Perşembe , 18 Nisan 2024

BAĞ BOZUM ŞENLİKLERİ HALKLA BULUŞTU

   Süleymanpaşa Belediye Başkanlığı tarafından düzenlenen Bağ Bozumu ve Ekoloji Festivali yapıldı. Festivalle ilgili ilk toplantı Tekirdağ Bağcılık ve Araştırma Enstitüsünde yapıldı. Açılışta kürsüye ilk davet edilen isim Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Mehmet Sağlam oldu. Sağlam konuşmasında şunları söyledi: “Asma genetik kaynakları 50 yıllık kimliği; küresel ısınma, doğal yaşam, endüstrileşme, savaşlar gibi etkenlerin tehdidi altındadır. Doğal alanlarda yaşayan hayvan ve bitkiler; genetik değişikliklerini yapmış bulundukları ortamla uyum sağlamıştır.

     Taze tüketilen ve işlenebilen üzümler içinde genetik kaynaklar çok önemlidir. Asma bitkisinin genetik kaynak çeşitliliği diğer bitkilerden fazladır. Sahip olduğumuz asma genetiği diğer ülkeler içinde fazla düzeydedir. Kurumumuz tarihinde önemli bir yeri olan Salih İnal Fransa gezisi dönüşünde 1965 yılında başlattıkları çalışma ile genetik kaynakları üzerine çalışmaya başlamışlardır.

   Bizler; usta-çırak ilişkisi içinde devralan meslektaşlar olarak, projenin bugüne kadar getirilmesi için çalıştık. Asma genetik kayıt projesinde 50 yıl boyunca emeği geçen tüm çalışanlara, desteğini esirgemeyen bakanlığımıza teşekkür edip; ebediyete intikal edenleri rahmet ve minnetle anıyoruz. Bu etkinlikte destek veren kurum ve kuruluşlara, katılımınızdan dolayı sizlere teşekkürlerimi sunuyorum.”

   Sağlam’dan sonra kürsüye davet edilen isim Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat oldu. Eşkinat konuşmasında: “Şu anda üzerinde bulunduğumuz coğrafya; verimli, nitelikli, tarımsal üretimlere sahip geçiş bölgesi üzerinde, bir bölgedir. Türkiye’nin en başarılı Ziraat Fakültesi’ne sahiptir. Şanslıdır; Bağcılık Araştırma gibi genetik çalışmalar yapabilen bir kuruma sahiptir.

     Geçen yıl çalışmalara başladık. Bu çalışmalarda üzümün ne kadar önemli olduğunu gördük. Bugün burada başlayan Pazar günü sonuna kadar sürecek etkinliklerin hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

     Eşkinat’tan sonra kürsüye davet edilen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarla Bitkileri Bölümü Tarımsal Araştırma ve Geliştirmeler Genel Müdürlüğü Tarla Bitkileri Daire Başkanı Necdet Kaplan davet edildi. Kaplan konuşmasında özetle şunları söyledi: “Üzerinde bulunduğumuz topraklar asmanın ana vatanıdır. Bağcılık; ülkemiz için çok önemli bir üretimdir. Dünyada; üzüm üretiminde 5. sıradayız. Bağ alanlarında 6. sıradayız. Kuru üzüm ihracında Dünya’da 1. sıradayız.

     Tarımsal araştırma, geliştirmeler Genel Müdürlüğü’ne bağlı olarak biri Manisa’da biri Tekirdağ’da araştırma enstitüsü var. Bunun dışında 11 istasyonda da çalışmalarımız sürüyor. Enstitünün geliştirdiği çeşitler, çiftçilerimiz tarafından büyük ilgi görüyor. Bugün bu projenin 50. yılını kutluyoruz. Bu projenin 50 yıllık geçmişi var. 50 yıl bir proje için az zaman değil. Bu proje başlatıldığı zaman Türkiye genetik konulara çok önem vermiyordu. Bu bakımdan bu projeye Türkiye’de bir ilk; bu proje Türkiye için örnek projedir.

