Salı , 19 Mart 2024

DODURKA’DAN CEVAP GELDİ

TAMER DODURKA   Gazetemizin 20. sayısında “Saraylıların Büyükşehir Belediyesinden İstekleri” manşet haberimize Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Tarımsal İşler Dairesi Başkanlığı’nın bağlı olduğu Genel Sekreter yardımcısı Tamer Dodurka’dan cevap geldi. Dodurka’nın gazetemize mail yoluyla gönderdiği yazı aşağıdadır:

Sayın Güner,

Gazeteniz vasıtasıyla yöneltmiş olduğunuz sorularla ilgili olarak Tarım Dairemizin genel politikaları ve söz konusu bölgeye ilişkin değerlendirmeleri ekli dosyada sunulmuştur. Yazıdan da anlaşılacağı gibi sulama kooperatifçiliğinin gelişmesi ve taahhütlerin yerine getirilmesi önemli bir zorunluluktur. Kooperatifleri teşvik etmek için Tarım Dairemiz il genelinde olduğu gibi söz ettiğiniz mahallelerde de eğitim çalışmalarına devam edecektir.

Bilgiye ve bilgilendirmeye dayalı gazetecilik anlayışınız için sizi kutlar, iyi çalışmalar dilerim. Saygılarımla,

 

Prof. Dr. H Tamer DODURKA

Genel Sekreter Yardımcısı

 

Tarımsal üretimde, sulama ile birim araziden temin edilen katma değerin yedi sekiz kat daha arttırılabilmesi mümkündür. Sulamanın üretimde kullanılan diğer tüm girdilerin verimliliğini arttırdığı, hatta yılda birden fazla ürünün üretilmesine imkan sağladığı da bilinmektedir. Ancak, tüm bu bilgilere ve sulama olanaklarına rağmen, İlde mevcut sulama sistemlerinden yeterince yararlanılmadığı da bir gerçektir.

Büyükşehir Belediye Başkanlığımızca yasa gereği olarak mülkiyeti halen D.S.İ.’ne ait ancak işletmesi kooperatiflere devredilmiş 14 köyde 110 su kuyusu ile mülga Köy Hizmetleri tarafından yapılan ancak zamanla kırılıp ortadan kaldırılmış olan sulama kanalları devredilmiştir.

Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı olarak söz konusu 14 mahalle de yaptığımız incelemeler, görüşmeler ve değerlendirmeler sonucu konuya ilişkin olarak bir envanter çıkarılmıştır. Yapılan saha çalışmaları ve edinilen bilgilere dayalı olarak D.S.İ.Bölge Müdürlüğü ile görüşmeler yapılmış, bazı girişimlerde bulunulmuştur.

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak ilk etapta sulama göletlerimizden halen çok düşük düzeylerde olan faydalanma yani sulama oranlarımızı arttırmak için çok yönlü çalışmalara başlamış bulunmaktayız.

Halen Hayrabolu Parmaksız ve Malkara Çınaraltı mahallelerinde 5000 dekar sahayı toplu damla sulamaya açmaya çalışıyoruz. Revize proje uyguladığımız Malkara Küçükhıdır sulaması da ilave edildiğinden 9000 dekar arazimiz sulamaya açılmış olacaktır. Önümüzdeki yıl içinde verilen bu değer hazırlanan projelerin uygulanması ile çok daha yukarılara çıkacaktır.

Tarımsal sulamalarda önemli bir yere sahip olan bir başka sulama biçiminde yer altı sularından yararlanılarak yapılan yer altı sulamasıdır.(Y.A.S.) tesisleri Çorlu, Ergene, Saray, Muratlı ve Hayrabolu İlçelerimizdeki 110 adet kuyudan oluşmaktadır. Bunların toplam sulama sahası 52950 dekar olup, üzerindeki kanal uzunluğu ise 168437 mtdir. Tüm bunların işletmeleri önceki dönemlerdekurdurulan 16 kooperatife devredilerek hizmete alınmıştır.

