Salı , 19 Mart 2024

BÜYÜKŞEHİR SATIN ALAMAZ MI?

1800’lü yıllarda Fransızlar tarafından inşa edildiği söylenen tarihi Muratlı Postane binası son geçirdiği yangından sonra kaderine terk edildi.
Eski PTT binasının içinde bulunduğu arsa, rahmetli Belediye Başkanı Salim Malcılar döneminde Muratlı Belediye Meclisi’nin 12.3.1998 tarih, 256 sayılı encümen kararı ile 1.150 liraya Türk Kızılayı Muratlı Şubesi’ne satılmış. Toplamda yaklaşık 235 m2 olan taşınmazı satın alan Kızılay Muratlı Şubesi tadilat yapmak istediğinde Anıtlar Kurulu’ndan izin almanız gerekli demişler. Onlarda Anıtlar Kurulu’ndan izin alma işlemi uzun olur diyerek uğraşmamış binanın yanındaki boş yerine kendilerine tek katlı bir bina yapmışlar.

Kızılay Muratlı Şubesi Başkanı Yüksel Tıranbeşli önceki yıllarda kendisiyle yapılan görüşmede kendilerine yetecek bir bina tahsis edildiğinde burayı tekrar belediyeye veya kuruma devredebileceklerini söylemişti. Geçtiğimiz dönem Ak Parti Tekirdağ Milletvekili Özlem Yemişçi seçim sonrası Muratlı’yı ziyarete geldiğinde bu bina kendisine gösterilmiş ve Kültür Bakanlığı’nca alınarak restorasyonunun yaptırılması ve binanın İLETİŞİM MÜZESİ’ne dönüştürülmesi istenmişti. Yemişçi elinden geleni yapacağını belirterek binanın dosyasını istemişti. Binaya ait dosya kendisine verildi ama değişen bir şey olmadı.

Muratlı’ya giden dönemin Ak Parti Milletvekili Ayşe Doğan gerekirse bunu meclise taşıyabileceğini söylemiş. Şimdi yeniden seçim kararı alındığına ve 1 Kasım’da seçim olacağına göre yakın zamanda bunun yapılması da imkânsız görünüyor. Tekirdağ İl Kültür ve Turizm Müdürü Ersan Ulusan’da Muratlı’ya giderek postane binasında incelemelerde bulunmuş ve elinden geleni yapacağını söylemişti ama şu ana kadar yapılan bir şey olmadı. Bunlar Muratlı Hizmet Gazetesi tarafından haber yapılmıştı.

Hizmet Gazetesi bundan kısa bir süre önce yaptığı haberinde Muratlı Belediye Başkanı Nebi Tepe’nin Türk Kızılay’ı Muratlı Şubesi Başkanlığı’na gönderderdiği imzasını taşıyan yazı ile buranın yıkılmasını istemiş ve yıkılmazsa belediyece yıkılacağını belirtmişti. Bu yazı Muratlı Halkı’nın tepkisine neden olmuştu. Tadilatı Anıtlar Kurulu’nun iznine tabi olduğu söylenen bu binayı Kızılay veya belediye nasıl yıkabilir? Tarihi yıkarak yok etmek mi yoksa gerekli tadilatı yaparak yaşatmak mı daha önemlidir?

Tekirdağ artık Büyükşehir olduğuna ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarihi eserlerin bakım ve onarımlarını yaptığına göre burayı da satın alarak gerekli tadilatları yapamaz mı? Kızılay’a Muratlı Belediye’si ile görüşerek yer veya bina temini yaparak değişime giderek burayı geri alamaz mı? Belediyenin malı olunca tadilatını yapabilir. Tadilatı yapılan bu bina İLETİŞİM MÜZESİ’ne dönüştürülebilir.

Muratlı Halkının bana ilettiği, orada doğan, büyüyen biri olarak onların talebini ben de buradan Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak’a iletiyorum; Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanlığı burayı satın alamaz mı? Burada gerekli izinleri alarak, projesini çizerek, tadilatını yapamaz mı? Tadilat sonrası burada Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanlığı olarak şehrin ilk İLETİŞİM MÜZESİ’ni açamaz mı? Konuyla ilgili dilekçemizi Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde görüşülmek üzere vereceğiz. Alınacak kararı veya verilecek cevabı buradan yayınlayacağız.

MURATLI TARİHİ POSTANE BİNASININ YANGIN SONRASI HALİ

MURATLI BELEDİYE BAŞKANI’NIN YIKIM YAZISI

            Muratlı Belediyesi’nden gelen resmi yazıda; eski metruk yapının oldukça eski olmasından dolayı 3194 sayılı yasanın 39. Maddesi gereğince 10 gün içinde yıktırılması talep edildi. 17.04.2015 tarihli Belediye Başkanı Nebi Tepe imzalı 54132954-11/621 sayılı yazı ile Eski PTT binasını yıkmak isteyen belediye, eleştiri oklarını üzerine çekti. Türk Kızılayı Muratlı Şubesi Başkanı Yüksel Tıranbeşli

mph3

            Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’ndan izin alınmadan tadilat, inşaat veya yıkım yapılamayacağını bilmeden yıkım talep eden Muratlı Belediyesi, vatandaşlardan da tepki gördü.
Öte yandan, konuyla ilgili harekete geçen Tekirdağ Valisi Enver Salihoğlu ve İl Kültür ve Turizm Müdürü Ersan Ulusan ise, binanın restoresi ya da yapımına uygun yeniden inşası için girişimlerde bulundu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

BAŞKAN YÜKSEL’İN BASIN AÇIKLAMASI

Kamuoyunda yer alan yanlış anlaşılmayı düzeltmek için bir açıklama yapma zaruretim doğmuştur. Öncelikle şunu belirtmeliyim …

Bir cevap yazın