Cumartesi , 20 Nisan 2024

ÇERKEZKÖY ANITINA KAVUŞTU

Çerkezköy Belediyesi tarafından Kent Konseyi Binası yanında yapılan Vatan Size Minnettar Anıtı; Tekirdağ Valisi Enver Salihoğlu, CHP Tekirdağ Milletvekilleri Emre Köprülü ve Candan Yüceer, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay, 3. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Yılmaz Yıldırım, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, İlçe Emniyet Müdürü Murat Ogan, CHP İlçe Başkanı Birol Öztürk, MHP İlçe Başkanı Koray Önsel, Kent Konseyi Başkanı Serkan Karagöz, ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kozuva, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Hasan Hüseyin Yarlıgan, şehit aileleri ve vatandaşların katıldığı törenle açıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan törende açılış konuşmasını Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay yaptı. Akay konuşmasında şunları söyledi: “Bu anıtın oluşumunda fikirleri ile katkı sağlayan kent konseyi başkanımıza ve yönetimine, gece gündüz demeden çalışarak bugüne hazır hale getiren heykel tıraşımıza ve belediye çalışanlarımıza da ayrıca teşekkürlerimi sunuyorum. Bizler bugün burada bir festivalde bir araya gelecektik ancak son dönemde ülkemizde baş gösteren kanlı terör eylemlerinde hayatlarını kaybeden şehitlerimizin aziz hatıraları nedeni ile hepinizin bildiği gibi bu programlarımızı iptal ettik. Biz bugün Belediyemizin hedeflerinden projelerinden, çalışmalarımızdan bahsedecektik, gecikmiş yatırımlarından bahsedecektik, Çerkezköy’ümüzün sıkıntılarını dile getirecektik, ancak bunları konuşmak bir sonraki buluşmamıza kaldı. Bugün “Vatan Size Minnettardır Anıt”ımızın açılışı için buradayız.      Bugün ile ilgili düşüncelerimizi paylaşarak inşallah sizlerle birlikte açılışımızı gerçekleştireceğiz.

Evet, bugün 30 Ağustos 2015; sadece Türkiye Cumhuriyeti Tarihi’nin değil dünya tarihinin en önemli dönüm noktalarından biri olan 30 Ağustos 1922 gününün üzerinden geçen 93 yılın ardından bizler bugünü aynı coşku ve heyecan ile kutluyoruz. 30 Ağustos; sadece Türkiye’yi parçalamak isteyen bir dış saldırının değil, yüzyıllardır bu topraklar üzerinden hesaplar yapanların kırılma noktasıdır, 30 Ağustos; bağımsızlığın, egemenliğin, ülke bütünlüğünün sağlanmasının başlangıç noktasıdır. Aynı zamanda 30 Ağustos 1922 Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nde, Büyük Taarruz’da, bu toprakları canları pahasına savunarak bizleri bugünlere kazandıranları yeniden hatırlama, bugünlere nasıl geldiğimizi daha da iyi anlama tarihimiz. 30 Ağustos; tarihin tozlu sayfalarında bırakılmak istenen bir milletin şaha kalkarak dünyaya meydan okuduğu tarihimizdir.

30 Ağustos; hasta denilen bir milletin topraklarını akbabalar gibi paylaşmaya çalışanlara bu milletin attığı tokadın tarihidir. 30 Ağustos; tarihimizi bilmeyenlere, tarihimizi öğrenmek istemeyenlere, öğretmemiz gereken bir tarihtir. Bu tarihi yazanlar; bu tarihi yazan koca bir millet, bu topraklar üzerinde yıllarca kardeşçe yaşayan, düşmana karşı omuz omuza savaşan, ekmeğini bölüşen Laz, Kürt, Alevi, Sünni demeden yıllarca bir arada kardeşçe yaşamış bu toprakların insanlarıdır. Bu tarihi yazanlar; yıllar boyu şanlı ay yıldızlı Türk Bayrağı altında kardeşçe yaşayan bu millet, bu tarihi yazanlardır.

