Cuma , 29 Mart 2024

PROJEDE İKİNCİ AYAK ÇALIŞMALARI

    Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı Kırsal Kalkınma Şube Müdürlüğü tarafından yürütülmekte olan “Arıcılığı Geliştirme ve Polinasyon Projesi” kapsamında Süleymanpaşa Belediye sınırları içerisinde bulunan 276 arı yetiştiricisine 1207 adet kovan dağıtımı Sahil Dolgu Alanda düzenlenen programla yapıldı.

  Sahil Dolgu Alan Amfi Tiyatro yanında düzenlenen programa; Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Tamer Dodurka, Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Ahmet İstanbulluoğlu, Başkan Danışmanları; Neşat Erdoğan, Şeref Çetin, Elif Atayman, Meclis Üyeleri, Daire Başkanları, Şube Müdürleri ile kovan verilecek üreticiler katıldı.

   Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programın açılış konuşmasını yapan Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Hacı Aslan şunları söyledi: “Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi olarak 2014 yılının başlarında hayata geçen bir projenin ikinci ayağını uygulamak üzere burada toplandık. Tarım; değişen ve gelişen teknoloji arasında hızla büyüyen dünyanın en eski mesleğidir. Bu ulvi görevi yerine getiren üreticilerimizin görevlerini devam ettirebilmesi; temel ihtiyaçlarını karşılayabilmesi ve kazanabilmesine bağlıdır. Dünyanın en eski mesleğinin, insanoğlunun temel kaynağı olan gıda ihtiyacının karşılanması için üretimini devam ettirmesi gerekiyor. O halde üreticilere ilave gelir kaynaklarının oluşturulması gerekiyor. Biz de bu düşünceler ile 2014 yılında “Arıcılığı Geliştirme ve Polinasyon Projesi”ni başlattık. 81 il belediyesi ve 30 büyükşehir içerisinde bu kadar büyük ölçekte hazırlanan ilk projedir. Benzerleri artık diğer bölgelerde de uygulanmaya başladı. Arıcılık, salt bir gelir kaynağı olmaktan öte, yarattığı dışsallıkla 1 milyon 750 bin dönüm civarında mevcut tarım arazilerinde yetişen ürünlerinde yetişmesini olumlu yönde etkileyen özelliktedir. Çok az bir maliyetle ailedeki herkesin üretime dâhil edilebileceği ve kısa sürede ekonomik olarak geri dönebilen arıcılık sektörünün ülkemizde geliştirilmesi gerekiyordu. Bu nedenle rutin hale gelen kovan dağıtımlarımızı önümüzdeki sene de eğitimler, bilgilendirmeler halinde devam ettireceğiz.”

    Aslan’dan sonra kürsüye davet edilen Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet İstanbulluoğlu, “Böyle güzel ve anlamlı bir günde bizi bir araya getiren Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanıma ve değerli ekibine çiftçilerimize ve halkımıza sunduğu hizmetlerden dolayı teşekkür ediyorum.  Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi olarak bu güzelliklerin her anlamda destekçisi olduğumuzu belirtmek istiyorum. Fakültemizde arıcılık konusunda çok deneyimli hocalarımız bulunmaktadır. Yurt dışından gelen katılımcı hocalarımızla arıcılık ve tarım konularında çok sayıda araştırma üzerinde çalışmaktayız. Fakülte olarak hayata geçirilen başarılı projelerden dolayı emeği geçen herkesi kutluyor, böyle projelerde her zaman Tekirdağ Büyükşehir Belediyesinin yanında olduğumuzun bir kez daha altını çiziyorum” dedi.

    İstanbulluoğlu’ndan sonra kürsüye davet edilen Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat konuşmasında özetle şunları söyledi: “Bölgemiz çok önemli bir tarım potansiyeline sahip. Her ne kadar büyükşehir de olsak bu bölgenin ana gelir kaynağı tarımdır. Tarımı mümkün olduğu kadar alternatifli hale getirmeyi bütün dünya kabulleniyor. Bugün burada çok fazla söze gerek yok. “Aynası iştir kişinin lafa bakılmaz” derler ya arkada üç tır dolusu Büyükşehir Belediyemizin kendi imkanları ile ürettiği arı kovanları duruyor. Tarımı destekleyen bir belediye olarak emek ve katkı veren herkesi saygılarımı ve sevgilerimi sunuyorum.”

