Cuma , 29 Mart 2024

ÇİFTÇİYE ÜVEY MUAMELESİ

Ayçiçeği fiyatıyla ilgili toplantıda bir soru üzerine Süleymanpaşa Ziraat Odası ve İl Koord. Kurulu Başkanı Saygı; “Hükümet bu çiftçiye üvey muamelesi yapıyor” dedi.  

 Süleymanpaş, Malkara, Çorlu, Çerkezköy, Hayrabolu, Muratlı, Sray ve Şarköy Ziraat Odalarının başkanları Süleymanpaşa Ziraat Odası’nda Süleymanpaşa Ziraat Odası ve İl Koordinasyon Kurulu Başkanı İmdat Saygı başkanlığında ayçiçeği fiyatıyla ilgili basın toplantısı düzenlediler.

1.800 TL TABAN FİYAT

Toplantının açılış konuşmasını Süleymanpaşa Ziraat Odası ve İl Koordinasyon Kurulu Başkanı İmdat Saygı yaptı. Saygı şunları söyledi; “Bizim bildiğimiz üzere ayçiçeği sezonumuz başlamış bulunmakta. Aldığımız duyumlara göre ayçiçeği, serbest piyasada 1.500 TL gibi bir fiyattan bahsediliyor. Çiftçimiz buğdayda bunu yaşadı. İstediğimiz gibi olmasa da %3,3 fark verildi. Ayçiçekte de ayni durumda kalmaması için Trakya Birlik, özel sektör; bunun bir an önce açıklanmasını istiyoruz. 1.800 TL gibi taban fiyat verilmesini talep ediyorum. Arkadaşlarımın da söyleyecekleri vardır. Şimdi sözü onlara bırakıyorum.”

ÇİFTÇİYE SAHİP ÇIKILSIN

Saygı’dan sonra söz alan Hayrabolu Ziraat Odası Başkanı Bülent Can; “Bilindiği üzere Trakya’da ayçiçeği olmazsa, olmazımız. Şimdi hasadımız başladı. Maalesef Gümrük Vergisi olduğu halde sanki Gümrük Vergisi yokmuş gibi algı oluştu. Buğdayda tüccar fiyatları aşağı çekti. Ayçiçekte rekolte 150-200 kg arasında; hükümet ayçiçeğine 500 Dolar üzerinden vergi koymuş. Devlet ayçiçeğini 500 Dolar üzerinden vergilendiririm diyor. Bu da 135 Dolar yapıyor. Masrafı e vergisiyle beraber 520 Dolar’dan aşağı çiçek girmiyor. Bu da İmdat Başkan’ın az önce dediği gibi 1.830 TL. na tekabül ediyor. Tarım Kredi ve Yağlı Tohumlar; avans fiyatı açıklarken, yurt dışından gelen ayçiçeği fiyatına göre, gelişine bakıp, 1.830 TL fiyatın altına inmemesini istiyoruz. Biz; ayçiçeği çiftçisine sahip çıkılmasını istiyoruz. Biz, bunda sizlerde yardım edin diyoruz. Ayçiçeğinde buğdayda ki gibi bir yayının, algının oluşmamasını istiyoruz. Hepinize teşekkür ediyorum” dedi.

HÜKÜMETİN TEMSİLCİSİ DEĞİLİZ

Can’dan sonra Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak söz aldı. Toprak özetle şunları söyledi; “Arkadaşlarıma katılıyorum. Biz, çiftçinin temsilcisiyiz; hükümetin temsilcisi değiliz. 1.830’un altına düşmeyince eyvallah ama bizi iki binler de kurtarmıyor. Dünya piyasası 1.850 alıyor. Bizde, avans fiyatımızı 1.850 olarak açıklayın. Bizde ne olacak diye düşünmeyelim.”

BEKLENTİLERİMİZE CEVAP VERSİNLER

Toprak’tan sonra söz alan isim Çorlu Ziraat Odası Başkanı Ali Topuz oldu. Topuz konuşmasında; “Bir sene gözüne baktığımız buğdayda aradığımızı bulamadık. İnşallah ayçiçeğinden umduğumuzu buluruz. Bizim, fiyatımız belli; beklentilerimize cevap versinler” dedi.