Ve o milletin eşsiz lideri; Trablusgarp’ta, Balkanlarda, Kafkaslarda ve Çanakkale’de; Conk Bayırı’nda, Arıburnu’nda, Anafartalar’da, düşmana geçit vermeyen komutan, topraklarımızı savaşta ele geçiremeyen ve sonra akbabalar gibi Anadolu’ya, Trakya’ya üşüşmüş düşmanları; kadın-erkek, genç-yaşlı, demeden bütün milleti arkasına katarak ulusal kurtuluş mücadelesini başlatan, yok edilmeye çalışılan bir milleti ayağa kaldıran bir lider, 30 Ağustos 1922’de tırnakları ile kazıya kazıya, on binlerce şehit kanı ile sulanmış bu topraklarda zafer kazandıktan sonra, Türkiye Cumhuriyeti Devletini kurarak milletine armağan eden bir devlet adamı. Onun adı GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK.

30 Ağustos; onun adını ağızlarına almaktan imtina edenlere hatırlatılacak bir tarihtir. O bundan 92 yıl önce Türkiye Cumhuriyeti devletini kurarken, bu milleti ay yıldızlı Türk Bayrağı altında toplayarak bu topraklara öyle bir temel atmış ki; bugün hala Türkiye Cumhuriyeti Devleti dimdik ve güçlü bir şekilde ayakta. Bu milletin içine sokulmak istenen ayrılık tohumlarını reddederek kardeşçe bu topraklarda yaşamaya devam ediyoruz. Bizler yine aynı kardeşlik duyguları içerisinde bu bayrak altında bu topraklarda barış içerisinde yaşamaya devam edeceğiz.

Bugün dünya tarihinin en önemli anlarından biri olan Çanakkale Savaşı’nın 100. Yılı anısına bu anıtımızı bu önemli günde açıyor olmanın gurur ve mutluluğunu yaşıyoruz. Çanakkale Savaşlarında Çerkezköy’den hayatlarını kaybeden şehitlerimizin isimlerini buraya bu meydana yazdık. Aynı zamanda bu milletin kardeşlik duygularını kendi hesaplarına alet ederek bu milleti bölmeye çalışanlarla mücadele ederken doğu ve güneydoğu bölgemizdeki terör olaylarında hayatlarını kaybeden Mehmetçiklerimizin isimlerini de yine bu meydana yazdık. Son yıllarda; bıkmadan, usanmadan, utanmadan, hain saldırılarına devam eden ve bu saldırılarda hayatlarını kaybeden Çerkezköy ilçemiz sınırlarındaki 7 şehidimizin de isimleri burada yaşayacak.

Yaklaşık son 50 gündür ülkemiz yeniden Türk Silahlı Kuvvetlerimiz ve emniyet teşkilatı mensuplarımızdan şehitler vermeye başladı. Bu milletin huzur ve güvenliği için hayatlarını kaybeden şehitlerimize Allah’tan rahmet, yakınlarına ve Türk Milletine başsağlığı diliyorum. Bu topraklar üzerinden yüzyıllardır hesap yapanlara, kan üzerinden siyaset yapanlara tarihte bu millet cevap verdi. Bugün de bu hesabı yapmaya çalışanların hesaplarının tutmayacağını yine bu millet göstermektedir. Ben bu şanlı tarihte bu toprakların birliği beraberliği için canlarını feda eden, başta Ulusal Kurtuluş Mücadelemizin Lideri Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehitlerimize bir kez daha Allah’tan rahmet diliyorum.

Son dönemlerde haksız siyasi davalarla yıpratılmaya ve itibarı ile oynanmaya çalışılan, bu milletin bağrından kopmuş, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ifadesi ile “Zaferleri ve mazisinin insanlık tarihi ile başladığını” ifade ettiği Türk Ordusu’nun, bu topraklar için mücadele etmiş Türk Silahlı Kuvvetlerimiz mensuplarına şükranlarımı sunuyorum. Aynı davalarda; suçsuzluğu ispatlanmış, haksız yere cezalandırılmış tüm komutanlarımıza buradan selam gönderiyorum. Hayatlarını kaybedenlere de Allah’tan rahmet, ailelerine sabırlar diliyorum. Ben bugün açılışı gerçekleşecek anıtımızın Çerkezköy’ümüze hayırlı olmasını diliyor, bu duygu ve düşüncelerle Türk Silahlı Kuvvetlerimiz mensuplarının ve tüm hemşerilerimin 30 Ağustos Zafer Bayramlarını kutluyorum.

