Cuma , 19 Nisan 2024

ARITMANIN TEMELLERİ TÖRENLE ATILDI

Batı Atıksu Arıtma Tesisi’nin temel atma töreni yapıldı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende kürsüye ilk TESKİ Genel Müdürü Şafak Başa davet edildi.               Başa konuşmasına temel atma törenine hoş geldiniz diyerek başladı. Konuşmasının devamında özetle şunları söyledi: “Bugün gerçekten Tekirdağ, TESKİ için çok önemli bir gün; TESKİ kurulduğu günden itibaren en önemli yatırımlardan birisi başlatıyor. Halen Süleymanpaşa ilçesinde yapımı devam eden alt yapının önemli bir parçasını oluşturuyor. 1 nl havzalarda bulunan atık sular bugün açılışını yapacağımız arıtma tesisinde toplanması öngörülmüştür.

2. kademe planlama ile 60.000m3 atık suyu arıtacak kapasiteye ulaşacaktır. Atık sudan zararlı mikro organizmaların giderilmesi sağlanacak. 3 bölümden oluşmaktadır. Bu aşamay7a gelinceye kadar bazı yollar kat edildi. Ben; Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanına teşekkür etmek istiyorum. Şu ana kadar 920.000m2 hafriyat buradan alınarak saha TESKİ’ye hazır hale getirildi.

Tesisin inşa alanı 82.879m2dir. 32.000m2 inşaat alanı olarak kullanılacaktır. Eş zamanlı ihale hazırlıkları başladı. İller Bankası ile ihalesini yaptık. Aker-Ece İnşaat Ortaklığı işi ortak yapacaklar. Jayka Japon Kredisi ile finansmanı sağlanacaktır. Süresi 730 gündür. 1 yıl birlikte işletmemiz sözleşmede yer almaktadır. TESKİ’nin en büyük arıtma tesisidir ama yapımı devam eden 6 arıtma tesisimiz daha var.

Hayrabolu, Malkara, Muratlı, Saray önemli ölçüde tamlanmış olup yakın zamanda TESKİ tarafından devir alınacaktır. İl genelinde TESKİ’nin 7 tane ileri biyolojik arıtma tesisi olacaktır. Süleymanpaşa’da; 1 batı, 1 doğu’da 2 arıtma tesisimiz olacak. Bu dönemde 3 yeni biyolojik arıtma tesisi yapmayı planlıyoruz. Toplam 11 arıtma tesisimiz olacak. Mavi Bayraklı kıyılara, denizlere kavuşmak; bütün çabalar bunun için.

Barbaros Mahallesi kanal inşaatı için inşallah Çarşamba günü temel atacağız. 2016 yılını büyükşehir ve TESKİ olarak yatırım yılı ilan ediyoruz. TESKİ yakında kendi göletini, barajını yapar durumda göstermek en büyük arzumuz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Müteahhitlerden beklentimiz; en kısa sürede bu tesisi projeye uygun gerçekleştirmesidir.”

Başa’dan sonra kürsüye Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat davet edildi. Eşkinat konuşmasında: “Gerçekten 13 Kasım’da kutladığımız kurtuluşun bir başkasını bugün kutluyoruz. Bu sadece Tekirdağ’ın değil Marmara’nın da bir kurtuluşu. Bütün Süleymanpaşa’nın altını üstüne getiriyorlar. Çağdaş şehir düzgün bir alt yapının üstüne kurulur. Bunu gerçekleştirenlere Tekirdağ’ın teşekkür etmesini bekliyor, bu duygularla hepinizi selamlıyorum” dedi.

Eşkinat’tan sonra kürsüye Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak davet edildi. Albayrak konuşmasına “Tabii ki tarihi bir gün, tabii ki adı Süleymanpaşa olan yerleşim yerimizin atığı artık Marmara Denizi’ne dökülmeyecek. Bu işi bizden önce başlatan sevgili Adem Dalgıç’ı buraya davet ediyorum” diyerek başladı ve Adem Dalgıç’a mikrofonu bıraktı.

Dalgıç konuşmasında; “Benim için çok büyük bir sürpriz oldu. Kadir Başkana teşekkür ediyorum. 2009 yılında belediye başkanı olduğum zaman büyük bir üzüntü duyuyordum. Tekirdağ’da 8-9 yerden denize atıkların atılmasıydı. İller Bankası’yla koordineli bir çalışmamız gerçekleşti. Bu proje üzerinde defalarca, defalarca çalışma yaptık. Bugün buraya geldik. Ben; Kadir Başkana çalışmalarında başarılar diliyorum. Ülke dışına gittiğinizde size mutlaka ama mutlaka “arıtma tesisiniz var mı?” diye soruyorlar. Artık var diyeceğiz. Kadir Başkana tekrar başarılardiliyor, hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum” dedi.

Dalgıç’tan sonra Albayrak konuşmasını şu cümlelerle sürdürdü: “Biz; nasıl merkezi idarenin yaptıklarıyla gurur duyuyorsak onlar da bizim yaptıklarımızla gurur duysunlar. Çamur, çukur festivali yapın gibi anlamsız siyasi mesajlar vermesinler. Biz; festival yapacağız. Denizde balıklar yüzdüğünde festival yapacağız.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

“ARKADAŞLARIMIZA SAHİP ÇIKMAYA DEVAM EDİYORUZ”

TMMOB Tekirdağ İl Koordinasyon Kurulu gezi direnişinin yıldönümünde gezi davasından hükümlü durumunda bulunanlara sahip çıkmak …

Bir yanıt yazın