Salı , 23 Nisan 2024

BACAK AĞRILARINIZIN SEBEBİ ATARDAMAR MI? TOPLARDAMAR MI?

doc. dr. hakan bingölÖzel Tekirdağ Yaşam Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Hakan Bingöl, konuyla ilgili şu bilgileri aktardı:
Genel olarak orta ve ileri yaşlarda çeşitli nedenlerle bacak ağrıları sıklıkla görülür. Sürekli olan ağrılar en sık olarak varis ve venöz yetmezlik gibi toplardamar bozuklukları ile oluşmakta ise de farklı olarak atardamar sistemindeki bozukluklar nörojenik bozukluklar ve lenf sisteminin iltihabi olayları nedeniyle de görülmektedir. Atardamar hastalıkları gelişmiş ülkelerde yetişkinlerin %10-15 ini etkisi altına alır.
Atardamar ve Toplardamar hastalıklarında hastanın dikkat etmesi gereken bulgular
1- Ağrı: Atardamar darlıklarında yürüme kekelemesi adı da verilen aralıklı ağrı vardır. Egzersiz sırasında bacak kaslarına yeterli kan gitmemesi sonucu oluşur. Bacağı sarkıtmakla kan akımı artacağı için şikâyetler azalır, bacağı kaldırmakla şikâyetler artar. Ancak atardamarın tam tıkanıklıklarında devamlı ağrı mevcuttur ve kıllarda dökülme gibi trofik bozukluklarla (damara bağlı bölgesel beslenememe durumu ) birlikte gözlenir. Toplardamar hastalıklarında ise bacak ağrısı genellikle gerginlik tarzında ağrılardır, uzun süre ayakta durma veya oturma ile ortaya çıkar. Bacağı sarkıtmakla kalbe dönen kan miktarı azalacağı için ağrı şikâyeti artarken bacağı kaldırmakla şikâyetler azalır.
2- Renk değişikliği: Atardamar darlıklarında genellikle bacağı yukarı kaldırmakla kan dolaşımı azalacağı için bacak soluk renk alır. Bacağı tekrar sarkıtmakla bacak mavi-mor renk alır. Toplardamar hastalıklarında varis ve yetmezlikte renk değişiklik gözlenmezken, iltihabi olaylarda genellikle pembe- açık kırmızı arasında bir renk değişimi gözlenir.
3- Ülser yaraları: Atardamar tıkanıklıklarına bağlı yaralar genellikle ayak sırtında, ayak bileği dış tarafında, basınç gören bölgelerde olurken, toplardamar bozukluklarına bağlı yaralar genellikle ayak bileği iç yüzünde gözlenir. Ülser bölgesindeki ağrı atardamar tıkanıklıklarında dayanılmaz tipte iken toplardamar tıkanıklıklarında çok şiddetli değildir. Atardamar darlıklarına bağlı ülser bölgesinden kanama hemen hemen hiç gözlenmezken, toplardamar tıkanıklıklarında venöz sızıntı tarzında kanama gözlenir.
4- Isı değişiklikleri: Atardamar hastalıklarında bacaklar genellikle normalden soğuk iken, toplardamar bozukluklarında genellikle ısı normaldir.
5- Bacaklarda şişme: Toplardamar hastalıklarında gün boyu ayakta kalma nedeniyle bacaklardaki kanın göllenmesi sonucu ödem gözlenirken atardamar hastalıklarında belirgin bir ödem gözlenmez.
6- Soğuk havalar ve soğuk uygulamaları ile birlikte atardamarlarda büzüşme olacağı için şikâyetler artarken, toplardamar hastalıklarında hava sıcaklığının artması, kaplıca hamam sauna gibi sıcak ortamlar şikâyetleri arttırır.
7- Sıkı konçlu çorapların giyilmesi atardamar hastalıklarında bacaklardaki kanın aşağılara gitmesi azalacağı için şikâyetler artar.
Buerger hastalığı ile şeker ve koleserol –lipid düzensizlikleri Atardamar Hastalıklarına zemin oluşturur. Buerger hastalığı olarak da bilinen hastalıkta hastalar genellikle orta yaşlarda ve uzun süreli sigara içicisi erkeklerdir. Toplardamar hastalıklarında ise genellikle öyküde genetik faktörler, uzun süreli sabit ayakta durma veya oturarak iş yapma, hamilelik gibi etkenler olaya iştirak etmekte ve hastaların çoğunluğunu bayanlar teşkil etmektedir.
Bacak ağrılarından şikâyetçi olan hastalar, mutlaka bacak ağrısını tek bir sebebe bağlamamalı, altında yatan sebebi önce kendileri bahsettiğimiz bulgularla değerlendirmeli ardından da mutlaka bir uzmana giderek doğru tedavi yöntemine gecikmeden başlanmalıdır. Yanlış ve gecikmiş müdahaleler kişilerde ileri dönemlerde uzuv kaybı ve hatta ölümlere sebep olabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

ONLAR ERDİ MURADINA

Ayşe ve Hayrettin Topçu’nun güzel kızı Ayser ile Hamide ve Aydın Gündoğdu’nun yakışıklı oğlu Ayhan, …

Bir yanıt yazın