Salı , 19 Mart 2024

BAŞKANLARIN BASIN TOPLANTISI

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrakve Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt Yüksel, Yahya Kemal Beyatlı Kültür Merkezinde ortak basın toplantısı düzenledi. Ortak basın toplantısına; TESKİ Genel Müdürü İbrahim İçöz, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Kaan Gaytancıoğlu, Büyükşehir daire başkanları, Süleymanpaşa Belediyesi Başkan Yardımcısı ve birim müdürleri ile basın mensupları katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan toplantının açılış konuşmasını Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt Yüksel yaptı. Başkan Yüksel’in konuşmasından satırlar; Sayın Başkan 15 gün önce beni arayarak “basın toplantısı düzenleyelim. İlgileri birinci elden ulaştıralım. Bilgi kirliliğini ortadan kaldıralım” dedi. Bu toplantının fikir babsı Kadir Başkan’dır bunu belirteyim. Biz daha önce kentsel dönüşüm toplantısı yapmıştık ancak basın mensuplarını davet etmemiştim. Hiçbir basın mensubu da niye bizi çağırmadın demedi. Biliyorlardı ki zamanı geldiğinde onları bilgilendireceğiz.”

Başkan Yüksel’den sonra kürsüye Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak davet edildi. Başkan Albayrak konuşmasına; “Tekirdağ bir elmas, Tekirdağ bir inci; Tekirdağ’da şimdi iyi ustalara ihtiyaç var. Şu anda iki usta karşınızda; biz konuşacağız çok fazla yaptık, ettik olmadan, basın mensuplarının soruları olacaktır” sözleriyle başladı.

Başkan Albayrak’ın konuşmasının devamından satırlar; “Tekirdağ’ımız 15 Ekim 1923’te Edirne vilayetine bağlı sancaktan il olmuş. 2013’te de büyükşehir oldu. 91 yıl hep Tekirdağ dedik. 6360 sayılı kanun çıkıyor ve senin adın Süleymanpaşa oldu diyor. Akşamdan köylü yatıyor, sabah mahalleli kalkıyor. Mahalleli, şehirli oluyor. O günkü herkesin kabahati var. O gün Tekirdağ ilimizi büyükşehir olmaya iyi hazırlayamadılar. 34 yıllık İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde, 24 yıllık İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde ne varsa vatandaş bizden onları istemeye başladı. 11 ilçemiz oldu ve hepsinin ismi Tekirdağ oldu. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi 39 büyükşehir içinde yer almıştır ve kendisini hissettirmiştir.

4 Belediye şu anda AK Partili Belediye, Tekirdağlıların büyük bir özelliği var. Ben baktım geçen gönem büyükşehir meclis kararlarının çoğu oy birliği ile alınmış. Akşam baktım ki, 2 yıldır bugüne kadar alınan kararların %93,5’u oy birliği ile alınmış. Ben, 11 belediye başkanı ile basın toplantısı yapayım dedim. İlkini Çorlu’da yaptım. İkincisini bugün burada yapıyoruz. Son toplantıyı Rasim Başkan’la Ergene’de yapacağız.

Büyükşehir Belediye Başkanı olarak ben, diğer belediye başkanları gibi tek kulvarda değil 11 kulvarda birden koşuyorum. Tekirdağ sürekli göç alan ve nüfusu hızla artan bir ilimiz. Tekirdağ’ın nüfusu her sene bir Hayrabolu, bir Şarköy kadar artıyor. Tekirdağ’ın bir özelliği daha var. Demokrafik yapısını kısmi olsa da korumuş. Biz de büyükşehir belediyesi olarak siyasi parti ayrımı gözetmeksizin 11 ilçemize de eşit mesafedeyiz ve en kaliteli hizmeti en hızlı bir şekilde halkımıza ulaştırmanın gayreti içerisindeyiz. Bu bağlamda her ilçemiz ihtiyacı olan hizmeti almaktadır, alacaktır. Göreve geldiğimiz günden bu yana Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak ilimize 2,5 Katrilyonluk yatırım yaptık. Ancak yeterli değil. Güçlü bir Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak Tekirdağ’ın şimdiye kadar alamadığı yatırım ve hizmetleri Tekirdağ’a kazandırmaya devam edeceğiz.”

Başkan Albayrak’tan sonra TESKİ Genel Müdürü İbrahim İçöz, TESKİ’nin Süleymanpaşa ilçesinde yaptığı yarımlarını, devam eden ve biten projelerini rakamlarla slayt eşliğinde anlattı. TESKİ Genel Müdürü İçöz’den sonra Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Kaan Gaytancıoğlu’da Büyükşehir Belediyesi’nin Süleymanpaşa’da hayata geçen yatırımları ve devam eden proje ve yatırımlarını slayt eşliğinde anlattı.

Genel Sekreter Yardımcısı Gaytancıoğlu’ndan sonra Süleymanpaşa Belediyesi’nin ilçede yaptığı çalışmalar, yatırımlar biten ve devam eden projelerini Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt Yüksel slayt eşliğinde anlattı.

