Cuma , 19 Nisan 2024

ÇORLU TARIM FUARI

Türkiye’nin en büyük Açık alan fuar organizasyonu olan, yaklaşık 250 firmanın  bine yakın ürünü bir arada sergilediği 9. Çorlu Tarım Fuarı açıldı. Fuar açılış törenine; Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan, Tarım Bakanı Yardımcısı Mehmet Daniş,  AK Parti Tekirdağ Milletvekili Metin Akgün,  Çorlu Kaymakamı Levent Kılıç,  Ergene Kaymakamı Fatih Kızıltoprak, Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan, Ergene Belediye Başkanı Rasim Yüksel,   Tekirdağ Tarım İl Müdürü Zekeriya Sarıkoca, Çorlu Emniyet Müdürü Aykut Efe, Tarım Kredi Bölge Müdürü Rıfat Aktürk, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Hacı Aslan,  davetliler ve vatandaşlar katıldı.

Tekirdağ Büyükşehir Belediye  Başkanı   Kadir Albayrak açılışta yaptığı konuşmasına Tekirdağ Büyükşehir Belediyesinin tarım alanında yaptığı projeler hakkında bilgiler vererek başladı. Tekirdağ’ın tarımsal değerleri olan  bir il olduğunu söyleyen, Albayrak özetle; “Türkiye’nin en büyük açık alan fuarı olan Çorlu Tarım Fuarı  hayırlı olsun. Tekirdağ’ın  beş vizyonuna da hizmet etmeye devam edeceğiz. Fuara  renk katan firma sahipleri ile  fuarın düzenlenmesinde emeği olan herkese  teşekkür ediyorum” dedi.

Bakanlık faaliyetleri ile ilgili bilgiler veren Tarım Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş tarıma gösterdiği yakın ilgiden dolayı Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak’a teşekkür etti ve bu yıl içinde temelinin atılması planlanan Malkara Et Kombinasının da bölge halkına büyük faydalar sağlayacağını söyledi.

AK Parti Tekirdağ Milletvekili Metin Akgün Fuarda yaptığı açılış konuşmasına katılımcıları selamlayıp, Tarım Bakan YardımcısıMehmet Daniş’e teşekkür ederek başladığı konuşmasında şunları söyledi: “Sözlerime başlamadan önce,

15 Temmuz 2016 gecesi, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin içine yerleşmiş FETÖ üyesi bir grup terörist, örgüt liderinin emir ve talimatı ile kapsamlı ve organize bir darbe girişiminde bulunmuştur. Halk nezdinde bir karşılığı olmayan, demokratik yollarla seçilmiş meşru Cumhurbaşkanımızı, hükümeti ve parlamentoyu devre dışı bırakarak, kendi iradesini ülkeye egemen kılmak amacıyla şiddet, adam öldürme, baskı ve tehdit yöntemlerinin her türlüsünü devreye sokan bu terörist grup; başta Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a suikast düzenleyerek Türkiye Cumhuriyetinin hâkimiyetini kontrol altına almak, halkımızın sivil direnişini silah zoruyla engellemek, medya organlarını baskıyla denetim altına alarak kendi gayrimeşruluğunu örtbas etmek, Türkiye Büyük Millet Meclisini ve devletin stratejik kurumlarını saldırı yoluyla ele geçirerek iradesini zorla tesis etmek amacıyla hareket etmişlerdir. Ancak Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, Emniyet Teşkilatımız, Türk Silahlı Kuvvetler mensuplarımız ve Aziz milletimizle birlikte bu hain darbe teşebbüsü püskürtülmüştür.

Bu Hain darbe teşebbüsünde, gözünü kırpmadan vatanı ve milleti için şahadet şerbetini içen şehitlerimize Allahtan rahmet,  Gazilerimize acil şifalar dilerim.

Sayın Bakan Yardımcım, Sayın Valim, Sayın Davetliler

Fuar, ticaretle ilgili ürün ya da hizmetlerin, teknolojik gelişmelerin, bilgi ve yeniliklerin tanıtımı, pazar bulunabilmesi ve satın alınabilmesi, teknik işbirliği, geleceğe yönelik ticari ilişki kurulması ve geliştirilmesi için ve aynı zamanda  fikir alışverişlerinin yapıldığı önemli etkinliklerdir. Fuarlar bilim ve teknolojinin gelişmesine de önemli katkılar sağlamaktadır.