BİR GÜNDE KAYBEDİYOR

Topuz’dan sonra söz alan Malkara Ziraat Odası Başkanı Mustafa Gündüz, özetle şunları söyledi; “Rekolte fazlası ürün yok. Geçen yıl deposunda bekletenler 2.200 TL’ dan ürün sattı. Küçük çiftçinin deposunda bekletme lüksü yok. Küçük çiftçi kaybedecek. Çiftçi 1 yıl bekliyor. 1 yıl beklediğini, 1 günde kaybediyor. İnşallah bol, bereketli bir yıl olur.”

TRAKYA BİRLİK BİZE SAHİP ÇIKMAK ZORUNDA

Gündüz’den sonra söz alan Şarköy Ziraat Odası Başkanı Ömer Düzgen oldu. Düzgen; “Biz; Trakya üreticisi olarak tamamımız Trakya Birlik üyesiyiz. Ürettiğimizi Trakya Birliğe veriyoruz. Biz, ürettiğimizi Trakya Birliğe veriyorsak, Trakya Birliğe sahip çıkıyorsak; Trakya Birlik, bize sahip çıkmak zorundadır. Trakya Birlik avans fiyatı yüksek tutsun. Tüccar da fiyatı yüksek tutacak. Trakya Birlik fiyat politikasında yanlışlığı sürdürürse, kaybetmeye devam edecek. 100 bin üye sayı 50 bine düşecek. Trakya Birlik yağını üreticiye 70 kuruş, tüketiciye 60 kuruştan satıyor. Size katılıyorum avans fiyatın en az bin 830 TL olması lazım. Trakya Birlik avans fiyatının, üreticiye uygun olması lazım. Biz söylediklerimizle onları uyarıyoruz” dedi.

ÜRETİCİYE KAR PAYI VERMELİ

Düzgen’den sonra söz alan isim Muratlı Ziraat Odası Başkanı Ender Borucu oldu. Borucu özetle şunları söyledi; “Trakya Birlikten ayni zamanda ortağına, üreticisine kar payı vermesini rica ediyoruz. Devletten, priminde 50 kuruş olmasını talep ediyoruz.”

Saray ziraat Odası Başkanı İbrahim Çınar, arkadaşlarının söylediklerine katıldığını belirtti.

Borucu’nun konuşmasından sonra başkanlar basının sorularını cevapladılar.

YAĞLI TOHUMLAR BENİ KORUMALI

Basından gelen “Trakya Birlik Yönetiminin istifasını istiyor musunuz? Sayın İmdat Saygı, sorunlarla ilgili kendi görüşünüzü istiyorum” sorusuna Süleymanpaşa Ziraat Odası ve İl Koordinasyon Kurulu Başkanı İmdat Saygı şu cevabı verdi; “Bizim kimsenin koltuğunda gözümüz yok. Biz, kimse mağdur olsun istemiyoruz. Hükümet bu çiftçiye üvey muamelesi yapıyor. Yağlı tohumlar, serbest piyasa; bunun arısı var, eksisi yok. Bu iş bin 850’yi de bulur. Yağlı tohumlarla ilgili kendi şahsi bir şeym var. Yağlı tohumlar fiyat konusunda bu insanlara güvenmeli. Bu işin bin 830 TL bedeli mi var? Kaça çiçek sattık? 1.850- 1.900 mü? Beni korumalı. Yağcılık karlı bir iş; unculuk gibi değil. Şu anda her şey bilinçli yapıldığı halde, bu iş; bu çiftçinin kuruluşu. Benim yaşım 60; bu işin nasıl kurulduğunu biliyorum. Biz ayçiçeği taban fiyatından memnun değiliz. Bunun iyileştirilmesini istiyoruz.”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

“ARKADAŞLARIMIZA SAHİP ÇIKMAYA DEVAM EDİYORUZ”

TMMOB Tekirdağ İl Koordinasyon Kurulu gezi direnişinin yıldönümünde gezi davasından hükümlü durumunda bulunanlara sahip çıkmak …

Bir yanıt yazın