Cuma , 29 Mart 2024

ENGELLERE TAKILMADAN

Tekirdağ’daki kısa adıyla RAM Rehabilitasyon Araştırma Merkezi İl Milli Eğitim Müdürlüğü Toplantı Salonu’nda 2014’de Yılın Bürokratı seçilen Aile ve Sosyal Politikalar Müşaviri görme engelli Kenan Önalan’ın konuşmacı olarak katıldığı “Engellere Takılmadan, Hayatı Iskalamadan” konulu konferans düzenlendi. Konferansa; Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Hasan Yılmaz, Halk Sağlığı İl Müdürü Hacı Bayram Zengin, RAM Müdürü Dinçer Dönmez, Ak Parti Süleymanpaşa İlçe Başkanı Cüneyt Yüksel ve vatandaşlar katıldı.

Önalan’ın engellilerin sorunlarını, hayatından verdiği örnekleri ve engellilerin sorunlarının çözümüyle ilgili önerilerinin yer aldığı konferansta anlattıklarından bazı cümleler: “Biz; Türkiye’yi değiştireceğiz. Dünya’yı daha güzel yapacağız. Amerika Kanada’ya gittim. Çok sıkıntılar da yaşadım. Herkes “aman ya kaşıkla ağzına besleyeceğiz” diye bakıyor. Ben orada tercümanlık yaptım. Dünya değişti arkadaşlar, imkân verin, biz; güçlü Türkiye olacağız. Birlikte yaşamayı öğrenirsek; güçlü Türkiye olacağız. Birlikte yaşamak; herkes farklı, herkes eşittir. Toplum olarak kanunları uygularsak, kaldırımlara araba park ederken biraz düşünürsek, binaları yaparken asansörü biraz daha büyük yaparsak, bir şeyler olur.

Oy verirken belediye başkanlarına sorun. Onları sıkıştıracaksınız. Engelliler için neyle geliyorsunuz?” diye sorun. O zaman onlarda düşünmeye başlayacaklar. Arkadaşlar hayat; Down Sendromluda da, körlerle de güzel ama hepimiz birlikte hareket edersek bir şeyler başarabiliriz.

İlk Görme Engelli Bürokrat olarak işe başladım. Gönül isterdi ki çok daha fazla sayıda olsun. İnşallah o günlerde gelecek. Ben biliyorum; birkaç yıl sonra yepyeni, pırıl pırıl arkadaşlar olacak. Siz, engelsizlerde destek vereceksiniz. Sizde bizim derdimizle dertlenmelisiniz. O zaman bir şeyler değişir.

Türkiye’de Boğaziçi Üniversitesi’nde sesli betimlemeyi gündeme getirdik. Gönüllü birkaç arkadaşız; “Ne yapalım” dedik. Sinema Kulübü var oraya götürdük. Şu anda 25-30 dizi filmi çeviriyor, betimliyoruz. Festivaller yapmaya başladık. Engelsiz festivaller. 2016 Mayısında yapacağız. Kanunlar gelir ama bunun takipçisi STK’lar olmalıdır. Toplumsal hareket gerekir. Topluca taşın altına elimizi koymamız lazımdır. Biz; çözümcü olursak, kafamızı çözüm odaklı yaparsak, daha ileri, daha hızlı gideceğiz.Biz; kendimizi değiştirmezsek, kendimizi düzeltmezsek, hiçbir şey düzelmez. Düzeltmeye kendimizi düzeltmekle başlayacağız.

Ben; engelli arkadaşlara hep şunu söylüyorum; “Arkadaşlar dışarı çıkın, kaldırım yoksa yoldan gidin.” Şu anda engelli aileleri daha bilinçli, ülke bu anlamda yol kat etti. Yöneticiler iyi dernekleri seçsinler. Sizlerde iyiyi, doğruyu seçin. STK’lar devlete vizyon kazandırmalı. Gerçekten işimiz zor. Parası olmayan zekasını kullanacak daha çözüm odaklı çalışacağız. Bizler; mücadele etmeliyiz. İlerleme var ama birlikte arkadaşlar, birlikte elimizi taşın altına koyacağız. Çok teşekkür ediyorum.

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Hasan Yılmaz; konferans sonunda Kenan Önalan’a çiçek verdi. Önalan konferans sonunda selfi çekti.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

ONLAR ERDİ MURADINA

Ayşe ve Hayrettin Topçu’nun güzel kızı Ayser ile Hamide ve Aydın Gündoğdu’nun yakışıklı oğlu Ayhan, …

Bir yanıt yazın