Cuma , 19 Nisan 2024

ÇERKEZKÖY’E 80 MİLYONLUK YATIRIM

     Açılıştan sonra Belediye Binası’nda basın toplantısı düzenleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak; Çerkezköy’e önümüzdeki 3 yıl içinde 80 milyon TL’lik yatırım yapacaklarını açıkladı.

   Taşkın koruma amacıyla Çorlu Deresi üzerine TESKİ tarafından yapılan köprü ve menfezlerin açılışında TESKİ Genel Müdürü Şafak Başa konuşmasına “Temelini attığımız menfez ve köprülerin 2.5 ay içerisinde tamamlanması nedeni ile mutluyuz. Bugün açılışlarında sizlerle beraber olmaktan son derece gururluyuz” diyerek başladı.
Konuşmasının devamında dere ıslah çalışmasının doğrudan Büyükşehir Belediyesi ve TESKİ’nin sorumluluğunda olmadığını, büyükşehir belediye başkanı ve meclisinin görevlendirmesi ile önlem amaçlı olarak bu çalışmaları yaptıklarını açıkladı. Kış ayları ile şiddetli yağan yağmurların ardından sıkıntıların yaşandığını ve bu sıkıntıları aşmak için Projeler ve Yatırımlar Daire Başkanlığı’nın ciddi çalışmalar ortaya koyarak projelendirme çalışması yaptıklarını belirtti.

      Çorlu Deresi çalışmaları sonrasında taşkın ve su baskınlarına karşı şehir merkeziyle ilgili proje geliştirdiklerini, proje kapsamında 4.078 metre uzunluğunda kapalı yağmur suyu kanalı yapacaklarını belirten Başa kanalın 2.000 metresini bu yıl, 2.078 metresini ise gelecek yıl yapacaklarını ifade etti. Başa; yapılacak çalışmayla İmar Sitesi, Kartal, Başarır Sokak’taki su taşkınlarının önlenmesinin amaçladığını, ilk etabın proje çalışmasının tamamlandığını, kısa sürede çalışmaların başlayacağını belirtti.

   Çerkezköy içme suyu hattının büyük bölümünün asbestli borulardan oluştuğunu, boruların, ekonomik ömrünü tamamladığını söyleyen Başa “Çerkezköy’ün içme suyu hattını yenilemek için çalışmalara başladık. Bunla ilgili İller Bankası’na müracaat ettik. İçme suyu hattını modern hale getirmek için projelendirme çalışmamız sürüyor” dedi.

    Başa; kanalizasyonlarının derelere aktığını belirterek “Derelere bırakılan kanalizasyonları kolektör hattı ile toplayarak yapımı devam eden ve gelecek yıl açılacak olan İleri Derece Biyolojik Arıtma Tesisi’ne bağlayacağız. Şuanda tesisin yapımı devam ediyor. Bu proje kapsamında Kızılpınar Mahallemizin de tüm kanalizasyon hattını yeniden yapacağız alt yapıyı tamamlayacağız” dedi.
Konuşmasına Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ile TESKİ’ye yatırımlarından dolayı teşekkür ederek başlayan Akay; ıslah projelerinin su taşkını riskini azaltacağını belirterek şunları söyledi: “Maalesef 2002, 2012’de sel felaketleri yaşanmasına ve akabinde DSİ yetkililerinin sorunu çözeceklerini açıklamalarına rağmen bir türlü sorun çözülmedi, adımlar atılmadı. Açıklamalar hep havada kaldı. Şimdi DSİ’nin yapacağı gölet projesini biran evvel yapmasını istiyoruz çünkü Çerkezköy halkının bir kez daha su taşkını, sel felaketi yaşamaya tahammülü yok. DSİ’nin bu konuya hassasiyet göstermesini arzu ediyoruz.”
Akay; TESKİ’nin ve büyükşehir belediyesi’nin altyapı, kanalizasyon, içme suyu şebekesi gibi sorunları kucağında bulduğuna dikkat çekerek ilçenin sorunlarını özetledi. Çerkezköy’ün 80’li yılların sonunda yapılan ve şuanda 3. Dünya ülkelerinin kullandığı asbestli borulardan içme suyunu içtiğini, Kızılpınar’ın altyapısının 25 yıllık olduğunu, Cumhuriyet, İstasyon, Bağlık mahallelerinde kanalizasyon sorununun bulunduğunu belirterek konuşmasının devamında şunları söyledi; “Bugün TESKİ Genel Müdürümüzün açıklamaları bizleri sevindirdi. Kızılpınar’ın ve diğer kanalizasyon sorunu olan noktalardaki kanalizasyon sorunun giderilecek olması, içme suyu hattının yenilenecek olması çok güzel gelişmeler.”
Kızılpınar’da altyapı çalışması bittikten hemen sonra üst yapı çalışmasına büyükşehir belediyesiyle beraber başlayacaklarını, yolları, kaldırımları yapacaklarını belirten Akay, içme suyu hattının yenilenme çalışmalarının vatandaşları mağdur etmeden tamamlanmasını sağlayacaklarını belirtti.
Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak konuşmasına göreve geleli 512 gün olduğunu ve bu 512 günün hiç birini boşa harcamadıklarını söyleyerek başladı. Albayrak; Çerkezköy’de 123.000, Kapaklı’da 86.000 insan yaşıyor ve her yıl buralar sürekli göç alıyor. Buralara yapılacak hizmetlerin ötelenmesi bu bölgeye, bölge insanına ihanettir. Elimizdeki imkânlar dâhilinde hiçbir sorunu ve talebi ötelemeden yılların biriken sorunlarını çözme gayreti içerisindeyiz” dedi.
Büyükşehir belediyesinin 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren ilçelerde daha etkin ve hızlı işlem vereceğini, vatandaşların büyükşehir Belediyesi ile ilgili iş ve işlemlerini ilçelerde Büyükşehir Hizmet Binalarında görebileceklerini belirten Albayrak; Çerkezköy’ün son 13 yılda iki sel felaketi yaşadığını ve birisinde kendisinin de Çerkezköy’de olduğunu ve olayı bizzat yerinde gördüğünü söyledi. Köprü ve menfezleri sorumlulukları altında olmamasına rağmen yaptıklarını, Çorlu Deresi’ni rahatlatmak için çalışmalarda bulunduklarını kaydetti. Çerkezköy’ün içme suyu altyapısını hiç oy almasalar bile değiştireceklerini ve vatandaşlara asbestli borulardan su içirmeyeceklerini açıklayan Albayrak; Kızılpınar’ın da tüm altyapısını, beraberinde yollarını ve kaldırımlarını yapacaklarını söyledi.
Köprü ve menfezlerin açılışından sonra belediyeye geçen Albayrak ve Akay burada Çerkezköy’e yapılacak yatırımlarla ilgili bilgiler verdi.