Konuşmalardan sonra basının iki başkan basının sorularını cevapladı.

Basının “Cüneyt Başkan Süleymanpaşa’ya 22 ayda 100 milyon yatırım yaptık dediniz. Büyükşehir 7 yılda 283 milyon yatırım yaptık” dedi. Siz bu finansmanı nereden sağladınız?” sorusuna Başkan Yüksel’in cevabı; “75 milyon borçla devralmıştık şu anda 77 milyon borcumuz var. Herhangi bir borçlanmamız olmadı. Şu anda ayni banttayız. Ekstre bir şey yapmadık aslında; vatandaş bize güvendi, biz sadece gelir-gider dengesini doğru tutmaya çalıştık. Fuzuli masrafları kestik. Birz ticari mantık yürüttük” oldu.

Başkan Albayrak bu soruya şu cevabı verdi; “Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi kurulduğundan bugüne kadar 2 buçuk katrilyon yatırım yapmış. 5 katı kadar daha yapsak, Tekirdağ’ın ihtiyacı var. “Niye bu kadar az yatırım yapılmış yerine, neden bu kadar çok yatırıma ihtiyacı var” diye sormalısınız. Önce Tekirdağ’ın niye bu kadar çok yatırıma ihtiyacı var, onu sormalısınız. Bu düzen içinde önce kurumsallaştık. 24 daire başkanı var. Oraya eleman atayacaksınız. Bunlar çalışacak,1. Dönem için çok iddialı konuşmuyorum ama o dönem yatırımlarını iyi incelemelisiniz. 30 büyükşehir içinde yapılanmaların çoğunu yapmış büyükşehir belediyesiyiz. 5 yıldız aldık. Almayıverin 1 yıldız, 2 yıldız demekle olmuyor. Bu kurumsallaşmayla alındı. Türkiye’nin şartlarında bugün borcu olmayan tek büyükşehir belediyesi yok. Borç almayacağım, iş yapmayacağım; öyle bir şey yok.”

Basın  “Süleymanpaşa Belediyesi olarak Cengiz Topel Meydanı’nda yeni düzenleme yapacak mısınız? Büyükşehir Belediyesi olarak Cengiz Topel Meydanı’nı Süleymanpaşa Belediyesi’ne verecek misiniz?” diye sordu. Başkan Yüksel, soruya şu cevabı verdi; “Cengiz Topel Meydanı’nı biz büyükşehre teklif ettik. Büyükşehirden ret cevabı geldi.”

Başkan Albayrak bu soruyu şöyle yanıtladı; “Cengiz Topel Meydanı’nda daha çok yapılacak işler var. Cengiz Topel Meydanı’nda çok güzel bir çalışma var. O da Cüneyt Başkan’la size sürpriz olsun.”

TESKİ suyu evlere neden ucuz vermiyor? Sorusuna Başkan Albayrak,  su fiyatlarının Elektrik sarfiyatından kaynaklanan bir artış olduğunu belirterel şunları söyledi; “Su bana göre ucuz.  Biz suyu 7.79 TL’ye mal ediyoruz.  5,55 TL’ye satıyorduk. Su faturalarında 3 hane var.  Su fiyatlarında ÖTV, KDV Atık su bedeli gibi olan kalemler bize gelmiyor ve maliyeye yatıyor.  Bu yüzden su fiyatlarında artış oluyor.  Su fiyatlarına göre Büyükşehir Belediyeleri arasında TESKİ 7. Sırada ama Belediyelerin büyük bir kısmı baraj suyu kullanıyor. Biz ise suyun yüzde 89’luk dilimini 420 yer altı kuyusundan çıkartıyoruz. TESKİ kuyulardan çıkartılan suda harcanan elektrik için her ay TREDAŞ’a 10 Milyon TL elektrik parası ödüyor.  Tekirdağ’ın bu konuda dezavantajı var. Su fiyatlarını indirme şansımız yok. İnecik Barajları yapıldığı zaman maliyet azalacak.”

Büyükşehir Belediye binasına kaç para harcadınız? Sorusuna Başkan Albayrak şu cevabı verdi; “2014 yılında büyükşehir belediye başkanı olduğumun 3. Ayı, misafirim geldi ve büyük bir deprem oldu. Binadan çatır çatır sesler geldi ve birkaç duvarın çatladığını gördük. O zaman büyükşehir binasına günde 750 veya bin kişi giriyor. Deprem olur ve insanlar içerdeyken bina yıkılırsa bunun hesabını nasıl veririz? Bir insan bir şey olsa ne yaparız? Bu nedenle oradan çıkma ve yıkma kararı aldık. Tekirdağ’ın büyükşehir belediye binasına ihtiyacı vardı. Çok da iyi gidiyordu. İlk ihaleyi yaptığımız zamanlarda 8 hak edişten sonra Ankara’dan yazı geldi. “Hakediş artık göndermeyeceğiz” diye; İller Bankası’yla gene bir kredi ile ilgili sorun çıkmazsa, bittiği zaman orası gelişen bir bölge olacak. Orası hem rekreasyon alanı, büyükşehri ve TESKİ’yi de oraya aldık.”