Y.A.S. tesislerindeki kuyular D.S.İ.ninmülkiyetinde olup, sadece şu anda yerlerinde bulunmayan kanallar (Köy Hizmetleri-İl Özel İdare) Belediye ye aittir. Bunları işleten kooperatiflerden ise sadece 6’sı kağıt üzerinde faal gözükmektedir.

Son yıllarda biraz da hızla yaşanılan ekonomik temelli sosyolojik değişikliklerden ötürü, söz konusu yer altı su tesislerinin büyük çoğunluğu kullanılamaz hale gelmiştir.

Bahse konu değişmelerin bazıları aşağıda verilmiştir:

  • Bölgenin (Çorlu-Çerkezköy-Muratlı) hızla sanayi bölgesi haline gelmesi yüzünden genç nüfusun buralarda çalışmayı tercih etmesi, kırdan kente göçün hızlanması, kırsal mahalle yaş ortalamasının çok yükselmesi, sonuçta ağır iş gücü isteyen tarımsal faaliyetlerin buralarda yapılamaması.
  • Bölgeye gelen sanayinin yoğun şekilde yar altı suyu kullanmasına bağlı olarak yer altı su seviyesinin hızla düşmesi sonucu sulama maliyetinin yükselmesi.
  • Elektrik enerjisi fiyatlarının olağan üstü artışı.
  • Tarımsal ürün fiyatlarının görece düşük kalması.
  • Mevcut üretim deseninde yer alan buğday/ayçiçeği münavebesinin değişmemesi Bölge çiftçisinin henüz tarla ziraatı yerine bahçe ziraatına dönmemesi. Yani katma değeri daha yüksek ancak, işgücü isteği fazla ürünlerin üretimini, biraz da pazarlama garantisi olmaması nedeniyle istememesi.
  • Kooperatifçiliğin yeterince özümsenmemesi.
  • Tesisleri devir alan kooperatif ya da muhtarlıkların sulama suyu ücretlerini toplayamaması.
  • Köy dışında, açık arazilerde bulunan Y.A.S. tesislerine ait kablo ve trafolara verilen zararın artması, çalınması ile baş edilmemesi.
  • S.İ.’nin Y.AS. kooperatiflerinden tesis edeceği kuyu ve diğer unsurlar için istediği geri ödemelere karşı isteksizlik gibi birbirinden çok farklı sebeplerle bölge tarımına ciddi ölçülerde katkı koyacak olan tesislerden yararlanılamamaktadır.

Büyükşehir belediyesi olarak yasal düzeyde yer altı sularının sahibi konumundaki D.S.İ. Bölge Müdürlüğü ile yapılan görüşmeler devam etmektedir.

Yer altı sulama tesislerinin (kuyuların) bulunduğu mahallelerden sadece 6’sında ki kooperatif faal vaziyettedir. Tesislerin sadece 7’si kimi olumsuzluklarına rağmen çalışır vaziyettedir. Faal ve istekli gözüken toplamda 6 adet mahallemiz bulunmaktadır. Bunlar; Hayrabolu Şalgamlı,Ergene Pınarbaşı, Saray Sofular, Beyazköy, Ergene Paşaköy ve Muratlı Arzulu dur. Faal kuyu sayısı 27 ve sulama sahası ise 12653 dekardır.

Halen faal görülenlerde bile düzenli sulama yapılabilmesi için önce suyun sahibi olan D.S.İ.nin yeniden suyun yeterliliğini test edip, belli koşulların yerine getirilmesi halinde izin vermesi gerekir. İznin verilmesi içinde sulama yapacak kooperatiflerin de borçlanmayı (geri ödemeyi) taahhüt etmeleri, kabullenmeleri gerekmektedir.

Bu aşamalardan sonra Büyükşehir Belediyesi var olduğu garantilenmiş ve kullanımına izin verilmiş yer altı suyunu parsellerin başına götürecek kapalı modern sulama sistemini kuracaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

“ARKADAŞLARIMIZA SAHİP ÇIKMAYA DEVAM EDİYORUZ”

TMMOB Tekirdağ İl Koordinasyon Kurulu gezi direnişinin yıldönümünde gezi davasından hükümlü durumunda bulunanlara sahip çıkmak …

Bir cevap yazın