Cumartesi , 20 Nisan 2024

TRAKYALI İŞ ADAMLARI AFRİKA’YA GİDİYOR

    Trakyalı İş Adamları yeni pazarlar bulmak, yeni iş bağlantıları yapmak için Sudan’ın Başkenti Hartum’a gidiyorlar.

Trakya Kalkınma Ajansı; Trakya Bölgesinden birçok farklı sektörlerde yatırımları bulunan iş adamlarını Trakya Bölgesi Ticaret ve Sanayi Odaları ve Borsaları işbirliği ile 24-29 Ocak 2016 tarihleri arasında Sudan’ın başkenti Hartum’a götürüyor.

Türkiye’nin lehine olarak Türkiye-Sudan ticaret hacmi; 2014 yılı itibari ile 320 milyon dolar, 2015 yılında 402 milyon dolar olmuştur. Türkiye lehine Tekirdağ İl bazında gerçekleşen dış Ticaret değerleri; 2013 yılında 425.000 dolar, 2014 yılında 628.000 dolar civarında olmuştur. Sudan’ın başlıca ihracat ürünleri; Altın, Petrol, Arap Zamkı, Canlı Hayvan ve Susam’dır. Önemli ithalat ürünleri; her türlü makine teçhizat, tarım ürünleri ve aletleri ve işlenmiş deri ürünleridir.

5 günlük ziyaret’te ilk olarak 2016 yılında 33. kez yapılacak olan Uluslararası Hartum Fuarına katılım sağlanacaktır. Hartum’da bulunan Türkiye Başkonsolosluğu ve Ataşelikleri ile toplantılardan sonra Federal Hükümet Yatırım ve Ekonomi Bakanları ile Tekirdağ ve Hartum bazında iş geliştirme toplantıları düzenlenecektir.  Hartum Valiliği, Ticaret Odası ve Hartum’a 35 km uzaklıkta bulunan Organize Sanayi Bölgesi ziyaret edilecektir. Gezi süresinde 1 adet heyetler arası iş görüşmesi yapılacak olup son gün düzenlenecek kültür turu ile gezi sona erecektir.

İŞ ADAMLARI GEZİYE NEDEN KATILMALI?

Sudan’da TIGEM tarafından 780.000 hektar tarım arazisi Türk yatırımcılara tahsis edilmiş olup TİKA tarafından da Sudan’ın çeşitli şehirlerinde muhtelif yatırımlar yapılmıştır. Sudan 37 milyon nüfusu ve toprak büyüklüğü bakımından Afrika’nın en büyük ülkelerinden biri olup, gerek TİGEM gerek diğer Devlet kurumları Sudan ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin artmasında aktif olarak çalışmaktadırlar. Sudan ekonomik açıdan; petrol üreticisi bir ülkedir. 120 milyon canlı büyük ve küçükbaş hayvana sahiptir, Dünya genelinde Arap Zamkı ve Susam gibi ürünlerin %70-%80 civarında üretildiği bir ülke olup siyasi açıdan ise de Afrika’da bulunan ülkeler arasında özellikle 2012 yılından itibaren herhangi bir sorunun yaşanmadığı bir ülke konumundadır. Yapılan etüt çalışmaları sonucunda görüldüğü üzere, Sudan’ı büyük, çok fazla yeraltı ve yerüstü kaynağa sahip olmasına rağmen bunları kullanacak ürün ve aletlere sahip olmayan, Çin ve Avrupa Birliği ülkeleri tarafından hedef alınmış ve gelecek 10 sene içinde şimdiki durumundan çok farklı bir ülke performansı göstereceği anlaşılmış bir ülkedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

AÇILMA TALEPLERİNİ İLETTİLER

Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası’na kayıtlı kafe ve restoran işletmeciliği faaliyetlerinde bulunan sektör temsilcileri Tekirdağ …

Bir yanıt yazın