Cuma , 29 Mart 2024

2. LOT SAHASI AÇILDI

Süleymanpaşa ilçesi Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi 2. Lot Sahası Demirli Mahallesinde düzenlenen törenle hizmete açıldı. Törene; Cumhuriyet Halk Partisi CHP Genel Başkan Yardımcıları; Seyit Torun, Selin Sayek Böke, CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Albayrak, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, Hayrabolu Belediye Başkanı Fehmi Altayoğlu, Muratlı Belediye Başkanı Nebi Tepe, Genel Sekreter Oral Karakaya, Genel Sekreter Yardımcıları; Tamer Dodurka ve Zeki Gürcün, CHP İl Başkanı Recep Ökten, CHP Süleymanpaşa ilçe Başkanı İlker Yağcıoğlu,  belediye meclis üyeleri, daire başkanları ve vatandaşların katıldı.

Genel Sekreter Yardımcısı Tamer Dodurka açılışta yaptığı konuşmasında: tesisin halk ve çevre sağlığı için çok önemli olduğunu belirterek “Tekirdağ’ın tek düzenli tesisi burası. Bu tesisimiz Tekirdağ’a hayırlı olsun” dedi.

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak konuşmasına 2. Lot sahasının yapımında kendilerine  büyük desteği olan Çevre Şehircilik İl Müdürü Ömer Albayrak’a teşekkür ederek başladı. Katı atık bertaraf planlarının hazır olduğunu belirten Başkan Albayrak konuşmasının devamında özetle şunları söyledi:; “Burayı mümkün olduğu kadar verimli kullanmaya çalışıyoruz. Geldiğimiz nokta çevreyi koruma açısından iyi bir durumdadır. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak ne söz verdiysek hepsini yerine getirmeye çalışıyoruz. Ama kolay olmuyor yatırım yaptığımız her yerde siyasal müdahalelerle karşılaşıyoruz. Biz nasıl merkezi idarenin ilimize yaptığı hizmetlerden gurur duyuyorsak onların da bizim hizmetlerimizle gurur duymasını istiyoruz. Hizmetin siyaseti olmaz.”

Hizmet alanları içinde belediye hizmetlerinin en zor hizmet olduğuna dikkat çeken CHP Ordu Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun:   “İnsanlarımızın 24 saatinden, doğumundan ölümüne kadar sorumlusunuz. Bu görevleri başarıyla sürdüren Belediye Başkanlarına teşekkür ediyorum. Başarılı çalışmalarından dolayı Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı ve çalışanlarını kutluyorum” dedi.

CHP İzmir Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı  Selin Sayek Böke de  bu projenin önemine dikkat çekerek şunları söyledi: “Bu proje hayatımızı düzene koyacak. Hayatımızdaki pislikleri kötülükleri düzene koyup, hayatımızı kolaylaştıracak her adım için yatırım yapmayı, yarına yatırım olarak  gören çok gerekli ve elzem projelerden bir tanesidir.”

Yaklaşık 20 Hektarlık bir alan üzerine kurulan Demirli Düzenli Depolama sahasının 1. Lot sahası 2008 yılı Haziran ayında devreye alınmış olup lot alanı 4.3 hektardır. 8.2 hektar olan 2. Lot alanı ise 2016 yılı başında tamamlanarak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan Haziran ayında Geçici Faaliyet Belgesi aldı.  1.401.446m3 kapasiteye sahip olan ve  yapımına geçen yıl başlanan 2. Lot sahası  yaklaşık 8 Milyon liraya mal oldu. 2. Lot çöp depolama alanı yıllık getirilecek atık miktarı göz önüne alındığında 5 yıllık ömre sahip olacak.

Lot sahasında katı atıkların depolanmasıyla ortaya çıkan sızıntı suyunun yeraltı su kaynaklarına ulaşması engellemek, sızdırmazlığı sağlamak amacıyla  tabanında kil, jeomembran ve jeotekstil malzeme kullanıldı. Katı atıkların sıkıştırılmasıyla ortaya çıkan gazların patlama riskini önlemek için de gaz drenaj bacaları yardımıyla gazlar atmosfere salınıyor.

Tesiste  lot sahalarının dışında; işletme ve atölye binası, kantar, kontrol binaları, trafo, tekerlek yıkama ünitesi, sızıntı suyu havuzu ve terfi ünitesi bulunuyor. Sahaya Süleymanpaşa, Hayrabolu, ve Muratlı İlçelerinin atıkları geliyor.  Yapılacak aktarma istasyonları ile  tüm ilçelerin  atıkları burada  toplanarak bertaraf edilecek.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

“ARKADAŞLARIMIZA SAHİP ÇIKMAYA DEVAM EDİYORUZ”

TMMOB Tekirdağ İl Koordinasyon Kurulu gezi direnişinin yıldönümünde gezi davasından hükümlü durumunda bulunanlara sahip çıkmak …

Bir yanıt yazın