Günümüzde tüm sektörlerde yaşadığımız gelişmeler ve pazarda meydana gelen yeni oluşumlar rekabetin yoğun bir şekilde yaşandığı ortamı doğurmuştur. Bugün artık sadece kaliteli mal üretip pazara sürmek başarı elde etmek ve satış yapabilmek için yeterli görülmemektedir. Çünkü günümüz koşullarında tüketiciler aynı malın değişik fiyat kalite ve biçimleri ile karşılaşabilmekte ve ihtiyacı olan mal ya da hizmetin değişik alternatifler arasından seçme şansına sahip olmaktadır.

Çorlu Tarım Fuarı da, Tekirdağ İlimizin Yoğun sanayi üretimine sahip olan özellikle iç ve batı kesiminde yaşayanların büyük bir bölümünün Tarımla ilgili işler ile uğraşması nedeniyle gerek Tekirdağ gerekse Trakya bölgemiz için önem arz etmektedir.

Tarım, gerek milli gelir ve ihracata, gerekse istihdam ve kalkınmaya sağladığı katkılardan dolayı önemli bir sektördür. Bu sektörün geliştirilmesi ve güçlendirilmesi, ülkemiz insanının bugün ve gelecekte gıda güvenliğinin sağlanması açısından gerekli ve zorunludur.

AK Parti iktidara geldiğinde tarım sektörü kıvranıyordu, çiftçi iflasın eşindeydi, borcunu ödeyemiyordu. Haciz kıskacında adeta kıvranıyordu, elindeki traktörü haczediliyordu.

 

Biz 13 yıl boyunca tarım sektörünü her açıdan destekledik.

 

Tarım son 13 yılda Cumhuriyet tarihinin hiçbir döneminde göremediği ilgiye ve alamadığı desteğe AK Parti hükümetlerimiz döneminde kavuştu.

Cumhuriyet tarihinde ilk kez Tarım Kanunu’nu 2006 yılında biz çıkardık

AK Parti Hükümetlerimiz döneminde Tarımı sosyal olmaktan çok stratejik ve rekabete dayalı iktisadi bir sektör olarak ele aldık.

Gündelik bakıştan, stratejik planlamaya geçtik. Sektörün temel sorunlarını çözecek 15 temel kanun çıkardık. Bu yaklaşım ve politikalar tarımda büyümeyi beraberinde getirdi.

Tarım sektörünün Gayri Safi Yurtiçi Hâsılası son 13 yılda 36 milyar TL’den 125 milyar TL’ye yükselttik. Tarımsal ihracatımız 3,8 Milyar Dolardan 18 Milyar Dolara ulaştı. Bitkisel ve hayvansal üretimde Cumhuriyet tarihinin üretim rekorları bu dönem kırıldı. 2015 hem üretim hem de büyüme açısından oldukça önemli bir yıldır. Tarım sektörü 2015 yılı ilk 9 ayında %8,9 büyüyerek ülkemizin büyümesine de önemli katkılar sağlamıştır.

Bunlardan bazıları;

Üreticilerin daha karlı üretim yapması için destekleri yeniden düzenledik ve etkinleştirdik. Tarımsal destekleri 5,5 katına çıkarttık.

-Çiftçimizin finansman ihtiyacını karşılamak için tarımsal kredilerde faizleri düşürdük.

-Tarımsal alt yapının  geliştirilmesi için birçok proje başlattık, yıllardır süregelen sorunları çözüme kavuşturduk. Tarım arazilerimizin korunması  bölünmesinin  önlenmesi ve tarımsal envanterimizin ortaya konulmasına yönelik önemli projeler başlattık.

-Hayvancılığa yönelik destekler artırıldı, yeni projeler başlattık.

-Cumhuriyet tarihinin en büyük ve en kapsamlı Kırsal Kalkınma Hamlesi başlattık, katma değer oluşturan faaliyetlere destek verdik.

-Tarımda örgütlenmeyi teşvik ettik.

-Tarımda ileri teknolojiye sahip AR-GE merkezi kurduk.

-Çiftçilerimizi bilgiyle buluşturduk.

UYGULANAN POLİTİKA VE PROJELERLE; TARIMSAL HÂSILADA AVRUPA’DA 4.SIRADAN 1.SIRAYA YÜKSELDİK.