Diyor ki vatan şairi Nazım Hikmet; ‘DÖRTNALA GELİP UZAK ASYADAN AKDENİZE BİR KISRAK BAŞI GİBİ UZANAN BU MEMLEKET BİZİM.’  Bu memleket bizim, Bu topraklar hepimizin; Hepinizi en derin sevgi ve saygılarımla selamlıyorum.”

Akay’dan sonra kürsüye davet edilen Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak yaptığı konuşmada şehit ailelerine seslenerek; “Sizlerin çocukları vatan uğruna şehit oldu. Sizler hep gururlu olun. Acılarınız, emekleriniz boşa çıkmayacaktır. Türkiye’nin vereceği bir çakıl taşı, toprağı yoktur. Bu millet Çanakkale’de yedi düvele meydan okudu, birkaç çapulcuya, bölücüye meydanı bırakmaz. Onların ülkenin geleceği ile oynamasına müsaade etmez” dedi.

Albayrak’tan sonra kürsüye davet edilen CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer oldu. Yüceer konuşmasında özetle şunları söyledi: “Bugün maalesef her gün şehit haberleri gelmeye başladı. Her gün bir annenin yüreğine ateş düşüyor. Birlik ve beraberliğimize kast eden düşmanlara karşı 93. Yıl önce olduğu gibi bugünde topyekûn mücadele etmeliyiz”

Yüceer’den sonra kürsüye davet edilen isim CHP Tekirdağ Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Emre köprülü oldu. Köprülü konuşmasında “Bizi millet olarak birleştiren değerler; vatan toprağıdır, bayraktır. Bugün Çerkezköy’de, Çerkezköy halkı ile beraber bu birlik ve beraberliği yaşadık. Çerkezköy’e buradan şükranlarımı ve saygılarımı sunuyorum. Bugün büyük zaferin 93. Yıldönümü. Bugün hayatımdaki en güzel bayramlardan birini Çerkezköy’de yaşadım. Bu coşkuyu bizlere yaşatan Belediye Başkanımız Vahap Akay ve ekibine, Çerkezköy halkına çok teşekkür ediyorum. Çerkezköy’e böylesine güzel ve anlamlı bir eseri kazandırdıkları için kutluyor, tebrik ediyorum” dedi.

Törende son konuşmayı Tekirdağ Valisi Enver Salihoğlu yaptı. Konuşmasında açılışta bulunan insanların birçoğunun en az bir yakınının Kurtuluş Savaşı’nda, Çanakkale’de, Kore’de veya iç güvenlik nedeni ile Türkiye sınırları içerisinde şehit olduğunu belirten Tekirdağ Valisi Enver Salihoğlu, “Bu nedenle şahadetin değerini, kutsiyetini hepimiz çok iyi biliyoruz. Hepimiz şehit olabiliriz. Yeter ki çocuklarımıza, yemyeşil bu mübarek vatan topraklarını devir edelim” dedi.

Son zamanlarda artan terör olaylarının durmasını ve gelen şehit haberlerinin kesilmesini temenni eden Vali Enver Salihoğlu, toplum olarak farklı siyasi görüşler olsa da herkesin birbirini sevmesi, saygı duyması, hoşgörü göstermesi gerektiğini ve bunu usul haline gelmesi gerektiğini belirterek “Siyaseten farklı düşünebiliriz ama ülke için bir araya gelmesini bilmeliyiz. Bu güzel eseri kazandıran Çerkezköy Belediye Başkanı ve ekibini, Kent Konseyi Başkanı ve Yönetim Kurulunu tebrik ediyorum, teşekkür ediyorum. İller, ilçeler sembolleri ile anılır. İnşallah burası da Çerkezköy’ün sembol yerlerinden biri olur” dedi. Anıtın açılışı ile tören sona erdi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

“ARKADAŞLARIMIZA SAHİP ÇIKMAYA DEVAM EDİYORUZ”

TMMOB Tekirdağ İl Koordinasyon Kurulu gezi direnişinin yıldönümünde gezi davasından hükümlü durumunda bulunanlara sahip çıkmak …

Bir yanıt yazın