    Eşkinat’tan sonra kürsüye davet edilen son isim Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak oldu. Albayrak konuşmasında: “Göreve geldiğimiz ilk günden bugüne başlatılan çalışmalarla hayata geçirilen projelerle büyük yol aldık. Şehrin hem alt yapı hem de üst yapı sorunlarının giderilmesi için çalışmalar başlatarak şehre yeni bir çehre kazandırmak için var gücümüzle çalıştık ve çalışmaya da devam edeceğiz. Bu görevi bir büyükşehirden devralsaydık belki bugün bu sözleri söylemeyebilirdik ama yeni kurulan bir büyükşehir olarak tüm belediye başkanlarım ile beraber hayata geçirdiğimiz başarılı projelerle iyi bir ekibiz diyebilirim.

    Bitkisel üretim desenimiz, orman ve mera varlığımız dikkate alındığında, dışarıdan gelen 140.000 civarındaki gezginci arıcılara ait kovana rağmen bile 400.000 dolayında arı kovanına daha ihtiyacımızın olduğu hesaplanmaktadır. Biz Büyükşehir Belediyesi olarak kırsal kesimde tarımsal faaliyette bulunan çiftçilerimizin içinde bulunduğu durumu dikkate alarak “Arıcılığı Geliştirme ve Polinasyon” adlı bir proje hazırlayıp uygulamaya koyduk. Türkiye genelinde bir belediye tarafından uygulamaya konulan ilk ve en büyük projemizin bu yıl ikinci dilimini uyguluyoruz. Bu proje ile biraz önce söylediğimiz açığımızı, ihtiyacımızı karşılayacağız. Öte yandan da kurulacak minimum 30 kovanlık 2000 civarındaki arıcılık işletmesi ile de kırsalda yaşayan ya da ilişkisi olan o kadar çiftçimize de önemli bir gelir kaynağı yaratmış olacağız.

     Bugün burada Süleymanpaşa ilçemizin 69 mahallesinden 263 kişiye 1140 kovan daha verilecek. Geçen yıl verilenlerle beraber toplamda 2684 adet kovan dağıtılmış olacak. Bunlar içinde 40 civarında 30 kovana sahip arıcılık işletmesi daha şimdiden tesis edilmiş olacak. Bu projenin çok yönlü faydaları bulunmaktadır. Zaten bizim belediyemiz de sadece ilçe merkezlerinde alt yapı yapmıyor. Köylerimizin, hasat öncesi, tarla yollarının bakımı yapılmış 34 köyümüzün 55.000 dekar merasına 1,5 milyon ton gübre atılmak suretiyle ıslahı yapıldı. Özetle Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak biz çiftçimizin de yanında ve hizmetindeyiz”  dedi.

Konuşmaların ardından kovanlar üreticilere teslim edildi. Oğuzlu Mahallesi’nden kovan teslim alan arı üreticisi Ayşe Üner duygularını şöyle ifade etti: “Biz tarımla uğraşan kalabalık bir aileyiz. Daha önce çok kıt imkânlarla yürüttüğüm arıcılığı proje sayesinde büyüttüm. Belediye sadece kovan vermedi bize eğitimler de vererek bu işi doğru yapmamızı sağladı. Bizlere verdiği bu destekten dolayı Başkanıma ve ilgilenen herkese teşekkür ediyorum.”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

“ARKADAŞLARIMIZA SAHİP ÇIKMAYA DEVAM EDİYORUZ”

TMMOB Tekirdağ İl Koordinasyon Kurulu gezi direnişinin yıldönümünde gezi davasından hükümlü durumunda bulunanlara sahip çıkmak …

Bir yanıt yazın