Cuma , 19 Nisan 2024

KÜÇÜKMİDİL “DEVLET; BİZİM ZARARIMIZI KARŞILASIN”

   TETAŞ Tekirdağ Özel Halk Otobüsleri İşletmesi Yönetim Kurulu Başkanı İlyas Küçükmidil; 65 yaş ve üzeri vatandaşların ücretsiz taşınmaları konusunda sağlanan devlet desteğiyle ilgili açıklama yapmak üzere TETAŞ’ın otogar binasında basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında konuşmasına; “üç yıl önce TETAŞ A.Ş.’yi kurduk. 3 Mart 2013’ten itibaren Halk Otobüs Taşımacılığına başladık. 65 yaş üstü vatandaşların taşınmasıyla ilgili yasa çıktı. 6 Ocak’ta bir yönetmelik yayınlandı. İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlerde 1.000-TL, diğer büyük şehirlerde 750-TL, diğer şehirlerde 600-TL ödeneceği açıklandı” diyerek başladı.

   Küçükmidil’in basın açıklaması: “Tekirdağlı hemşerilerimizin yakından bildiği üzere 4736 sayılı Kanun ve Ücretsiz İndirimli Seyahat Kartları Yönetmeliği gereğince 7.3.2014 tarihinden itibaren 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımız işletmemize ait özel halk otobüsleri ile ücretsiz seyahat etmektedirler.

   Tekirdağ Belediyesi ile imzaladığım sözleşmede otobüslerimizde seyahat eden yolcuların elektronik bilet kullanması zorunlu olduğundan işletmemizce 65 yaş ve üzeri yolcularımıza ücretsiz seyahat etmelerini sağlayan elektronik biletleri işletmemiz tarafından yine ücretsiz olarak verilmiştir. İşletmemiz tarafından verilen ücretsiz elektronik biletin toplam maliyeti ise 49.010,00 TL’dir. Ayrıca otobüslerimizde ücretsiz seyahat eden 65 yaş ve üzeri vatandaşların % 10-15 oranındaki kısmı sadece kimlik kartlarını göstermek suretiyle otobüslerimize binmektedir.

   İşletmemizdeki ve Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’ndeki kayıtlara göre 2014 yılı Mayıs ayı ile 2015 yılı Aralık ayı içinde otobüslerimiz ile toplam 2.479.330 adet 65 yaş ve üzeri vatandaşımız ücretsiz taşınmıştır. 2-TL bilet fiyatı üzerinden yapılan hesaplamaya göre işletmemizin zararı 4.936.445-TL’ dır. Aylık zarar miktarı ise 259.202.62 TL’dır. Ayrıca sadece kimlik karlarını göstermek suretiyle otobüse binenler de eklendiğinde işletmemizin uğradığı zararın bundan daha fazla olduğu açıktır. İşletmemize ait 70 adet otobüs olduğu gözönüne alındığında otobüs başına uğradığımız aylık zarar tutarı 3.702.88 TL’dır.

   06.01.2016 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Yönetmelik ile 65 yaş ve üzeri vatandaşların ücretsiz seyahat etmeleri ile ilgili olarak işletmelere Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından Belediyeler aracılığıyla gelir desteği ödemesi yapılması kararlaştırılmıştır. Yönetmelik Hükümlerine göre 2016 yılı için yapılacak gelir desteği ödemesi araç başına 750 TL’dir. Oysa yukarıda da belirttiğimiz üzere 65 yaş ve üzeri vatandaşların ücretsiz taşınmaları nedeniyle işletmemizin uğradığı zarar araç başına en az 3.702,88 TL olup, -kimlikleri ile binenler eklendiğinde bu zarar daha fazladır- Yönetmelik uyarınca verilecek gelir desteği araç başına uğranılan zararın yaklaşık 1/5’i kadardır.

   Ayrıca ve özellikle de belirtmek isteriz ki, Kanunda ve gerekse Yönetmelikte, 65 yaş ve üzeri vatandaşların ücretsiz seyahatinin sınırları ile ilgili olarak herhangi bir düzenleme öngörülmemiştir. İşletmemizdeki elektronik bilet kayıtlarına göre, 65 yaş üzeri yolcuların günde 18 defa otobüslere bindiği, bir duraklık mesafede dahi otobüslere bindikleri, bindikleri duraktan son durağa kadar gidip otobüsten hiç inmeden bindikleri ilk durakta otobüsten indikleri, araçlarımıza keyfi olarak inip bindikleri gibi benzeri birçok hakkın suiistimali ile karşı karşıyayız.