Tekirdağ ilimizde tarım sektörüne yönelik yapılan yatırımlarda biraz bahsetmek istiyorum.

Bir çiftçi çocuğu olarak, Tekirdağ ilimizde Tarımda nerden nereye geldiğimizi en iyi bilenlerden biriyim.

AK Parti Hükümetleri Döneminde Tarım alanında, Tekirdağ’ımız içinde büyük yatırımlar yapılmıştır bunlar,

-Tarımsal Destekleme ödemeleri toplamda 2002 yılında 47.4 Milyon TL iken 2015 yılında 247.6 Milyon TL’ye ulaşmıştır.

-Kırsal kalkınma Yatırımlarını Destekleme Programı kapsamında Toplam 24.4 Milyon destek verildi.9.ve 10.etaplar kapsamında 37.2 Milyon TL yatırım bedelli 29 proje için 18.6 Milyon TL ödenecektir.

-Tarımsal Üretim değerleri; Bitkisel Üretim ve Hayvansal Üretim olarak Toplamda %226 artmıştır.

-Yine Tekirdağ ilimizde, Tarımsal Dış Ticareti 2002-2015 yılları arasında 25 kat artmıştır.

Bundan sonraki hedefimiz 2023’e doğru ilerlerken,

Sürdürülebilir büyümesini devam ettiren,

Tarımsal Gayrisafi Yurtiçi Hâsılası 150 Milyar dolara ulaşmış,

Tarımsal İhracatı 40 Milyar doları aşmış,

Parçalı arazilerini birleştirerek,14 Milyon hektar alanda arazi toplulaştırmasını tamamlamış,

8,5 Milyon hektarlık sulanabilir alanın tamamı suya kavuşmuş bir TÜRKİYE temel hedefimizdir…

Konuşmama son verirken 9.Çorlu Tarım fuarının Üreticilerimize, kullanıcılarımıza tüm halkımıza hayırlı uğurlu olmasını diliyor, ayrıca Renkly Fuarcılığa başarılı organizasyonlarından dolayı teşekkür ediyor, hepinizi saygıyla, muhabbetle selamlıyorum.”

Çorlu Belediyesi ve KOSGEB tarafından da desteklenen, bu yıl 9. düzenlenen Çorlu Tarım Fuarı; tarım sektörüne yön veren 287 markanın tek çatı altında toplandığı fuardır. 6 Ağustos Çarşamba günü başlayan Çorlu Tarım Fuarı, beş gün boyunca 10.00-24.00 saatleri arasında ziyarete açık olacak ve 10 Ağustos Pazar gecesi sona erecektir. Çorlu Tarım Fuarında; John Dere Makinaları Ltd. Şti. Case Tarım Makineleri, Hattat Tarım, Fendt Tarım Makineleri, Erkunt Traktör, Same-Deutz Fahr Traktör, Agco Massey Ferguson Tarım Alet ve Makinaları, Harman Traktör, Tümosan Motor-Traktör, Kubota Traktör, Gaspardo Tarım Makinaları gibi markalar son teknoloji ürünü makinelerini sergiliyorlar. Tarım ve çiftçilikle ilgili diğer ekipman ve ürünlerde; İrtem Tarım Makinaları, Doğsan Tarım Makinaları, Eskin Tarım Makinaları Es-mak , Akça Tarım, Bülent Kardeşler, Azim, Durmaz Tarım, Somun, Özkan Sungur, Emir Tarım, Çelik İş Makine Sanayii, Mak1, Özkan Tarım, Özgül Tarım, Tekcan Tohumculuk, Kütahya Kimya, TUA Toprak Analiz, Güneş Enerji Sistemleri, Güven Branda, Reos Tarım, Toprak Tarım, M.Tural Makina gibi tanınmış firmalar stantlarında Trakyalı çiftçilerle buluşuyor. Yaklaşık 18 bin metrekare alana kurulan Çorlu Tarım Fuarında, çiftçiye özel kredi imkânı sağlayan bankaların da stantları bulunacak.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

“ARKADAŞLARIMIZA SAHİP ÇIKMAYA DEVAM EDİYORUZ”

TMMOB Tekirdağ İl Koordinasyon Kurulu gezi direnişinin yıldönümünde gezi davasından hükümlü durumunda bulunanlara sahip çıkmak …

Bir yanıt yazın