Basının kentsel dönüşüm sorusuna Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt Yüksel’in cevabı; “1912 yılında Şarköy ilçesinde 7,4 büyüklüğünde meydana gelen depremde 2 bin 836 kişi hayatını kaybetmiş.  Bizim acilen kentsel dönüşüme ihtiyacımız var.  Kentsel dönüşüm konusunda büyükşehir Altınıva Mahallesi’nden başlayacak. Biz de planlarımızı Aydoğdu, Yavuz, Ertuğrul mahallelerinden başlatalım istedik. 62 bin 513 binamız var.  Merkezde 36 bin 289 Binanın 26 bin 765’i 2001 yılı deprem yönetmeliğinden önce yapılmış.  Şehri merkezinde yapılan binaların Yüzde 74’ü deprem yönetmeliğinden önce yapılmış.  Kentsel dönüşüm bir belediye başkanı için çok riskli bir konu. Kentsel Dönüşümde yüzde 100 herkesi memnun etmek mümkün değildir. Kentsel Dönüşüm meselesi yıllardır ertelenmiş. Ben bu makamda oturacağım diye ben kimsenin cesedini kucağıma alamam.  Kentsel dönüşümde değişmesi gereken 26 bin bina var.  Deprem yönetmeliğinden önce yapılan tüm binalar risklidir. Deprem olup binlerce kişinin canını toprağa verdikten sonra ben ne yapacağım. Biri rant diyecek korkusu ile bu işi bırakırsak bu iş kalır. Ben rantta değilim.  Biri canını kaybetse bunun hesabını veremeyiz. Biz bu işe gönlümüzü de kellemizi de koyduk. Deprem olmadan bu işi ne kadar kısa zamanda düzenleyebilirsek bunun derdindeyiz.”

Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak’ın bu soruya cevabı; “5 yıldır bununla uğraşıyoruz. Kentsel dönüşüm planımız son bir yıldır Bakanımız Sayın Murat Kurum’un önünde bekliyor. Sayın başkandan rica ettim. Sayın başkan görüştü, imzalandı geldi. Süleymanpaşa’da 7 bölge, 21 etap olmak üzere kentsel dönüşüm planları tamamlandı. Altınova mahallemiz zemin ve üstyapı nedeniyle büyük risk taşıdığı için öncelikli alandır.”

Şarap Fabrikası alanı ile ilgili soruya Başkan Yüksek; “Şarap Fabrikası’nda en son gelinen noktada  Anıtlar Kurulu’na gidecek. Bir adım yol alınmış değil,10 katlı binalar konulmuş. Biz olamayacağını söyledik. Anıtlar Kurulu’na gitti. Tekrar meclise gelecek” cevabını verdi.

Basının Süleymanpaşa Belediye Meclisi’nden Aralık ayında onay alarak büyükşehir belediye meclisine gönderilen 55 kırsal mahalle ile ilgili sorusunu Başkan Albayrak şöyle cevapladı; “Köyden mahalleye dönenlerin tekrar köy olarak dönmesi ile ilgili bir genelge çıktı.  Bu konuyu İlçe Belediyeler kendi meclislerinde görüştüler.  Süleymanpaşa Belediyesi 55 mahallenin tekrar köy statüsüne kavuşması için karar almış. Biz alınan bu kararı ilgili komisyona gönderip Büyükşehir Meclisinde tartışacağız.”

Yaklaşık 3 buçuk saat süren toplantının kapanış konuşmasında Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak şunları söyledi; “Bana göre verimli bir toplantı oldu. Şunu da bilmenizi istiyorum. Önümüzde 3 sene 2 aylık bir hizmet süremiz var. Kendi kitapçığımızda söz verdiğimiz seçim vaatlerinin çoğunu yapmak zorundayız. Cüneyt Başkan’la gayet iyi çalışıyoruz. Süleymanpaşa’da bütçede gösterilen rakamın üzerinde yatırım olacaktır. Yeter ki, gelirlerimiz ve kaynaklarımız eksilmesin.” Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt Yüksel kapanış konuşmasında; “Ben, başta büyükşehir belediye başkanıma teşekkür ediyorum. Basın mensuplarımıza şükranlarımızı sunuyorum. Bunu mümkünse ara ara yapabilirsek iyi olur. Bilgi kirliliğinin önüne geçmiş oluruz” dedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

“ARKADAŞLARIMIZA SAHİP ÇIKMAYA DEVAM EDİYORUZ”

TMMOB Tekirdağ İl Koordinasyon Kurulu gezi direnişinin yıldönümünde gezi davasından hükümlü durumunda bulunanlara sahip çıkmak …

Bir cevap yazın