   Bilindiği üzere Anayasamızın 173. maddesinde yer alan, “Devlet, esnaf ve sanatkârları koruyucu ve destekleyici tedbirler alır” kuralı bulunmaktadır. Ayrıca Anayasamızın 18. maddesindeki “Hiç kimse zorla çalıştırılamaz. Angarya yasaktır.” şeklindeki düzenleme ile angarya yasaktır. 65 yaş ve üzeri vatandaşların herhangi bir sınırlamaya tabi olmaksızın (bir kişinin günde 18 defa otobüse binmesi gibi) özel işletmelere ait otobüsler ile seyahat etmeleri Anayasadaki angarya yasağına açıkçası aykırıdır.

   Yukarıda da belirttiğimiz üzere, Yönetmelik ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nca yapılması öngörülen gelir desteği, araç başına uğranılan zararın anca 1/5’i kadardır. Yani zararımızın sadece beşte biri karşılanmaktadır.

   Devletimizin “Sosyal Devlet İlkesi”ni yerine getirmek adına bir gruba pozitif ayrımcılık tanırken, bu tanımanın getirdiği mali külfetlerin yani 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımızın ücretsiz taşınmaları nedeniyle ortaya çıkan zararın ve/veya maliyetin işletmemiz ve işletmemiz gibi toplu taşıma işini gerçekleştiren bir esnaf grubunun üzerine yüklenmesi bizler, ortaklarımız ve ülkemizdeki diğer tüm toplu taşıma işini yapan esnaflarımız için katlanılamaz bir boyut almıştır. Artan işletme maliyetleri üzerine bir de 65 yaş ve üzeri vatandaşların ücretsiz taşınmaları nedeniyle ortaya çıkan zarar eklendiğinde iflaslar ve ekonomik yıkımlar kaçınılmaz olacaktır.

   Kamuoyunun bilgisine saygıyla sunulur.”

   BASININ SORULARI

     Açıklama sonrası Küçükmidil basının sorularını cevapladı. Soru üzerine “65 yaş ve üzeri şehirde verilen kart sayısı 15.500’dür” dedi. Destek konusunda yaptıkları görüşmeler sorusuna Küçükmidil’in cevabı; “Seçim üzeri bize verilen çok sözler oldu. Ak Parti İl Başkanı Ahmet Akçay, İlçe Başkanı Cüneyt Yüksel, Milletvekilleri; Mustafa Yel, Ayşe Doğan, Metin Akgün olsun “Biz bu işi görüşeceğiz” dediler ama durum ortada” oldu.

   Yapılan alt yapı çalışmaları dolayısıyla sıkıntı yaşıyorsunuz. Bu konuda ne diyorsunuz soruna Küçükmidil şu cevabı verdi: “Süleymanpaşa İlçesi’nde bir alt yapı hamlesi olduğu ortada, şehirde yapılanma var. Yapılan çalışmalardan dolayı üst yapı kapamalarında sıkıntı var. Dün Lale Un’un orada aracımızda oluşan altyapı zararı 4.000-TL civarındadır. Altyapı çalışmalarından dolayı, bazen araç doluluğundan binemiyorlar. Böyle sıkıntılarımız var.”

   Kimlerden nasıl bir destek istiyorsunuz sorusuna cevap olarak Küçükmidil; “Biz; Ak Parti yöneticileri olsun, milletvekilleri olsun destek bekliyoruz. Biz; sadece zararın karşılanmasını istiyoruz. Tabii ki bizimde çorbada tuzumuz olacak. Devletimiz sosyal devlet olacak elbette ama bizim zararımızı karşılasın. Asgari ücret arttı” dedi.

   Soru üzerine yolcu taşıma rakamları hakkında Küçükmidil; “1.200.000 aylık yolcu taşıyoruz. %60 vatandaş taşıyoruz. 15.000-20.000 arası öğrenci var. Yazın açığını öğrenci kapatıyor” açıklamasını yaptı.

   “ Mahalledeki araç kaymasıyla ilgili büyükşehir belediyesi sizinle görüştü mü?” Bu soruya Küçükmidil “Görüşmedi ama Kumbağ, Barbaros’ta taşımacılıkta sıkıntı var, biliyorum” cevabını verdi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

“ARKADAŞLARIMIZA SAHİP ÇIKMAYA DEVAM EDİYORUZ”

TMMOB Tekirdağ İl Koordinasyon Kurulu gezi direnişinin yıldönümünde gezi davasından hükümlü durumunda bulunanlara sahip çıkmak …

Bir yanıt yazın