Salı , 23 Nisan 2024

KÖPRÜLÜ’NÜN İNSAN HAKLARI GÜNÜ MESAJI

CHP Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla basın açıklaması yaptı. Köprülü’ nün Dünya İnsan Hakları Günü mesajı:

İNSAN HAKLARI EN TEMEL DEĞERİMİZDİR

İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi, insan hakları mücadelesinin temel yazılı metinleridir. Evrensel Bildirge’nin yazılmasının ardından, daha sonraki insan hakları belgeleri hep onu esas aldılar. Ortaya koyduğu tüm ilkeler uluslararası sözleşmelerin, bildirgelerin, hemen hemen hepsinde aynı biçimde yer aldı. Evrensel Bildirge insan hakları alanında öncü metin olmayı günümüzde de sürdürmektedir.

İnsanlığın ortak değeri bu bildirgenin ana fikri her şeyden önce onurlu, özgür, eşit bir yaşam ve din, dil, cinsiyet, renk, siyasal düşünce yönünden her türlü ayrımcılığa bir karşı çıkıştır.

İnsanın temel hakkı olan yaşama hakkını yok eden savaşlara, can ve mal güvenliğini tehdit eden teröre, ırk, dil ve din özgürlüğünü ortadan kaldıran ayrımcılığa, insanın insanca yaşama imkanını elinden alan açlık ve yoksulluğa karşı insanlık tarihinden süzülüp gelen bir vicdanın sesidir bu bildirge…

Üzülerek tanık olmaktayız ki; yaşama hakkının ihlalinden, düşünce ve inançlarla ilgili hakların kullanılmasına, eğitim ve sağlık hakkından sosyal, kültürel ve ekonomik haklara kadar farklı türden ihlaller, bildirgenin yayınlandığı 10 Aralık 1948 tarihinden beri, dünyanın en önemli sorunları arasında yer almaya devam etmektedir.

Demokratik olduğunu iddia eden tüm devletlerin, bu bildirgede yer alan ilkeleri eksiksiz hayata geçirmesi ve geliştirmeleri en temel görevleridir. Bir ülkede insan hakları alanındaki gelişme, o ülkenin tüm gelişmişlik ölçütlerinin başında gelir.

Her kuşak kendi demokrasi, özgürlük ve insan hakları mücadelesini verir. Bugün bize de bu mücadelede düşen görev, “ileri demokrasiye geçiyoruz” diyerek her türlü baskı aracını kullanıp, demokratik toplumu sindirmeye çalışanlara, basın özgürlüğünden ifade özgürlüğüne kadar bütün özgürlükleri kısıtlamaya çalışanlarla mücadele etmektir.

İnsan haklarını sadece kendi sorunları gündeme geldiğinde hatırlayanlara, iktidar gücüne ulaşınca hiçbir hak ve özgürlüğü tanımayanlara karşı birlik olmak, gelecek kuşakların daha özgür ve demokratik bir dünyada yaşamaları için bize düşen en büyük sorumluluktur.

Cinsiyeti, dini, milliyeti, ideolojisi, ekonomik durumu, eğitimi ne olursa olsun, insanın insana eşit olduğu, en temel insan haklarından yararlandığı bir dünyada yaşamak umuduyla; başta yurttaşlarımız olmak üzere tüm insanlığın Dünya İnsan Hakları Günü’nü kutluyorum.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

DİKTAŞ’TAN ÇOCUKLARA BAYRAM HEDİYESİ

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Çorluda Millet Bahçesi ve Cumhuriyet Parkını Çorluspor …

Bir yanıt yazın