Perşembe , 25 Nisan 2024

UZAYIP BİTEMEYEN TREN YOLLARI

   Tekirdağ’da yeniden yapılacak denilerek durdurulan ve bir türlü başlayamayan, yılan hikâyesine dönen tren seferlerinin tarihi hala belli değil. Trenlerin kalkışında çalınan düdüklerde artık çalmıyor. Muratlı’ya geleceği dev ilanlarla söylenen Hızlı Tren Seferleri sadece yapılan ve asılan afişlerde kaldı. Hayata tam anlamıyla geçemedi.

   Gazetemizin 14. sayısında ve Çerkezköy Belediyesi’nin sayfasında da yayınlanan ilanda:

tr1

Yazanlar yukarıdadır. Muratlı İstasyon binasına asılan tabelada da seferlerin saatleri ilan edilmiştir.

tr2

Bu tabelaya göre başladı. Ayrıca Muratlı’da yayınlanan yerel Ses Gazetesinin haberinde tren seferlerinin başladığı belirtilmektedir. Ses Gazetesi’nin haberi aşağıdadır.

tr3

“KAPIKULE – ÇERKEZKÖY TREN SEFERLERİ BAŞLADI

Muhalifler “ Başlanan Tren seferleri için göstermelik olduğunu ve seçim sonrası tren seferleri iptal edileceğini “iddia etti.

Salı günü başlanan Kapıkule- Çerkezköy Tren seferleri başladı. Tekirdağ valisi Enver Salihoğlu, Ak Parti Tekirdağ milletvekili Ayşe Doğan ilk Tren seferinin ilk yolcusu oldular. Çerkezköy’den başlanan Tren seferleri Kapıkule de son bulacak günün belirli saatlerinde düzenli olarak yapılacağı açıklandı.

Edirne Kapıkule ile Çerkezköy arasında başlatılan Tren seferleri için bazı muhalif vatandaşlar “bunlar seçim yatırımlarıdır. Seçimler bitsin nasıl Tekirdağ – Muratlı teren seferleri iptal edildi bu seferlerinde iptal edileceğini savundular.”

     Gazetemizin 20. sayısında yayınlanan haberde başlamayan Tren Seferleri’nin CHP Tekirdağ Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı üyesi Emre Köprülü tarafından meclise taşındığını aşağıdaki haberle duyurmuştuk.

BAŞLAMAYAN TREN SEFERLERİ MECLİSTE

     Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü iptal edilen ve bir türlü açılmayan Çerkezköy-İstanbul Tren seferlerini TBMM gündemine getirdi

TBMM BAŞKANLIĞINA

   Aşağıdaki sorularımın Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Sayın Binali YILDIRIM tarafından yazılı olarak cevaplandırılması konusunda gereğini arz ederim.

Emre Köprülü

Tekirdağ Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divan Üyesi                                                                                                                                  

   Türkiye’nin en büyük ve en köklü sanayi bölgelerinden biri olan Çerkezköy ilçemizde, 1 Mart 2013 tarihinden bu yana Çerkezköy-İstanbul hattı Tren seferlerinin yapılamaması hem vatandaşlarımızı hem tüm bölge halkını büyük sıkıntıya düşürmüştür.

   Son olarak AKP’nin seçim vaatleri arasında yer alan ve 19 Kasım 2015 tarihinde açılacağı sözü verilen tren seferleri hala başlamamıştır. 1 Mart 2013 tarihinden bu yana yenileme çalışmaları gerekçesiyle iptal edilen tren seferleri bugüne kadar açılacağı duyurulan hiçbir tarihte başlatılmamıştır.

   Vatandaşlarımızın şikâyetleri üzerine konuyla ilgili görüştüğümüz yetkililer ise; çalışmaların hala bitirilemediğini ve seferlerin ne zaman başlayacağına dair kesin bir tarihin netleştirilmediğini ilettiler.