ÇERKEZKÖY’E YAPILACAK YATIRIMLAR

   Çerkezköy Belediye Binası’ndaki basın toplantısında konuşmasına “Çerkezköy çok şanslı, sadece hizmet etmek için gelen genç bir belediye başkanı var” diyerek başlayan Albayrak; birçok sorunu ötelenen fakat sürekli göç alan, bunun sonucunda ise nüfusu hızla artan bir ilçe olan Çerkezköy’ün sorunlarını kendisinin ve Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay’ın çözeceğini belirtti. Seçim beyannamesinde yazan her vaadin 5 yılsonunda gerçekleşeceği sözünü veren Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak; “Vatandaşımıza 5 yıl içinde neler yapacağımızın sözünü ne verdiysek, hepsini yerine getireceğiz. Kızılpınar’a yapacağımız 21 derslikli okulun temelini 1 Nisan’da atmayı planlıyoruz. Kent Park ve Kültür Merkezi Projesi son aşamaya geldi. Şubat 2016’da temelini atacağız. Bağlık Mahallesi’ne alt geçitin projelendirme çalışması, Kızılpınar’a üst geçit yapılması, Atatürk Viyadükü kavşak düzenleme çalışması, Bağlık Köprüsü’nün iyileştirme çalışmalarının projelendirme kısmı sürüyor. Cumhuriyet Mahallesi’nin çevre yoluna bağlanması ile ilgili etüt çalışmamız sürüyor. Bahçeli Kavşağı’nın yer teslimi yapıldı, çalışmalar başlayacak. Çerkezköy Şehir Stadı, Aşevi, Gıda Bankası vs. gibi diğer projeler için Çerkezköy Belediye Başkanımızın yaklaşık 80 milyonluk bir talebi var. Bu talebin tamamı görev süremiz içinde karşılanacak” dedi.
Akay konuşmasına Büyükşehir Kanunu ile ibüyükşehir ve ilçe belediyelerinin görev tanımlarının yapıldığını fakat vatandaşın gözünde böyle bir ayrımın olmadığını belirterek “Vatandaşın gözünde; büyükşehir, ilçe belediyesi ayrımı yok. Bu nedenle gelen talepleri, istekleri, şikâyetleri aktarmaya, birlikte çözüm bulmaya devam edeceğiz. TESKİ’nin ilçemize yakın vadede önemli yatırımlar yapacak olması bizleri sevindirdi” dedi.

   Genel Sekreter Yardımcıları ve Daire Başkanları da Çerkezköy’e yapılacak yatırımlar ile ilgili bilgi verdiler. Öne çıkan yatırımlar; Şelaleli Park’ın altına katlı yer altı otopark, Akbank arkasına 400 araçlık otopark, Yıldırım Beyazıt Mahallesi’ne yeni stat, Çerkezköy’ün içme suyu hattının yenilenmesi, Kızılpınar’ın alt ve üst yapısının yenilenmesi, çöp dökümü yasaklanan Çerkezköy Çöplüğü’nün ıslah edilmesi, eksik olan noktalarda kanalizasyonun yapımı, şehir içinde su taşkınlarının yaşandığı noktalara 4078 metrelik kapalı yağmur suyu kanalı, Kent Park ve Kültür Merkezi Projesi, Kızılpınar’a 21 derslikli ilköğretim okulu, Cumhuriyet Mahallesi’nde yapımı tamamlanan kreşin Eylül ayı içerisinde açılması, derelere akan kanalizasyonların kollektör ile yapılacak arıtma tesisine aktarılması, Aşevi kurulması, Gıda Bankası açılması oldu. Toplantı basının sorularının cevaplanması ile sona erdi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

AÇILMA TALEPLERİNİ İLETTİLER

Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası’na kayıtlı kafe ve restoran işletmeciliği faaliyetlerinde bulunan sektör temsilcileri Tekirdağ …

Bir yanıt yazın