Cuma , 19 Nisan 2024

KÖPRÜLÜ: “DOLANDIRICILAR MASKE DEĞİŞTİRDİ”

 

Kredi kartı ve banka kredi borcu olan birçok kişiye telefonla ulaşarak “Biz varlık yönetim şirketinden arıyoruz. Bankaya olan borcunuz bize geçti. Ödemezseniz hapis cezası çıkacak” diyen dolandırıcılar, ödeme sıkıntısı çeken vatandaşa musallat oldu.

Varlık Yönetim Şirketleri’nin temsilcisi bir avukat olduğunu söyleyen dolandırıcılar,

borçlunun kendisine ulaşamama durumunda bu kişilerin akrabalarını, yakınlarını arayıp, kişisel borç bilgilerini ilgili ilgisiz birçok kişiyle paylaştılar.

Vatandaşların konuyla ilgili şikâyetlerini, soru önergesiyle Meclis gündemine taşıyan CHP Tekirdağ Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divan Üyesi Emre Köprülü, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) izniyle kurulan Varlık Yönetim Şirketleri’nin, hukuki takip süreci başlamış sorunlu alacakları bankalardan ucuza satın alarak, tahsilâtını üstlendiklerini belirterek, “Varlık Yönetim Şirketleri sayesinde bankalar, takipteki alacak yükünden kurtulma imkânına kavuşmaktadır. Fakat bu durum bankalar için bir kolaylık gibi gözükse de, uygulamada birçok vatandaşın şikâyetine neden olmaktadır” dedi.

Köprülü önergesinde, Varlık Yönetim Şirketleri’nin birçoğunun, borçluya ulaşmalarının ardından borç hakkında gerekli yazılı bilgilendirmeyi yapmadığını, aksine gerekli miktarın ödenmemesini sözlü olarak ifade ettiğini ve alıcı ile resmi olmayan bir diyaloga girildiğini vurguladı.

Bu durumun sonucunda özellikle son günlerde dolandırıcılık olaylarında artış olduğunu belirten Köprülü, “AKP hükümetinin uyguladığı yanlış ekonomi politikaları vatandaşı zaten yeterince ezdi, mağdur etti. Her evde bir kredi borçlusu var, neredeyse her 4 evden birine haciz gelme durumu da var. Hükümetin mağdur etmesi yetmiyormuş gibi, bu seferde avukat kılığında maske değiştirmiş dolandırıcılar, vatandaşa musallat olmuş durumda. Ortalarda konu hakkında önlem alan bir hükümet yetkilisi de yok” dedi.

Köprülü önergesinde şu sorulara yer verdi:

  • Türkiye genelinde 01.01.2007- 01.02.2016 tarihleri arasında özel, kamu ve katılım bankasına ait kredi kartı borçlarından kaçı, bu bankalar tarafından tahsilâtı yapılamadığı için Varlık Yönetim Şirketlerine devredilmiştir?
  • 01.2007- 01.02.2016 tarihleri arasında, devredilen bu borçların yıllara göre miktarı nedir?
  • Yine bu tarihler arasında devredilen bu borçların illere göre dağılımı nedir?
  • 01.2007- 01.02.2016 tarihleri arasında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’na, Varlık Yönetim Şirketleri ile ilgili kaç şikâyet yapılmıştır?
  • 01.2007- 01.02.2016 tarihleri arasında yapılan şikâyetlerin illere göre dağılımı nedir?
  • Özellikle son günlerde, Varlık Yönetim Şirketleri’nden arandığını ve dolandırıldığını söyleyen vatandaşlarımızın şikâyetleri ile ilgili bir çalışma yapılmakta mıdır?
  • Konuyla ilgili bakanlığınız tarafından bir düzenleme yapılacak mıdır?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

“ARKADAŞLARIMIZA SAHİP ÇIKMAYA DEVAM EDİYORUZ”

TMMOB Tekirdağ İl Koordinasyon Kurulu gezi direnişinin yıldönümünde gezi davasından hükümlü durumunda bulunanlara sahip çıkmak …

Bir yanıt yazın