Çarşamba , 24 Nisan 2024

MANDALI “İKİ BÜYÜK GURUR VE MUTLULUK BİR ARADA”

KAPAKLI BLD.BŞK.İRFAN MANDALI     Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 92. yılı, Kapaklı’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 93. yılı dolayısıyla mesaj yayınladı. Mandalı’nın mesajı: “Bugün cumhuriyetimizin kuruluşunun 92. ve Kapaklı’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 93. Yıldönümü nedeniyle iki büyük gurur, onur ve mutluluğu bir arada yaşıyoruz.

   Bugün bu bayrak altında, özgür ve bağımsız olarak yaşamamızı sağlayan başta ulu önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, bu ülkenin savunmasında ve yeniden kurulmasında emeği geçen bütün atalarımızı, şehit ve gazilerimizi bir kez daha rahmet, minnetle ve saygıyla anıyorum. Ruhları şad, mekânları cennet olsun.

   Bilindiği gibi Osmanlı Devleti ve Türk halkı, Balkan Savaşlarında çok büyük kayıplar vermiş, hem askeri açıdan hem de maddi ve manevi olarak çok zayıflamıştı. Bu savaşın en ağır ve acılı kısmı da yaşadığımız bu topraklarda geçmişti. Hemen ardından Birinci Dünya Savaşı başlamış ve 1914 ten 30 Ekim 1918 de imzalanan Mondros mütarekesine kadar devam etmişti. Savaşı kaybeden Osmanlı’nın toprakları İşgal ediliyordu. 20 Temmuz 1920 de Marmara Ereğlisi’nde karaya çıkan Yunanlılar, içerisinde Kapaklı’nın da bulunduğu Trakya Toprakları’nın büyük bir bölümünü işgal etmişlerdi. 30 Ağustos 1922 deki büyük taarruzda kazanılan destansı zafer sonrası 11 Ekim 1922 de imzalanan Mudanya Mütarekesi ile savaş son bulmuştu.

   Kapaklı 27 ay Yunan işgali altında kaldı. Bu zaman içerisinde Yunanlılar halka çeşitli eziyetler yapıyorlar, yıkıp yakıyorlar, öldürüyorlar mallarını ellerinden alıyorlardı. Türk halkı yılmadı, direndi, örgütlendi ve büyük bir kurtuluş mücadelesi verdi. Sonunda 29 Ekim 1922 günü Yunalılar Kapaklı’dan çekilmek zorunda kaldılar.

   Bu topraklarda neler yaşandığını, çok zor şartlar ve imkânsızlıklarla Türk halkının nasıl bir zafer kazandığını bilen biri olarak gelecekte de özgürlük, bağımsızlık, bayrak, vatan ve millet söz konusu olduğunda Türk milletini ve devletini bölmeye çalışanlara karşı zafer kazanacağına buna asla izin vermeyeceğine olan inancım tamdır.

   Bir Türk olmaktan, bu ülke ve bu bayrak altında bağımsız olarak yaşamaktan büyük bir gurur ve onur duyuyorum. Kapaklı’mızın Kurtuluşunun 93. Yılı ve Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunun 92 yılını bir kez daha kutluyor hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE!

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

“ARKADAŞLARIMIZA SAHİP ÇIKMAYA DEVAM EDİYORUZ”

TMMOB Tekirdağ İl Koordinasyon Kurulu gezi direnişinin yıldönümünde gezi davasından hükümlü durumunda bulunanlara sahip çıkmak …

Bir yanıt yazın