Bu bağlamda;  

  1. 1 Mart 2013 tarihinden bu yana yenileme çalışmaları nedeniyle kapalı tutulan, 1 Kasım 2015 seçimleri öncesi açılacağı sözü verilen ancak belirtilen 19 Kasım tarihinde de hala açılmayan Çerkezköy-İstanbul hattı tren seferlerinin başlatılmamasının sebebi nedir?
  2. Hem vatandaşlarımız için, hem de bir sanayi kenti olarak Çerkezköy için tren seferlerinin yapılamaması nedeniyle Çerkezköy’e ve bölge halkına mağduriyet yaşatan bahsi geçen yol çalışmaları ne zaman bitirilecektir?
  3. Türkiye’nin önemli bir sanayi kenti olan Çerkezköy ilçesinde Tren seferlerinin yapılamamasına bağlı olarak ilçenin ekonomik anlamda yaşadığı kayıp nedir?​

   Gazetemizin 27. sayısında “Afyonkarahisar’dan Üç Müjde başlıklı haberde Hızlı Tren seferleri ile ilgili olarak Bakan Binali Yıldırım’la görüşen Ak Parti Tekirdağ Milletvekilleri; Mustafa Yel, Ayşe Doğan ve Metin Akgün’ün haberinde Hızlı Tren’le ilgili kısım aşağıdadır:

HIZLI TREN İHALESİ YAPILIYOR

   Tekirdağ Milletvekilleri; Trakya Bölgesinin Ulaştırma, Habercilik ve Denizcilik ile ilgili yatırım projeleri ve bölgemizde yürütülen hizmetlerde yaşanan olumsuzluklar ve aksaklıkların giderilmesi konusunu Bakan Yıldırım’la Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz ve Edirne Milletvekili Rafet Sezen’in de katıldığı toplantıda görüştüler.

   Yüksek Hızlı Tren Projesinin ihalesinin 2016 yılında yapılacağını ve en kısa sürede de inşaatına başlanacağını belirten vekiller konuyla ilgili şu açıklamayı yaptılar: “Ulaştırma Habercilik ve Denizcilik Bakanımız Sayın Binali Yıldırım’la yaptığımız görüşme çok olumlu geçmiştir. Sayın Bakanımız Trakya Bölgemize özel önem verdiklerini ve Yüksek Hızlı Treni Trakyalı hemşerilerimize en kısa sürede kavuşturacaklarını ve bu yıl Projesinin İhale edileceğini bize iletti. Tüm Trakyalı hemşerilerimize hayırlı ve uğurlu olsun.”

Açıklaması var.

   Sonuç olarak; bir başlanıyor, başlanacak denilen ve hala başlamayan Hızlı Tren Seferleri’nin ihalesinin daha yapılmadığını, en kısa sürede yapılacağını Bakan Yıldırım açıkladı. En kısa süre ne kadar? Bu sürenin açıklamasının yapılması gerekir. Başladı ama kalkacak tren seferleri ne aşamadadır? Devam ediyor ama devam edecek midir? Gerçekten seçim yatırımı olarak başlatıldı da şimdi kaldırılabilir mi? Muratlı’dan yapılacağı açıklanan yük taşımacılığı tren seferleri ne zaman başlayacak? Başladı da bizlerin mi haberi yok? Devlete vergi ödemede ilk 10 sıradan aşağıya hiç inmeyen Tekirdağ’ın hak ettiği devlet hizmeti bu mudur? Tekirdağ; iktidar-muhalefet çekişmesine kurban mı ediliyor? Tekirdağ yerelde iktidar partisine oy vermediği için devlet yatırımlarında geri mi bırakılıyor? Tekirdağ’a gelen devlet yatırımlarına; son 10 yıl baz alınarak bakılsa verdiğinin karşılığı mıdır? Tekirdağ’da yılan hikâyesine dönen, bir türlü netleşemeyen Tren Seferleri, Trenle Yük Taşımacılığı konusunda ne zaman ve kimler tarafından bir açıklama yapılacaktır? Köprülü’ye Bakan Binali Yıldırım soru önergesinin cevabını verdi mi? Vermişse Ak Parti Tekirdağ Milletvekilleri veya önerge sahibi CHP Tekirdağ Milletvekili bize bunu açıklasın lütfen. Türküde “Uzayıp giden şu Tren yoları” diyor, Tekirdağ’ın ilçelerinde 2013’ten bu yana başlayamayan tren seferleri içinde “Uzayıp Bitemeyen Tren Yolları” diyoruz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

“ARKADAŞLARIMIZA SAHİP ÇIKMAYA DEVAM EDİYORUZ”

TMMOB Tekirdağ İl Koordinasyon Kurulu gezi direnişinin yıldönümünde gezi davasından hükümlü durumunda bulunanlara sahip çıkmak …

Bir yanıt yazın