralık Engelsiz Yaşam Günü, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü, 3 Aralık her gün olsun. Bizim de ana hedefimiz her şeyiyle ENGELSİZ BİR TEKİRDAĞ; hayırlı olsun.”

   Albayrak’a plaketini vermek üzere sahneye davet edilen Güral “Size iki haberim var. Süleymanpaşa Belediye Başaknaı Ekrem Eşkinat burada yok. Ekrem Eşkinat Dünya Engelliler Vakfı tarafından Süleymanpaşa Belediyesi’ne verilen ödülü almaya gitti. 2. haberim; Engelsiz Yaşamı hazırlamak için yönetmelik hazırlanacak” açıklamasını yaptı. Plaketlerin ve çiçeklerin verilmesinden sonra mikrofona gelen Nemci Özgül “Bugün burada bizi şereflendirdiğiniz için hepinizi arkadaşlarım adına gerçekten alkışlıyorum. Bize bu çalışmalarımızda destek olan Süleymanpaşa Konservatuarı’ndan Salih Demirci Beyefendiye teşekkür ediyorum” dedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

“ARKADAŞLARIMIZA SAHİP ÇIKMAYA DEVAM EDİYORUZ”

TMMOB Tekirdağ İl Koordinasyon Kurulu gezi direnişinin yıldönümünde gezi davasından hükümlü durumunda bulunanlara sahip çıkmak …

Bir yanıt yazın