     Burada Dünya mirasını koruyoruz. 1400 çeşit Milli Koleksiyon Bağı’da Dünya Mirasını oluşturuyor. 1965 yerine 2000’de bu projeye başlasaydık ancak %10’a ulaşırdık. Birçoğu artık orijinal yerinde yok. Bu mirasımızı gelecek kuşaklara bırakacağız. Bu projede önümüzdeki yıllarda çalışacak birçok insan bu projeyi başlatanları rahmet ve minnetle anacaktır. Biz; bunları yedekliyoruz. Yedekleme ile ilgili; 2. yedekleme için sorumlu kuruluşumuz Tekirdağ Bağcılık Araştırma İstasyonu’dur.

     Bu projede görev alan bütün büyüklerimize çok teşekkür ediyoruz. Bu kuşak olarak onlara çok şey borçluyuz. Bu projeyi başlattıkları için emeği geçen kim varsa çok çok teşekkür ediyorum.”

   Kaplan’ın konuşmasından sonra 50 yıldır projede görev alanlara plaket verildi. Plaket sonrası proje kapsamındaki üzüm çeşitlerinden örnekler gösterildi. Örnekleri inceleyen katılımcılara proje hakkında; şu anda projenin yöneticilini yapan Tamer Ünsal bilgiler verdi. Ünsal’ın proje hakkında anlatılarından bazı satırlar: “1965’te oluşturulan, 9.950TL bütçeli proje 26 dekarlık alanda başlatılmıştı. İllere arazi çalışmaları ile üzüm çeşitleri toplanmaya başlanılmış, toplama çalışmaları hala devam etmektedir. Çeşitleri korumak, korumak olarak projenin ana amaçları olarak açıklayabiliriz.

     Türkiye’de bütün illerimizden örnekler var. Sofralık özellikleri iyi olan çeşitlerde görmektesiniz. İsimler; üreticiler tarafından verilmiş isimlerdir. 2014-2015 yıllarında en son Tunceli iline gezi düzenlenmiştir. Tunceli ilimizden 60 yakın çeşit alınmıştır.”

     Konuşmalar sonrası bağlar gezildi. Temsili bağ bozumu yapıldı. Şahin Tepesi’nde üzüm ve üzüm suyu ikram edildi. Katılımcılara Süleymanpaşa Belediyesi tarafından dağıtılan pilav, ayran, tatlı ikramı ile program sona erdi.

       Festivalin açılışı sonrası akşam Sahil Dolgu Alan’da düzenlenen konsere halkın ilgisi yoğundu. Suzan Kardeş’in sahneye çıkması ile eğlence doruğa erişti. Konseri izleyen halk Kardeş’e doğal koro oluşturdu. Müzikte Yeşilçam Şarkıları, gençlik ve Romen parçaları ile süren konserde halk Kardeş’e eşlik etti. Eşkinat Suzan Kardeş’e çiçek verdi ve “Gene mi Suzan? Evet! Gene Suzan, gene Suzan. Biz savaş değil barış istiyoruz. Duyan, duymayan herkes bunu böyle bilsin. Biz sanatı seviyoruz. Sanattan da vazgeçmeyeceğiz. Sanat etkinliklerimiz devam edecek” dedi. Kardeş’in Eşkinat’a sürprizi vardı. 10. Yıl Marşı’nı halk ile birlikte söylerlerken yer-gök bayraklardan Kırmızı-Beyaz’dı.

     Cumartesi günü Klasik Otomobil Kulübü Bağ Rotası ve otomobil sergisi, Trockya Blues konseri ile süren şenlikler Pazar günü Geleneksel Üzüm Yarışması töreni, Eşref Vakti ve Doğal Denge ve Uyum Orkestrası konserleri ile sona erdi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

“ARKADAŞLARIMIZA SAHİP ÇIKMAYA DEVAM EDİYORUZ”

TMMOB Tekirdağ İl Koordinasyon Kurulu gezi direnişinin yıldönümünde gezi davasından hükümlü durumunda bulunanlara sahip çıkmak …

Bir yanıt yazın