Çarşamba , 24 Nisan 2024

ENGELSİZ YAŞAM MERKEZİ İHALE AŞAMASINDA

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından Marmara Ereğlisi Belediyesi’nce tahsis edilen arazi üzerine yapılacak 60 kişilik kapasiteli “Engelsiz Yaşam Merkezi”yle ilgili zemin testleri yapılarak İhale aşamasına gelindi.

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından Marmara Ereğlisi’nde yapılacak olan Engelsiz Yaşam Merkezi’yle ilgili bilgi almak için İl Müdürü Hasan Yılmaz’ı makamında ziyaret ettik. Yılmaz Marmara Ereğlisi’nde yapılacak olan Engelsiz Yaşam Merkezi’yle ilgili olarak şunları söyledi: “Bakanlık tarafından proje kapsamındaki yaşam merkezleri illerin durumlarına göre uyarlanmaktadır. Örnek projeleri bakanlığımızdan alıyoruz. Burada, kendi şehrimizde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü aracılığıyla çalışmalarını tamamladıktan sonra inşaatına başlıyoruz.

Marmara Ereğlisi’ndeki Engelsiz Yaşam Merkezi’de bakanlık tarafından başlatılan tip proje kapsamında oluşturulacaktır. Merkez; Marmara Ereğlisi Belediyesi tarafından tahsis edilen arazide yapılacaktır. Tahsis edilen arsanın zemin testleri yapıldı ve ihale aşamasına gelindi. 60 kişilik kapasiteye sahip olacak merkezden kendine bakamayacak kadar düşkün olmayan engelli bireyler faydalanacaktır.”

Yılmaz; Marmara Ereğlisi’nde yapılacak olan Engelsiz Yaşam Merkezi’nin binaları, çevre düzenlemesi ve inşaatın özellikleri hakkında verdiği bilgiler: Engelsiz Yaşam Merkezi Evleri, 9 kişinin bir arada yaşayabileceği tek katlı evler şekilde düzenlenecektir. Her bir ev yaklaşık 250 m² olup, bu metrekareye evlerin giriş cephesindeki teraslar da dâhildir. Yaşam evi girişlerinin idari binadan görülebilecek şekilde konumlandırılmasına dikkat edilecektir. Yaşam Evleri İdari Binaya bağlı olarak hizmet verecektir

İdare Binası içerisindeki atölyeler, engellilerin gün içinde vakit geçirebilecekleri tek kapalı alandır. Bu nedenle engellilerin başkalarının yardımına ihtiyaç duymadan yaşam evlerinden idari binaya ulaşabilmesi için peyzaj ve çevre düzenlemesi yapılırken TS 9111’e uyulacaktır.

Her yaşam merkezi evinde farklı engel grubundan kişiler bulunabileceğinden, her evin bahçesi görselliği kesmeyecek şekilde Panel çit ile sınırlandırılacaktır. Bu çit beton hatıl üzerine yapılacak olup, evler arasında duvar yapılmayacaktır. Yaşam evlerinin bahçe giriş kapıları, çift kanat açılacak şekilde yapılacaktır.

Engelsiz Yaşam Merkezi Evleri yapılacak arsanın eğiminin az olmasına dikkat edilecektir. Engelli kişilerin başkalarına muhtaç olmadan kendi yaşamlarını sürdürebilmeleri temel hedeftir.

Bölge ve kullanım özellikleri göz önünde bulundurularak, Engelsiz Yaşam Merkezi’ni çevreleyen ihata duvarı üzerine panel çit yapılacak fakat engelli bireylerin sosyal ortamdan izole etmeden güvenlikleri sağlanacaktır.

Projelendirme sırasında, bölgenin karakteristik mimari özelliklerini yansıtan ve yöreye has yapı-cephe malzemelerinin kullanılması ve binanın çevredeki mimari dokuya uygun olması tercih edilecektir.

Bahçede ve yaşam evlerine girişlerde zorunlu olarak kot farklılığının bulunduğu yerlerde mutlaka TS 9111’e uygun rampalar yapılacak ve peyzaj tasarımında, yeşil alan içerinde kamelyalar ve bunlara ulaşabilecek yürüme yolları yapılacaktır. (160-200 cm. genişliğinde) Yapılacak tüm yollarda tekerlekli sandalye kullanımına uygun zemin döşemesi kullanılacaktır. Bahçede yeterli alan olması durumunda engellilerin uğraşabileceği tarım alanları ve hayvan barınakları düzenlenecektir diyen Yılmaz konuşmasını engeli ve yaşlılara yönelik sosyal rehabilitasyon bakımevi ve benzeri projeler üzerinde çalışmalarının devam ettiğini belirterek bitirdi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

ONLAR ERDİ MURADINA

Ayşe ve Hayrettin Topçu’nun güzel kızı Ayser ile Hamide ve Aydın Gündoğdu’nun yakışıklı oğlu Ayhan, …

Bir yanıt yazın